Chcete předejít partnerské krizi? Věnujte vztahu 10 minut denně.

Nečekejte na krize v partnerském vztahu! Začněte na svém vztahu pracovat právě teď! V knize najdete desítky jednoduchých tipů, které mohou pomoci vylepšit vaše soužití a přispějí k partnerské pohodě.

10 minut denně pro váš vztah

Autor, manželský poradce, v knize 1O MINUT DENNĚ PRO VÁŠ VZTAH uvádí příběhy párů ze své praxe a na nich ilustruje, jak jednoduché a drobné krůčky mohou přinést do vztahu to, co potřebuje. V knize se věnuje lásce a intimitě, emocím a romantice a nechybí kapitola o sexu. Nevyhýbá se ani bolavým oblastem, jako jsou spory například o peníze, dává rady k nastolení vyrovnaného vztahu a efektivní komunikace.   Nejobtížnější na dosažení emočního zdraví ve vztahu je přijít na to, co přesně je třeba dělat a o čem je vhodné mluvit, abychom tohoto stavu docílili. Bývá velmi obtížné nahlédnout do vlastního nitra a zjistit, které části našeho emočního já potřebují zlepšit kondici.

Knihu přeložila Viola Somogyi.

UKÁZKA

Odpouštění 

Chybovat je lidské, ale světců je mezi námi jen málo, takže odpouštění může být obtížným úkolem. Pokud váš partner prokázal, že nic lidského mu není cizí, a dopustil se chyby, schopnost odpustit může představovat rozdíl mezi úspěšným a nefunkčním vztahem. Velmi často se rozhodneme, že blízké osobě neodpustíme, abychom ji vytrestali. Ve skutečnosti ale trestáme jen sami sebe.

     Když je partnerův přestupek takové povahy, že jste přesvědčeni, že už mu nikdy nebudete moct důvěřovat, a uvažujete o odchodu ze vztahu, neukvapujte se. Chyby dělají všichni a každý se někdy během života dopustí skutečně velkého pochybení. Pokud jste vy i váš partner lidmi, kteří se v životě i ve vztahu chtějí rozvíjet a růst, můžete se z chyby poučit a svůj vztah ještě prohloubit. Máte-li v plánu partnerovi odpustit – a jste si vědomi, že to může nějakou dobu trvat –, pak ve vztahu zůstaňte a pracujte na něm.

Přečtěte si také PEČUJTE O SVŮJ VZTAH.

     Znovu opakuji, že klíčem k úspěchu je komunikace. Nesmírně důležité je vytvořit bezpečný prostor, kde můžete mluvit o tom, co cítíte. Sice to je někdy nepříjemné, ale během rozhovoru se znovu sblížíte a vytvoříte vzájemné porozumění, díky němuž se váš vztah může ukázat v pozitivnějším světle.

     Abyste mohli dál žít tak jako dřív, je třeba začít tím, že si navzájem řeknete naprostou pravdu. Popište všechny skutečnosti a pocity, které daly problému vzniknout. Během sdílení pocitů se vědomě zdržte výčitek a odsuzování. Dovolte pocitům, aby volně proudily, dokud nevyjádříte vyčerpávajícím způsobem všechny své emoce. Než se dostanete k jádru svých problémů, obvykle to chvíli trvá. Tento způsob komunikace bývá vyčerpávající i pro ty nejvíce všímavé a milující partnery. Není na škodu, když do procesu zapojíte objektivní třetí stranu, která vám bude k dispozici a bude dohlížet, abyste neodbíhali od tématu. Někdy je hodně obtížné najít správná slova a udržet emoce pod kontrolou.

NENÁSILNÁ KOMUNIKACE V PRAXI pomůže vztahům také.

    Odpuštění je snad ten nejléčivější přístup, který můžete sobě i partnerovi dopřát. Když v sobě potlačujete hněv a rozhořčení, je to velmi destruktivní pro váš pocit pohody. Mnoho odborníků se domnívá, že tento druh stresu může podpořit vznik onemocnění. Stojí za to osvobodit se od negativních pocitů a žít dál svůj život a je to mnohem lepší než v sobě tajit ničivé emoce. Když dokážete odpustit, je to skutek hodný vědomé lidské bytosti.

Je to zdravé, láskyplné, a dokonce poněkud božské.

♥ Teď následuje cvičení v odpouštění, které vám pomůže zbavit se negativních pocitů a posílit radost ze života. Zkuste ho dělat nejméně jednou za rok – co třeba na Nový rok nebo v den výročí svatby?

  1. Nejprve si sepište seznam všech křivd, kterých se na vás partner dopustil, i těch velkých. Pomůže vám to zbavit se negativních pocitů.
  2. Pak partnerovi napište dopis, kde mu sdělujete, že mu odpouštíte a že se zbavujete veškerých negativních pocitů. Povězte mu, že si přejete, abyste oba pochopili příčinu těchto skutků a posunuli se v životě dál. Když dopis podepisujete, představte si, že z vás odchází veškerý hněv.
  3. Pak si dopis několikrát nahlas přečtěte, a pokud vám to nevadí, přečtěte ho i důvěrnému příteli nebo terapeutovi. Při každém čtení si představujte, jak se zbavujete bolesti. Když máte pocit, že jste se hněvu zbavili nadobro, můžete dopis přečíst i partnerovi.
  4. Nakonec byste měli dopis společně symbolicky spálit a přihlížet, jak se bolest rozplývá v dýmu.

Barton Goldsmith, Ph.D., je známý psycholog a terapeut, který pracuje s páry i jednotlivci. Jeho kniha je výběrem jeho velmi populárních sloupků, které vycházely v řadě novin a časopisů.

Tato kniha vysvětluje nijak nepřikrášleným způsobem, jak docílit toho, abyste s partnerem prohloubili vzájemný vztah, překonali různé obtíže a komunikovali spolu účinněji nejen běžně, ale i na emoční rovině – což často vede k tomu, že si spolu užijete více legrace a zdravější bude i váš sexuální život

Knihu uvítají lidé, kteří žijí ve vztahu, a také manželští poradci a psychologové.

Knihu 10 MINUT DENNĚ PRO VÁŠ VZTAH koupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru