Online archiv

Vydání: 10/2017

Právní poradna 10/2017

Jan Nejedlý, 10/2017
Vyšší mzda pro doktorandy? Absolvoval jsem po pedagogické fakultě doktorandské studium na jiné univerzitě a získal titul Ph.D. v oboru kulturní antropologie. Vzhledem k tomu, že učím dějepis a občanskou výchovu, myslím, že mi mé další vzdělání rozšířilo obzory. Mám tedy díky titulu Ph.D. nárok na zvýšení mzdy (učím na základní škole)? J. H., Praha

Krátké zprávy 10/2017

Jan Nejedlý, 10/2017
Bohouš a Dáša mění svět Sedmý ročník komiksového klání Bohouš a Dáša mění svět, pořádaného společností Člověk v tísni, si letos vytkl téma Soutěž, nebo spolupráce? Přes dvě stovky žáků základních a středních škol zpracovávalo slovem i obrazem problémy šikany, mezinárodní konflikty či šetrnou spotřebu. Vítězné práce vybrala odborná porota v čele s výtvarníkem Karlem Jeriem. Nejvíce bodovaly práce dětí ze Svobodné základní školy v Jablonci nad Nisou, Gymnázia Dr. Josefa Pekaře v Mladé Boleslavi, ZŠ Jeremenkova v Praze či Střední uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky v Českém Krumlově. Padesátka nejzdařilejších komiksů ze studentské soutěže je k vidění v Galerii ve věži na Novoměstské radnici v Praze.

Drahokamy štěstí a jiné katastrofy

Ervín Bedrníček, 10/2017
Rozhodl jsem se, že se stanu lepším učitelem. Co učitelem – lepším člověkem! K tomuto účelu jsem zakoupil řadu publikací o sebekoučování, proaktivitě, prokrastinaci, time managementu a józe z edice Osobní rozvoj. Podobné brožurky poznáte podle velkých písmen na titulu a přemrštěné ceny. Škarohlíd by řekl, že autoři vám nechtějí ani tak otevřít mysl jako peněženku, ale jen bloud by vyzrazoval recepty na životní štěstí gratis.

DysHelper pomáhá dyslektikům

Vojtěch Pišl, 10/2017
Ve společnosti postavené na psaných textech je dyslexie zásadním problémem. Psychologové a pedagogové se ji snaží napravovat, ale vnímání člověka změnit neumějí. Informatička a neurovědkyně Tereza Pařilová postupuje opačně – místo aby měnila dyslektiky, upravuje texty. Její unikátní aplikace přizpůsobuje psanou podobu češtiny na míru individuálním potřebám konkrétního člověka

Pel mel 10/2017

Jan Nejedlý, 10/2017
Volební pohroma Dobrých zpráv z letošních voleb vzešlo jako šafránu. Jednou z nich byl historicky nejhorší výsledek komunistické strany (7, 8 %), která oproti minulým volbám ztratila více než polovinu mandátů. A co víc – říkalo se v metropoli – do sněmovny se nedostala jednička pražské kandidátky Marta Semelová, soudružka nejtvrdšího ražení, kterou dík preferenčních hlasům přeskočil Jiří Dolejš. S odstupem viděno to však zas až tak dobrá zpráva není. „Mám zdravé ruce a budu pracovat normálně dál,“ nechala se slyšet exposlankyně po volebním debaklu. Vzhledem k tomu, že jde původně o učitelku základní školy, nás může jímat nemalá hrůza. Člověk, který invazi z roku 1968 ještě dnes označuje za internacionální pomoc, který zpochybňuje zinscenovanost procesu s Miladou Horákovou a oslavuje Klementa Gottwalda či boj pohraničníků proti narušitelům hranic, by za katedrou stejně jako ve sněmovně neměl v 21. století co pohledávat.

Co letí u dětí / Plyšáci

Jan Nejedlý, 10/2017
Proč obchodní řetězce neslibují za nasbírání bodů z nákupů marionety, matrjošky nebo logické hlavolamy, ale plyšovou medvědí rodinku či svítící plyšáky? Jak to, že mobilní operátor za dobití kreditu nerozjíždí vánoční dárkovou akci Šťastné a plechové či Šťastné a gumové, ale Šťastné a plyšové?

V jakém pořadí jíst trosečníky?

Jiří Lacman, 10/2017
„Mnohé rodiny a téměř všechny školy tráví spoustu času rozvíjením intelektu dětí. Není na tom nic špatného. Ale přinejmenším stejně důležité je zabývat se i jejich morálním rozvojem,“ říká Michael Parker, autor příručky Etika pro děti.

Výtvarka / Vánoční stromeček

Dana Skotnická, 10/2017
Pomůcky a materiál: * barevné papíry, noviny, notový papír, ze kterých vznikne stromeček * balicí papír * lepidlo * nůžky * bílá čtvrtka A4 POSTUP: 1/ Otrhejte kraje balicího papíru a nalepte na bílou čtvrtku tak, aby vám vznikl bílý rámeček. Na kmen stromečku budete potřebovat proužek hnědého papíru. Postačí formát A5. Utrhněte papír podélně. Z barevných papírů, novin, notového papíru vyberte základ pro stromeček. Na stromeček budete potřebovat formát o velikosti A5.

Lampárna / Písemné práce

Veronika Válková, 10/2017
Má rodič právo vidět písemku svého dítěte? Proč učitelé tak často nechtějí půjčovat písemné práce žákům domů, aby si je mohli rodiče prohlédnout? Bojí se kritiky?

Teče mu krev z nosu!

Daniela Kramulová, 10/2017
Krvácení z nosu je v dětském věku poměrně časté, některé děti jím trpí opakovaně. Ve většině případů nejde o vážný zdravotní problém, ani krevní ztráty nebývají tak velké, jak to při pohledu na dítě s tváří a trikem od krve vypadá.

Neviditelný kamarád

Daniela Kramulová, 10/2017
Když dítě nekriticky obdivuje sportovní či filmovou celebritu a touží se jí ve všem podobat, chápeme ho. Má-li ale vysněného imaginárního kamaráda, s nímž si povídá, radí se s ním a svěřuje se mu, zbystříme: Není to zárodek duševní choroby?

Posviťme si na osvětlení ve školách

10/2017
Abychom si udrželi zdraví, dbáme na kvalitu potravy, kterou jíme, čistotu vody, kterou pijeme, a průzračnost vzduchu, který dýcháme. Málokoho však napadne, že do této kategorie patří i světlo. Podobně jako může špatné stravování způsobit zdravotní problémy, může mít nevhodná a nedostatečná „výživa světlem“ na naše zdraví podobné účinky. A týká se to samozřejmě i dětí.