Ovlivňují váš partnerský vztah peníze? Znáte skutečné příčiny, proč se tak děje?

Uvažovali jste už někdy o tom, jestli peníze a vztah k nim neovlivňují váš život více, než je únosné? Většinou si to téměř neuvědomujeme, ale peníze mají velkou moc a někdy doslova podkopávají naši radost ze života, zejména pokud jde o vztahy k jiným lidem. Často je totiž používáme jako náhražku emocí, které si netroufáme přijmout a vyjádřit.

Cena lásky obálka
Láska a peníze. Co z této dvojice dělá takovou výbušnou směsici? Jen málo hádek mezi muži a ženami provází taková hořkost a bolest jako spory o peníze. Bez ohledu na to, o jakou částku se přete, mají hádky o peníze děsivou tendenci eskalovat za hranice racionality. Tyto hádky se mohou týkat bezhlavého utrácení nebo nezaplacených účtů, ztráty práce nebo nedostatečné snahy při hledání nové. Ať už jsou podrobnosti hádky o peníze jakékoli, mají tyto spory sklon vybuchnout jako emoční sopka a chrlit mraky frustrace a vzteku. 

Pokud se obáváte, že zápalná kombinace peněz a lásky ničí váš vztah, či pokud jste tomuto problému čelili v minulosti a děláte si starosti o budoucí vztahy, je kniha Cena lásky právě pro vás.

Ukázka:

VOLBA PARTNERA PRO UDRŽOVÁNÍ SEBEDEPRIVACE V CHODU

Znepokojivě velký počet žen si doslova připravuje situaci pro to, aby mohly ve svých
dospělých vztazích znovu prožít tutéž deprivaci, kterou zažívaly v dětství.

      Pomysleli byste si, že žena, která se cítila deprivovaná jako dítě nebo teenager, se bude snažit najít partnera, jehož láska by jí alespoň částečně vynahradila všechny věci, které jí chyběly. Místo toho většina žen, které trpí hlubokými pocity, že si nezaslouží nic dobrého, inklinuje k partnerům, kteří jako by byli předurčeni dát jim přesně to, co si údajně zaslouží: tedy velmi málo.

Mohlo by vás také zajímat: Tajemství beněz a bohatství.

     Zdálo se, že přesně to Sally udělala, když si vzala Warda – muže, kterého popisovala jako extrémního skrblíka.

       Manželství mezi sebedeprivující ženou a lakotným mužem by mohlo vypadat jako ideální svazek. Jestliže ona není schopna utrácet a on má nutkání hromadit peníze, pak by tu neměl být žádný důvod k hádkám, nebo snad ano?

     Chyba lávky. Chování ve vztahu k penězům není izolovaný psychologický jev. Odráží se v něm spousta jiných forem chování, včetně vyjadřování emocí. Člověk, který upírá peníze, nejspíš bude odpírat i pocity.

     I když Sally popisovala Warda jako slušného, odpovědného muže, zdálo se, že nereaguje na její emoční potřeby. Tím, že si vybrala muže, který měl problém dávat, a to jak po finanční, tak po emoční stránce, Sally nevědomě našla způsob, jak udržet sebedeprivaci v chodu a přehlížet skutečnost, že byla součástí velké části jejího dětství. Bylo čím dál patrnější, že ve Wardovi byla Sallyina volba partnera motivována  stejně tak její potřebou potvrdit své pocity, že si nic nezaslouží, jako láskou.

Připravit situaci proto, aby řekl ne

Brzy poté, co Sally začala docházet na terapii, přivedla s sebou na jedno sezení Warda. Po několika minutách, kdy jsem je sledovala společně, mi bylo zřejmé, že jak pro Warda, tak pro Sally je jejich vztah velmi důležitý. Než však mohli proměnit tuto oddanost ve smysluplnou změnu, bylo třeba, aby identifikovali některé vzorce chování, které mezi nimi vytvářely odstup.

  • WARD
    Hodně se hádáme, a obvykle je to kvůli penězům. Vyloženě to nesnáším, protože vždycky musím být ten špatný já.  jsem pokaždé ten, kdo říká ne. Já jsem vždycky ten, kdo musí říct „Dost“.

  • SUSAN
    Nechápu to. Sally mi říká, že má problémy utrácet peníze za sebe, tak proč byste musel říkat ne?

  • WARD
    Nevím, jak to má, když je sama, ale když je se mnou... Třeba minulý týden najednou začala mluvit o tom že „chce“ nové auto. Žádné nové auto nepotřebujeme, nemůžeme si ho dovolit, ale stejně jsme se kvůli tomu pohádali. Vždycky je to něco... museli bychom být milionáři.

  • SUSAN
    To nezní jako Sally, kterou znám.

  • SALLY
    No, jenom jsem o tom mluvila, víte? Trochu o tom sním. Nebylo to tak vážné, ale on se na mě podíval tím svým způsobem a mě to dopálilo. Čím víc trval na svém, tím víc jsem to auto chtěla.


Sally a Ward byli lapeni ve fascinujícím dramatu. Jeho postěžování, že vždycky musí jednat tvrdě, mluvilo samo za sebe. Tím, že Sally nechtěně vytváří situace, ve kterých ví, že ji Ward odmítne, v podstatě píše scénář, ve kterém on hraje zloducha a ona ubohou holčičku se sirkami.

     Tato dynamika byla fascinující. Když byla sama, cítila se provinile, jakmile po něčem zatoužila. Ale když byla s Wardem, dovolila si chtít různé věci, protože věděla, že on převezme zodpovědnost za to, že jí je upře.


Susan Forward je americká terapeutka a autorka několika mezinárodních bestsellerů. Knihu přeložila Pavla Le Roch.

Kniha je zajímavá pro všechny, kdo různým způsobem nezvládají svůj vztah k penězům, a nabízí množství návrhů, jak tuto situaci změnit k lepšímu a „peněžních démonů“ se zbavit. Pojednává o různých vzorcích finanční sebedeprivace – o sabotování vlastního úspěchu, o zadluženosti, o nutkavém chování (hráčství, posedlosti nakupováním), o situaci, kdy partnerka vydělává více než partner či kdy jeden partner nevědomě podporuje druhého, finančně nezodpovědného. V závěru každé kapitoly je uveden výčet technik, s jejichž použitím lze navodit obrat k lepšímu.

Cenu lásky koupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru