Duše objevitelů pólu – 16 lekcí filozofie polárníků

Co mají společného výpravy na oba zemské póly, za extrémních podmínek a na hranici lidských možností s obyčejným lidským životem, například životem otce tří dcer a knižního nakladatele? To se vám pokusí vysvětlit autor, který v sobě spojuje všechno výše jmenované.

Duše objevitelů pólu: jak nás přežití učí porozumět životu; Erling Kagge; Portál 2021; cestovatelé; extrémní životní podmínky – psychologické aspekty; člověk a příroda – psychologické aspekty; putování – psychologické aspekty; sebepoznání; rozvoj osobnosti; smysl života, rádce pro dospělé Koupit na e‑shopu

Život je dobrodružství a dobrodružství samo je ztělesněním života, myslí si Erling Kagge, cestovatel, polárník a horolezec, a ve své nové knize DUŠE OBJEVITELŮ PÓLU shrnuje zkušenosti ze svých expedic a popisuje, jak jej přežití v náročných situacích dovedlo ke změně pohledu na život a větší vnitřní vyrovnanosti.

V 16 krátkých, čtivých a někdy i zábavných kapitolách líčí zážitky své i příhody z expedic svých kolegů, předchůdců či následovníků a vyvozuje z nich poučení a rady pro svůj současný relativně klidný život v civilizovaném Oslu. V textech na pomezí mezi úvahou a praktickou lekcí shrnuje, co všechno ho extrémní zážitky naučily o životě, přírodě a lidství a co z toho lze čtenářům zprostředkovat a pomoci přenést do běžného každodenního života.

Každá kapitola se věnuje jedné praktické radě a tak se například dozvíte, že stejně jako je za polárním kruhem nejtěžší a nejdůležitější vylézt ráno ze spacáku do mrazivého vzduchu, tak je vždy nejdůležitější (a často nejtěžší) s něčím opravdu začít. A že samotná představa mrazu, či začátku, je mnohem děsivější než realita ve chvíli, kdy se k tomu doopravdy odhodláte. Že osamělost nemusí vždy nutně souviset s tím, kolik máte kolem sebe zrovna fyzicky přítomných lidí a porážka že nemusí být nutně negativní zkušeností a záleží hlavně na tom, jak se k ní postavíme a co si z ní odneseme pro budoucnost.

Z norského originálu Alt jeg ikke lærte på skolen: filosofi for eventyrere přeložila Jarka Vrbová.

Ukázka:

Bylo snazší být odvážný, když jsem stoupal na Everest a měl na sebe namířené reflektory, než když jsem se vydal na výpravy nepozorován. Ne proto, že bych na Everest nevystoupal, kdyby o tom nikdo nevěděl, ale je jednodušší prokázat odvahu, když jsme si jistí odměnou.

Na svých výpravách jsem měl štěstí. A občas jsem se dostal do nebezpečné situace, jako když jsem za drsných podmínek na moři zachránil plachtu nebo když jsem klusal přes tenký led. Několikrát jsem byl odvážný, jindy jsem si byl, jak výše řečeno, vědom toho, co jsem udělal, a jindy, jako když Børgeho a mě napadl u severního pólu vyhladovělý medvěd, jsem jen dělal to, co jsem musel, abych přežil. Nechtělo se mi zastřelit ledního medvěda, který na nás zaútočil, ale otázka v tu chvíli zněla, kdo koho bude mít k obědu. Jsem hrdý na to, co se mi povedlo, ale když mluvíme o odvaze, zdá se mi, že mě chválili víc, než si zasloužím.

Prokázat odvahu za všedního dne může znamenat úplně jiný úkol. Někdy mě napadá, že bych radši vylezl dvakrát ročně na Everest, než abych zažíval tu spoustu nespravedlnosti a strachu během jediného všedního dne. Nést odpovědnost za výchovu tří náctiletých dcer mi připadá mnohem náročnější než šplhat na většinu vrcholků. Hodně odvahy vyžaduje i zvládnout vážnou nemoc, dát najevo přátelství, dodržet sliby, ukončit vztah – nemluvě o odvaze milovat a vyjadřovat lásku nebo se vyrovnat se zradou, zklamáním a smutkem. Norský psychiatr Finn Skårderud na to kápl: „Co je bungee jumping proti tomu, když marně čekáte na telefonát od milované osoby?“ Expedice je ve svém průběhu drsná, ale co všechny ostatní každodenní výzvy, jež musíme zdolávat celý život? Plus minus. Chovat se správně ve všech zatáčkách normálních životních situací a být čestný sám k sobě a k jiným je často větší úkol než expedice, kde celá akce skončí na předem stanoveném zeměpisném bodě.

Duše objevitelů pólu: jak nás přežití učí porozumět životu; Erling Kagge; Portál 2021; cestovatelé; extrémní životní podmínky – psychologické aspekty; člověk a příroda – psychologické aspekty; putování – psychologické aspekty; sebepoznání; rozvoj osobnosti; smysl života, rádce pro dospěléErling Kagge (* 15. ledna 1963, Oslo) je norský dobrodruh, právník, nakladatel (Kagge Forlag) a spisovatel. V roce 1990 společně s Børge Ouslandem došli po 800 kilometrech bez jakékoli podpory na Severní pól. V roce 1993 se vydal sám na Jižní pól a v roce 1994 zdolal Mount Everest. Získal tak celosvětové prvenství v dobytí všech „tří pólů“. Jeho knihy byly přeloženy do 38 jazyků. Stěžejním tématem jeho prací jsou úvahy o vnitřním klidu, který se často dá nalézt při pobytu v přírodě.

Občas může být těžké odhadnout, co vyžaduje víc odvahy: jednat, anebo nedělat nic. Emily Shackleton, Eva Nansen a Kathleen Scott měly sotva nějakou volbu, když se jejich muži pustili na ledové pláně, avšak prokázaly velkou a jen málo uznávanou odvahu, když byly nuceny se samy starat o rodinu. Někdy to možná vyžadovalo víc síly a úsilí než se účastnit výpravy. Pokud se manžel nevrátil, stávalo se, že úřady se o hrdinovu ženu a děti postaraly, ale většinou byly rodiny ponechány svému osudu a často žily v chudobě.

Přestože není vždy jednoduché říct, co to znamená být odvážný, myslím, že většina z nás dobře zná pocit odvahy z vlastní zkušenosti. Myslím si stejně jako Mufasa ve filmu Lví král, že jsem odvážný, když odvážný být musím. Mufasa nevidí smysl v tom vystavovat se nadbytečnému nebezpečí; nechá ho pominout. Když je však ohrožen život jeho syna, riskuje život svůj, aby ho zachránil.

Nepochybně vyžaduje větší odvahu zachránit někoho, koho neznáte, než udělat všechno pro své bližní a drahé, jako se například vrhnout do studené vody, zachránit neznámého, který se topí, a vystavit tak svůj život velkému nebezpečí, aniž je toho někdo svědkem – a tím projevit fyzickou i morální sílu. Také si myslím, že bych to udělal, ale jistý si tím být nemůžu, než budu popřípadě jednoho dne do takové situace postaven.

Problém odvahy je v tom, že si ji nemůžu vzít s sebou v termosce a udržovat ji hezky teplou, až bude třeba, abych si mohl nalít do úst několik magických kapek, po kterých má odvaha a statečnost vzroste – něco jako kapky síly, jež dostává komiksová figurka Asterix, nebo med pro Bamseho, nejsilnějšího medvídka na světě. My totiž odvážní nejsme, ale odvážnými se stáváme – stejně jako nám není vrozená zbabělost. Zachovat se odvážně je pokaždé znovu nový úkol.

***

Knihu DUŠE OBJEVITELŮ PÓLU zakoupíte na našem e-shopu a vychází také jako e-kniha

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru