Straší ve vaší hlavě vtíravé myšlenky, které vás ničí? Poradíme, jak na ně!

Vrací se vám nějaká myšlenka, která vás dovádí k šílenství, protože ji nemůžete dostat z hlavy? Žijete v hrůze z toho, že když máte bizarní, neúprosné, neustále se vracející myšlenky? Vypovídá to o vás něco hrozného nebo ostudného? Doufáte, že se tyto myšlenky jednou prostě nevrátí?

Brouci v hlavě Koupit na e‑shopu

Nejste tím, co se vám honí hlavou! V knize BROUCI V HLAVĚ experti na zvládání úzkostí nabízejí dovednosti založené na kognitivně behaviorální terapii, které vám pomohou odpoutat se od rušivých myšlenek, překonat zahanbení, které s sebou takové myšlenky nesou, a snížit vaši úzkost. Pokud vás trápí brouci v hlavě neboli vtíravé myšlenky, můžete mít obavy z toho, co tyto myšlenky vypovídají o vás. Jsou to JEN myšlenky. A nejste v tom sami. Na světě jsou miliony lidí, kteří se potýkají s podobnými nepříjemnými a otravnými myšlenkami. V knize se setkáte s řadou vtíravých myšlenek a díky příkladům ze života poznáte, že nad vtíravými myšlenkami můžete vyhrát.

Knihu přeložila Marcela Koupilová.

První kapitola je plná faktů, včetně nejnovějších informací o nechtěných vtíravých myšlenkách. Druhá kapitola předkládá přehledný popis různých typů nechtěných vtíravých myšlenek. Třetí kapitola odhaluje mýty, které k těmto myšlenkám přispívají, a ve čtvrté se autoři podělí o odpovědi na otázky, které jim lidé často kladou. V páté kapitole se dozvíte, proč váš mozek z těchto myšlenek dělá tak nepříjemnou věc. Přečtete si, proč určité pomíjivé myšlenky ve vaší mysli uvíznou a pak se promění v nechtěné vtíravé myšlenky. 

Emoce pod kontrolou je další zajímavá kniha.

V šesté kapitole si přečtete, proč selhává i vaše sebelepší snaha tyto myšlenky zvládnout a proč mnoho tradičních technik na zvládání úzkosti může být nakonec kontraproduktivních. V sedmé až deváté kapitole najdete konkrétní návrhy na nutnou změnu názorů a celkového přístupu a ukážeme vám, jak trénovat svou mysl, mozek a tělo, aby reagovaly úplně jinak. Většina kapitol navazuje na poznatky a praktické informace předložené dříve. V desáté kapitole najdete otevřené pojednání o tom, kdy už svépomoc nestačí a kdy je čas vyhledat odbornou pomoc.

Ukázka:

Šest kroků k zmenšení strachu z nějaké myšlenky

Nyní vám popíšeme šest kroků k zvládnutí každé nechtěné vtíravé myšlenky. Pokud je budete dělat pravidelně, zrušíte své staré zvyky a budete svůj mozek učit, aby byl vůči budoucím vtíravým myšlenkám odolnější. Tyto kroky si lépe zapamatujete, když se naučíte nazpaměť jejich počáteční písmena, tedy RJAVČP:

  1. R: rozpoznat
  2. J: jenom myšlenky
  3. A: akceptovat je a dovolit si je
  4. V: vznášet se nade vším a vnímat pocity
  5. Č: dát tomu čas
  6. P: pokračovat v práci

Můžete si z těchto písmen vytvořit větu, abyste si je lépe zapamatovali (např. Ríša jede autem, veze čisté ponožky).

KROK Č. 1: ROZPOZNAT 

Zastavte se a pojmenujte si, co se děje. Řekněte si něco jako: „Tak teď právě se mi snaží nabourat do hlavy nějaká myšlenka. Je to vtíravá myšlenka. A získala si mou pozornost díky tomu, že ji prožívám určitým způsobem.“

Hlas plný obav: Co kdybych zabil svého syna?

Moudrá mysl: To je vtíravá myšlenka. Poznáš to, protože se při ní cítíš tak hrozně.

Během tohoto procesu pozorujete sebe samé pokaždé, když vás napadne nějaká vtíravá myšlenka. Jaké emoce prožíváte? Jaké vjemy se podílejí na pocitu, který vtíravou myšlenku doprovází? Pokoušíte se při tom sami sebe co nejvšímavěji sledovat zvídavým pohledem bez hodnocení.

Nenechte se vyrušit je  kniha o cestě k mentální svobodě.

     Obojí to působí proti vaší intuici, protože poplachová reakce už onu myšlenku označila za nebezpečnou a nabudila tělo, aby s myšlenkou bojovalo, nebo před ní uteklo. Vaším cílem tedy je dovolit těmto myšlenkám, aby přišly, i když je nečekáte, a nenechat se jejich příchodem nepříjemně překvapit. Tak máte největší šanci včas zastavit svou hluboce zakořeněnou reakci, abyste si mohli říci: „Tak počkat! To je jedna z těch myšlenek, které prožívám jako nebezpečné, ale které nebezpečné nejsou. Je to vtíravá myšlenka.“

     A pak je tu další věc, kvůli které je to všechno ještě složitější. Nikdy si totiž nemůžete být na sto procent jisti, že máte pravdu. Vždycky existuje možnost, že se zmýlíte.

  Pamatujte, že kdykoli pociťujete účinky úzkostného myšlení, ani devadesátidevítiprocentní jistota vám nestačí. Žádné riziko pro vás není přiměřené. Vy hledáte totální, absolutní jistotu. A tento boj za jistotu je palivem pro váš Hlas plný obav a kvůli němu obtížně rozpoznáváte, zda jde o vtíravou myšlenku. Soustředíte se spíše na obsah myšlenky než na důsledek falešného poplachu, který spustila vaše horlivá amygdala. Tento úkon vyhodnocování myšlenek vám tedy pomáhá cvičit se v umění připouštět si v životě rozumnou míru rizika. O tomto důležitém aspektu si více povíme v osmé kapitole, kde budeme rozebírat způsoby, jak své poznatky převést do praxe.

Sally M. Winston, PsyD, založila a spoluřídila Institut pro úzkostné a stresové poruchy v Marylandu v Towsonu. Zastávala významnou roli v Clinical Advisory Board of the Anxiety and Depression Association of America (ADAA) a získala její prestižní cenu Jerilyn Ross Clinician Advocate. Působí jako vedoucí lékařka a desítky let pořádá workshopy pro terapeuty.
Martin N. Seif, Ph.D., je spoluzakladatel Americké asociace pro úzkost a depresi. Vede soukromou praxi v New Yorku a v connecticutském Greenwichi.

Tato kniha nabízí jedinečný praktický a fungující program, který vám umožní žít život zbavený hrůzy, rozvratu a utrpení, které vám tyto myšlenky teď způsobují.

Knihu BROUCI V HLAVĚ koupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru