Procvičte si mozkové závity s mozkocvičnými hádankami!

S naší novou knihou 100 MOZKOCVIČNÝCH HÁDANEK od britských autorů Roba Eastwaye a Davida Wellse se rozhodně nudit nebudete!

100 mozkocvičných hádanek

Kniha neobsahuje hádanky v klasickém slova smyslu, ale spíše logické problémy, matematické úkoly a slovní hříčky.

Některé úlohy je těžké vyřešit bez papíru a tužky, jiné lze vyřešit po krátké úvaze - i když často právě ty, které se zdají být prostinké, skrývají nejzáludnější pasti. 

Mozkocvičné hádanky v této knize jsou většinou o poznání lehčí než v knize Heuréka od Heinricha Hemmeho, která v Portále vyšla nedávno. Na rozdíl od ní se hlavně obejdete bez jakéhokoliv matematického aparátu - stačí znalosti prvního stupně základní školy a ostrovtip. Kromě hádanek matematických a logických mezi stovkou mozkocvičných úkolů v této knize naleznete i řadu hádanek jazykových.

Rob Eastaway je spisovatel, řečník a konzultant. Žije v Londýně a je vášnivým hráčem kriketu a golfu.

David Wells se v roce 1961 stal britským šampionem v šachu v kategorii do 21 let a řadu let působil jako editor časopisu s hádankami a logickými hříčkami.

Ukázka:

Abakus a žvahlav

Jednoho deštivého prázdninového dopoledne se Honzík rozhodl prozkoumat knihovnu svého dědečka. Narazil v ní na krásnou ilustrovanou encyklopedii, skládající se ze dvou svazků, obou tlustých asi pět centimetrů. Vlevo stál svazek A–M, vpravo od něj N–Ž. Honzík je prolistoval a nejvíc ho zaujala hesla abakus a žvahlav. Aby je později snadno našel, založil si je. Pak knihy vrátil na polici na původní místa. Jak jsou od sebe jeho záložky zhruba vzdálené?


88

Čtyři z tanku a kočka

Generálova kočka neměla zrovna šťastnou packu při výběru nocoviště.
Usnula na horní ploše tankového pásu. Za rozbřesku ovšem
začínalo vojenské cvičení a tank se rozjel stálou rychlostí 15 kilometrů
v hodině.

Kočka je dost bystrá na to, aby zaznamenala hrozící nebezpečí, ale
zároveň příliš ospalá, než aby jí došlo, že může z pásu seskočit bokem.
Místo toho se po pásu rozběhne, co jí síly stačí, proti směru
jízdy tanku. Jak rychle musí běžet, aby se vyhnula děsivému konci?

Knihu 100 mozkocvičných hádanek můžete koupit na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru