Dobijte své baterky a užijte si jízdu na vnitřní vlně!

Lidem, kteří mají málo mentální energie nebo dokonce trpí vyhořením, se často radí, aby více odpočívali. Ale u mnoha z nich to dlouhodobě nevede ke zlepšení a znovu nabít je dokáže až nějaká činnost. Toho si všímá Anke Precht, autorka knihy na Vnitřní vlně, ve které představuje různé takové „dobíjecí“ činnosti, často překvapivě jednoduché a účinné.

Mezi takové činnosti či Na vnitřní vlně„spouštěče“ patří všechno možné: různé pohyby či jen specifické držení těla, vzpomínky, představy, hudba, vůně, světlo, vlastní vzhled, předměty i osoby okolo nás, jídlo a pití nebo naše jednání. Ten, kdo dokáže rozpoznat své spouštěče, čerpat svoji mentální energii a rozvíjet rovnováhu mezi sebou samým a druhými a mezi svou duší a tělem, se během několika minut může dostat ze stresového stavu ke své vnitřní síle. Takový člověk v sobě může odhalit dosud netušený potenciál.

Kniha, kromě vyložených návodů a inspirativních nápadů uvádí i množství příkladů z autorčiny koučinkové praxe.

Anke Precht je psycholožka, hypnoterapeutka, lektorka v oblasti energetické psychoterapie a koučka řady profesionálních sportovců. Má svou vlastní praxi. Žije v německém Offenburgu.


Také vás jistě zaujme: Nenechte se vyrušit - jak znovu získat schopnost koncentrace

Ukázka:

Sinusový princip

Od nynějška se budete v pozorování svého stavu zdokonalovat a dokážete stále lépe posoudit, zda je váš stav silný, či slabý.

Představte si, že se lidská energie chová jako body na sinusoidě nebo jako vlny v moři. Buď se nacházíte nahoře, dole, nebo někde mezi tím. Není to ovšem tak, že byste byli jako trám na moři, který voda jednou stáhne dolů a za chvíli jej opět vynese na hladinu. Je docela dobře možné, že se budete celý den, celý týden, nebo dokonce celý měsíc nalézat v takzvaném dolu vlny, v jakémsi slzavém údolí – tedy ve stavu, kdy se budete cítit pod psa, a jen velmi obtížně se z něj dostanete ven. Může se ale také stát, že se celý den, celý týden nebo ještě déle povezete nahoře na vlně. Tam se budete cítit silní a svobodní – a budete úspěšně postupovat kupředu. Ten, kdo pádluje v dolu vlny, musí naproti tomu vynaložit spoustu energie, aby se udržel nad vodou, a přesto se téměř neposouvá vpřed. Mnohem častěji se stává, že ho to žene tam, kam směřuje proud.

Když teď budete následující sinusoidu považovat za model, můžete se na této křivce nacházet kdekoli. Úplně nahoře, úplně dole, někde mezi tím. A během krátké chvíle se můžete dostat z jednoho bodu do druhého. Když stav, v němž jste se právě nacházeli, skončí a nastane nějaký jiný, budete na křivce náhle úplně jinde.

Hřbet a důl vlny

Nyní se podívejme na extrémní body trochu podrobněji, abyste zjistili, co znamená, když se se svou hladinou energie nacházíte na různých bodech sinusoidy.

Takto se budete cítit, když se budete plácat dole:

  • Nemáte téměř žádnou energii, cítíte se slabí a vyčerpá vás i ta nejmenší námaha.
  • Nedokážete najít motivaci téměř k žádné činnosti, případně děláte něco destruktivního, co škodí vám nebo někomu jinému.
  • Vaše myšlenky se zabývají něčím negativním a možná se neustále vracejí, jako by seděly na kolotoči. Máte dojem, že vaše myšlenky rozhodují o vás, a nikoli obráceně.
  • Máte bolestné, negativní pocity nebo necítíte vůbec nic. Příklady negativních pocitů najdete vypsané v předchozím cvičení.
  • Dokážete si vzpomenout výhradně na negativní zkušenosti – nejsnáze na takové, kdy byla hladina vaší energie stejná jako nyní. Pozitivní myšlenky jsou zasypané, nemůžete je najít.
  • Vedete negativní samomluvu.
  • Špatně navazujete kontakt s druhými lidmi, odtahujete se od nich nebo se s nimi rychle začnete hádat.
  • Nemáte spojení se svými silnými stránkami. Dokonce ani tehdy, když vám je připomene někdo jiný, se k nim nedokážete vrátit.
  • Nemáte žádný kontakt se svou kreativitou. Pokud jste například umělec nebo máte něco napsat, nedaří se vám to. Nemůžete s tím „pohnout“.
  • Jste tělesně slabí. Sportovci v tomto stavu podávají výkony, které jsou hluboko pod hranicí toho, co vlastně dokážou – i když se maximálně snaží!

Mohlo by vás také zajímat: 50 způsobů, jak se uklidnit bez jídla.


Takto se budete cítit, když pojedete nahoře na hřbetu vlny:

  • Jste plní energie, cítíte se silní a dokážete dosahovat velkých výkonů. Mohli byste trhat stromy ze země i s kořeny a nevyčerpalo by vás to.
  • Máte motivaci dělat to, co vám nebo ostatním prospívá.
  • Vaše myšlenky plynou jako klidná řeka. Zabýváte se převážně konstruktivními věcmi.
  • Zažíváte příjemné pocity a cítíte se velice živí. Příklady pozitivních emocí najdete vypsané v předchozím cvičení.
  • Vzpomínáte výlučně na pozitivní prožitky – nejsnáze na takové, kdy byla hladina vaší energie stejná jako nyní.
  • Vedete pozitivní samomluvu, která vám dodává sílu a v níž si vážíte sebe samých.
  • Snadno navazujete kontakt s druhými lidmi a vaše setkání jsou převážně pozitivní. Dokonce je možné, že dokážete zabránit konfliktu, k němuž druhá osoba třeba směřuje. Cítíte se na světě i mezi lidmi v bezpečí.
  • Jste dobře propojeni se svými silnými stránkami a schopnostmi a jste připraveni je využít. Prostě tu jsou. Víte, co umíte, a děláte to.
  • Vaše kreativita proudí, jste ve stavu flow. Umělci v tomto stavu vytvářejí svá nejlepší díla.
  • Jste tělesně silní. Sportovci v tomto stavu podávají své nejlepší výkony, nebo je dokonce překonávají.

Knihu Na vnitřní vlně koupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru