S nácvikem správné výslovnosti pomůže Obrázkové logočtení

Naučit se správně vyslovovat není vůbec jednoduchá věc. Snad každé dítě při nácviku výslovnosti narazí na hlásku, která ne a ne správně naskočit. K tomu, aby se to podařilo, může pomoci i obrázkové pohádkové logočtení.

obrázkové logočtení kateřina sýkorová eva rémišová logopedie výslovnost publikace pro děti předškolní výchova příběhy hlásky L,R a Ř

Nová kniha autorky Kateřiny Sýkorové s názvem Obrázkové logočtení rozšiřuje portfolio portálovských edukačních publikací se zaměřením na logopedii. Vyvozování hlásek a jejich kombinace probíhá ve třech krocích. Dítě si musí napřed osvojit každou hlásku v izolované podobě. Poté nastává fáze fixace, kdy je nutné hlásku procvičovat jak samostatně, tak ve slabikách, slovech a shlucích. Poslední fází je tzv. automatizace, jejímž cílem je, aby dítě používalo hlásku naprosto spontánně. A právě na tuto poslední fázi se kniha zaměřuje. Pomocí veselých obrázků, které jsou vždy doplněny krátkým pohádkovým příběhem, si dítě osvojí tři problematické hlásky, L, R a Ř. Kniha je tedy rozdělena do tří částí, každá se zaměřuje na jednu z nich, přičemž při procvičování jedné se v textu neobjevují zbylé dvě. Díky kombinaci obrázků a textů mohou s knihou pracovat jak mladší děti, tak děti, které již umějí číst.

Tato kniha je určena logopedům, speciálním pedagogům, učitelům MŠ a rodičům, tedy všem, kteří pomáhají dítěti s nápravou výslovnosti. 

Knihu ilustrovala Eva Rémišová. V nakladatelství Portál vyšly s jejími ilustracemi knihy Já mám v krabici cukr a krupici (2015) a Hádám, hádáš, hádáme (2014).


Ukázka z knihy


Jak řešit výslovnostní potíže napoví logopedický sešit Říkanky pro rozvoj řeči od Jitky Tučkové.

Zábavné logopedické říkanky Kouká Mína do komína slouží k procvičování všech hlásek.

Procvičovat výslovnost lze i při hře, jako je pexeso. Autorky, klinické logopedky, Ilona Eichlerová a Jana Havlíčková daly dohromady Velké logopedické pexeso 1Velké logopedické pexeso 2 a Velké logopedické pexeso 3

Autorka Kateřina Sýkorová je vystudovaná logopedka, v současné době pracuje jako speciální pedagog na 1. st. ZŠ. Má pracovní zkušenosti jako učitelka v běžné MŠ a také ve speciální MŠ. Také působila jako školní logopedka.


Knihu Obrázkové logočtení zakoupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru