TEST: Nežijete náhodou s psychopatem?

Psychopat je člověk, který zcela postrádá schopnost vcítění, záměrně působí škodu druhým lidem, aniž by pociťoval výčitky svědomí nebo zodpovědnost. Zneužívá odpuštění, manipuluje se soucitem a zneužívá soustrast. Nemáte čistě náhodou někoho takového vedle sebe?

psychopat ve vasi posteli jason mackenzie Koupit na e‑shopu

Kniha od Jacksona MacKenzieho s názvem Psychopat ve vaší posteli s podtitulem Manipulace a psychický teror ve vztahu, ze které je tento test, není rozhodně lehké letní čtení k vodě. Téma je to bezesporu velmi závažné, protože zaplést se s psychopatem signalizuje cestu temnotou, nejistotou, vztekem, úzkostí, strachem a osamělostí. Nic, co by člověk podstupoval rád. Poselství této knihy ale ve své podstatě vyznívá optimisticky, protože jasně říká, že vymanit se z toxického vztahu možné je. Zda-li je to váš případ, na to vám odpoví následující řádky.

Test psychopatie

Psychopati ve svých vztazích vykazují specifické vzorce chování. Tento test o třinácti otázkách vám pomůže zjistit, jestli náhodou nechodíte s toxickým člověkem.

U každé otázky přičtěte odpovídající číslo odpovědi k celkovému počtu bodů. Například odpovíte-li (1) na první otázku a (4) na druhou, máte prozatím celkový skór 5 bodů. Pak se na konci podívejte, do jakého rozmezí váš celkový skór spadá.

A. Plní ten člověk své sliby?  

Vaší nejlepší obranou proti manipulátorovi je posílená intuice. Jedná se o dovednost, kterou nelze zneužít proti vám – a jakmile se ji jednou naučíte, bude vám sloužit po celý život.

  1. Ano, samozřejmě. Kdykoli můj partner něco slíbí, mohu si být jist, že to splní.
  2. Jistě, obvykle své sliby plní a jeho činy bývají v souladu s jeho slovy.
  3. Někdy. Není příliš spolehlivý, ale občas to, co řekne, udělá.
  4. Ne, jeho činy nikdy nesouhlasí s jeho povrchními slovy. Naučil jsem se na to nepoukazovat, protože pak působím přecitlivěle a šíleně.

B. Chápe váš partner vaše pocity?

  1. Je velmi vnímavý a empatický! Vždycky jako by vycítil, co se se mnou děje. Když si někdy postěžuji, vím, že mi bude naslouchat a bude mě chápat.
  2. Ani ne, ale tak tomu bylo vždy. Ani na začátku vztahu se nijak zvlášť nezajímal. Dokáže být hodně sebestředný, ale když opravdu potřebuji pomoc, tak se mi obvykle věnuje.
  3. Je vnímavý dostatečně a mně to tak stačí.
  4. Už ne. Zoufale se mu snažím vysvětlit, jak by se asi cítil, kdyby byl na mém místě, ale zdá se, že ho to jen rozčiluje. Anebo se mnou nemluví. Cítím se hloupě.

C. Dokáže být ten člověk pokrytecký?

  1. Nikdy nebyl pokrytecký a za mé chyby mě neodsuzuje. Nemyslí si, že je neomylný.
  2. Pokud ano, tak jsem si toho nevšiml. Koneckonců jsme všichni jen lidé.
  3. Občas ano, ale pokud ho na to někdo upozorní, dokáže přiznat chybu.
  4. Zdá se, že má na mě velmi vysoké požadavky, ale chová se, jako by pro něj neplatila stejná měřítka.

Kniha Moudrost psychopatů od Kevina Duttona nabízí zajímavý a netypický pohled na tuto skupinu lidí. 


D. Lže někdy?

  1. Ne, nikdy by mi nelhal.
  2. Nelže víc než kdokoli jiný. Nevinná lež se někdy vyskytne.
  3. Čas od času zalže, ale nezdá se, že by to bylo zlomyslné nebo záměrné. Je-li přistižen, vypadá zahanbeně.
  4. Ano, a zdá se, že nikdy nic není jeho chyba. Na všechno má výmluvu, dokonce i na to, co se omlouvat nemusí.


E. Cítíte někdy z jeho strany odtažitost či odpírání citů?

  1. Ne, můj partner by v našem vztahu nic takového nikdy neudělal. Máme-li problémy, prostě o nich mluvíme. Navzájem se nepřehlížíme a nečekáme, až někdo udělá vstřícný krok jako první.
  2. Ne, nemám pocit, že by se odtahoval nebo se mi snažil vyhýbat. Po hádce třeba mlčí, ale to je asi tak všechno.
  3. Někdy, ale tak tomu bylo od začátku vztahu. Bylo by hezké mít ve vztahu důslednost, ale jestliže se mi jeden den neozve, nic se neděje.
  4. Ano, a opravdu tomu nerozumím, když na začátku vztahu býval tak pozorný. Vypadá to, že se neustále vymlouvá, proč se mnou nemůže komunikovat nebo trávit čas.

F. Jak se ve vztahu cítíte?

  1. Ve vztahu se cítím klidný, vyrovnaný a v bezpečí.
  2. Se vztahem jsem převážně spokojený a vím, že budu-li mít nějaké starosti, mohu o nich s partnerem mluvit.
  3. Ve vztahu nejsem příliš šťastný, ale přesto mohu své názory a obavy bez problémů vyjadřovat.
  4. Býval jsem velmi pohodový člověk, ale nyní jsem neustále žárlivý, zoufalý a citově závislý.

G. Obáváte se, že toho člověka ztratíte?

  1. Proč bych se měl bát, že svého partnera ztratím? Vím, že naše láska je vzájemná a že náš vztah je zdravý. Toto by mi ani na mysl nepřišlo.
  2. Ne, oba jsme rádi spolu a ve vztahu sdílíme podobné pocity.
  3. O našem vztahu nemám stoprocentní jistotu, ale myslím si, že by mě neopustil.
  4. Ano, poté co mě nejprve zahrnoval chválou a lichotkami, se najednou chová odtažitě a lhostejně. Bojím se, že kterákoli naše hádka by mohla být tou poslední.

H. Věříte svému partnerovi?

  1. Naprosto, bezvýhradně mu důvěřuji.
  2. Jistě, nedělá nic, proč bych mu měl nedůvěřovat.
  3. Moc ne, protože mi připadá, že se z něj v průběhu času stal někdo jiný, takže jsem nikdy nevěděl, co mám od něj očekávat.
  4. Ne. Nedokážu říci proč, ale často se musím chovat jako detektiv a jeho tvrzení prověřovat.

I. Bývá ve vašem vztahu dusno?

  1. Zřídkakdy dojde k nějaké hádce, protože přirozeně chápeme, jak se ten druhý cítí. Nesnažíme se vyvolávat u druhého žárlivost nebo zbytečné napětí. Oba se snažíme budovat vzájemnou důvěru.
  2. Je to jako v každém běžném vztahu. Nic, co bych nezažil se svými předchozími partnery.
  3. Hádáme se hodně, ale není to pořád o stejných věcech. Nicméně bych si přál mít vztah, kde je méně tahanic.
  4. Říkal, že nesnáší hádky, ale zdá se, že jich je opravdu hodně. Stále se hádáme o to samé. Připadá mi, že nejdřív způsobí dusno a pak mě odsoudí za to, jak na to zareaguji.

J. Jak zvládá nudu?  

To nejzákeřnější u psychopata je zřejmě jeho vztahový cyklus, kdy škodolibě a systematicky ničí identitu nic netušící oběti. Chladné a vypočítavé citové znásilnění.

  1. Nikdy se nenudí a rád tráví čas o samotě se svými myšlenkami.
  2. Znudí ho běžné úkoly, ale copak to tak nemáme všichni?
  3. Znudí se docela snadno, ale nevadí mu nějaký čas o samotě.
  4. Neustále je znuděný a vyhledává pozornost druhých lidí.

K. Jaký má vztah k bývalému partnerovi?

  1. Nikdy se o něm nezmiňoval a v našem vztahu jsme se o tom nikdy nebavili.
  2. Vychází s ním dobře, ale nemluví či nekomunikuje s ním často, takže to náš vztah nijak nenarušuje.
  3. Přátelí se s ním a není mi to příjemné. Ale kamarádili se vždycky, takže mi nepřísluší, abych něco říkal.
  4. Tvrdí, že jeho „šílený“ bývalý partner na nás žárlí a že se nemusím ničeho bát, ale z nějakého důvodu mám podezření, že spolu dosud mluví. Mám pocit, jako bych neustále s druhými soutěžil o partnerovu pozornost.

L. Jaký byl váš vztah na začátku?

  1. Byli jsme skvělými přáteli. Nepostupovalo to kupředu nijak rychle, užívali jsme si spolu spoustu legrace a dobře se bavili. Všichni mí kamarádi i příbuzní ho měli velmi rádi a od té doby jsme stále šťastně spolu.
  2. Tak jak začíná každý jiný vztah. Seznámili jsme se a měli jsme leccos společného. Od té doby to jaksi zevšednělo, ale dosud se máme hodně rádi. Jestliže proběhla nějaká fáze zamilovanosti, tak mi určitě nezaplnila celý život.
  3. Zpočátku nic zvláštního. Několikrát jsme šli na rande a všiml jsem si pár věcí, které mi neseděly (jako třeba že byl hrubý na číšníka), ale vcelku působil příjemně. Čím více jsme se poznávali, tím jsem byl spokojenější.
  4. Zcela to pohltilo můj život! Byl mnohem pozornější než moji předchozí partneři. Vypadalo to, že máme všechny důležité věci společné, takže jsme byli jeden pro druhého dokonalí. Neustále mi posílal esemesky a všechno na mně ho fascinovalo.

M. Jak se k vám ten člověk chová?

  1. Nelituje času ani námahy, aby vyslechl, jak se cítím, a aby porozuměl tomu, co jsem prožil. Ve vztahu vždy cítím, že mě respektuje. Přijdu-li s něčím, co mě trápí, je vždy ochoten o tom mluvit a zlepšit své chování, a tak našemu vztahu pomoci.
  2. Tak jako se ke mně chovají všichni ostatní. Děláme legraci, bavíme se a navzájem si užíváme svou společnost. Oba se k sobě chováme jako dospělí lidé.
  3. Obvykle na mě není příliš milý, ale tak tomu bylo vždy. Nepotřebuji mnoho citů ani sentimentality, takže je to v pořádku.
  4. Už ani nevím. Máme dobré dny, kdy to opět vypadá dokonale jako na začátku vztahu. Ale obvykle je povýšený a kritický nebo mě ignoruje. Jeho chování mě trápí, takže se cítím podrážděný a divný.

Pokud vás baví testy, zde nabízíme další - TEST: Jak poznat vysoce konfliktního politika?

Výsledky:

13–20: Znáte opravdu dobrého člověka!

Skvělá zpráva! Tento člověk vypadá jako dokonalý opak psychopata. Je vnímavý, vřelý a pečující. Jeho úmysly jsou ryzí a odráží se to v jeho chování. Přeji vám dlouhý a radostný vztah!

21–30: Není to psychopat

Dobrá zpráva! Tento člověk nevypadá jako psychopat. Máte lepší a horší chvilky, tak jako v každém normálním vztahu. Pokud jste šťastní, jedná se pravděpodobně o zdravý vývoj.

31–41: Možná že znáte psychopata

Buďte opatrní! Kolem tohoto člověka jsou nějaké červené praporky. Možná to je, nebo možná to není psychopat, ale podstatné je to, že si zasloužíte být ve vztahu s někým, kdo vás dělá šťastným. S někým, kdo je empatický, laskavý a soucitný. Má tento člověk tyto vlastnosti?

42–52: Určitě znáte psychopata

Pozor! Tento člověk splňuje většinu znaků psychopata. Jste v jeho přítomnosti stále nervózní? Přešli jste od pocitů nadšení a radosti k pocitům úzkosti a šílenství? Zaplétá vás do vztahů s bývalými partnery či jinými potenciálními druhy? Omlouváte se a pláčete více než kdykoli dříve? Máte pocit, že od začátku vztahu jste zcela ztratili sebe samotné? Zdraví a milující partneři by neměli způsobovat, že ze sebe budete mít špatný pocit. Avšak psychopati vždy začnou se zneužíváním, jakmile se pevně připoutáte.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru