Jak rozfoukat mozkovou mlhu a získat zpět chuť do života

Máte někdy pocit trosečníka, který se sotva drží nad vodou a stěží popadá dech? Ať se sebevíc snažíte, výsledek neodpovídá vynaložené energii? Pokud je to i váš případ, nastal ten správný čas na duševní restart.

psychická odolnost, stres, úzkost, mozková mlha, koncentrace, odborné příručky, kognitivně-behaviorální terapie, sebeuvědomování, psychohygiena, terapie přijetí a závazku, mindfulness

Mozková mlha (brain fog) je termín pro stav, kdy máme pocit odpojení od vlastního těla. Jsme otupělí, nesoustředění a pouze přežíváme, nebo, chcete-li, tápeme v mlze. Autorka stejnojmenné knihy Jill Weber tento stav dává samozřejmě do souvislosti s moderním světem, ve kterém žijeme a kde musíme existovat. I přes všemožné technické výdobytky se mnozí dostáváme do stavu permanentního stresu, který funguje jako spouštěč mozkové mlhy. Jsme zpomalení, roztěkaní, nemůžeme se na nic pořádně soustředit, všechno, co děláme, nás stojí nemalé úsilí. Máme problémy s pamětí, jsme chronicky vystresovaní a nedokážeme využívat účelně náš čas. 

Dobrou zprávou je, že mozková mlha je opravdu vyvolaná stresem a její projevy tak nelze zaměňovat za zamlžení mysli, způsobené vážným onemocněním nebo neurologickou poruchou.

Z uvedeného také vyplývá, že řešení vedoucí k odstranění mozkové mlhy a vyjití na světlo, nastíněná v této knize, jsou snadno proveditelná a vycházejí z terapeutických metod, jako je kognitivně-behaviorální terapie (KBT) a terapie přijetí a závazku (ACT), z cvičení mindfulness a z neurovědeckého výzkumu, přičemž jejich účinnost potvrdily různé výzkumné studie. 

Z anglického originálu Overcoming Stress-Induced Brain Fog: 10 Simple Ways to Find Focus, Improve Memory, and Feel přeložila Linda Bartošková.

Osvojte si strategie, jak lépe zvládat každodenní nesnáze v knize Aktivujte svou přirozenou odolnost od Stephanie Azri.

Ukázka z knihy

CVIČENÍ: Rozpoznejte mozkovou mlhu

Skoro každý mívá chvilky, kdy se propadne do mozkové mlhy, a málokdo s mozkovou mlhou trpí všemi uvedenými příznaky v jednom kuse, ale zvažte, zda následující věty vystihují to, co běžně zažíváte.

  • Uprostřed rozhovoru najednou zapomenete, o čem jste mluvili.
  • Neustále máte spoustu práce a současně trpíte pocitem, že věčně nestíháte.
  • Zapomínáte na různé úkoly a pak si na ně v poslední chvíli vzpomenete a narychlo to napravujete.
  • Je pro vás těžké odsunout všechno stranou a zaměřit se a soustředit na jediný úkol.
  • Připadáte si emočně otupělí, jako byste neměli ke svým pocitům přístup nebo nedokázali rozeznat, co cítíte v důležitých aspektech svého života.
  • „Táhnete tu káru“, jak se říká, ale svůj život doopravdy nežijete a neřídíte ho.
  • Skoro celý den vám zabere práce a nemáte na nic čas, ale když je po všem, padne na vás emoční útlum, jste podráždění nebo otupělí.
  • Pokud nemáte nic na práci, automaticky začnete projíždět svůj mobil – donekonečna posunujete stránky, nemáte pojem o čase a jste jako v transu.
  • Máte pocit, že máte všeho nad hlavu a že nikdy nedokážete nic s přehledem zvládat.
  • Jste neustále vyčerpaní.
  • Na pracovních poradách máte sklon vypnout, odpojit se a snít, takže nesledujete průběh diskuse a nemůžete nebo nechcete se do ní zapojit.
  • Připadáte si jako podvodníci, jako byste všechno jen předstírali, a obáváte se, že vás lidé prokouknou.
  • Děláte to, co se od vás v životě očekává, ale uvnitř si připadáte slabí – jako byste se měli každou chvíli sesypat.
  • Některá vaše přátelství už skončila nebo si s přáteli nejste tak blízcí, protože nevíte, kam dřív skočit.
  • Dynamika vašich milostných nebo rodinných vztahů je dysfunkční.
  • Kvůli mozkové mlze vás v práci nepovyšují nebo jste přišli o zaměstnání.
  • Kvůli mozkové mlze jste delší dobu nezaměstnaní.
  • Máte zdravotní problémy, za které částečně může vysoká hladina stresu, například nespavost, přejídání, podvýživa nebo vysoký krevní tlak.

Autorka Jill Weber je klinická psycholožka se soukromou praxí ve Washingtonu, DC. Pracuje s lidmi, kteří se potýkají s úzkostí a obavami. Je autorkou blogu Be Calm, který píše pro Psychology Today.


Pokud jste si při pročítání tohoto seznamu všimli, že něco připomíná i vaše prožitky, nejspíš si začnete více uvědomovat, jak vám mozková mlha ovlivňuje život. Kromě toho, že si připadáte jako roztěkaní zmatkaři, máte možná i méně zdravé a méně silné vztahy, než byste se svými milovanými chtěli mít, připadáte si v profesním životě méně schopní nebo se vám zhoršila paměť a organizační dovednosti. Tato kniha vám s tím pomůže, a nejen s tím.

Mozková mlha se projevuje mnoha způsoby. Ale co ji způsobuje? Skutečností je, že pokud stres prožíváte v průběhu času opakovaně, přejde do chronické fáze. A chronický stres má dopady nejen na tělo, ale i na mozek.



CVIČENÍ: Poznejte stresovou reakci svého těla

Zastavte se a přemýšlejte. Uvázli jste v bludném kruhu, ve kterém nemůžete dosáhnout toho, co chcete, a reagujete otupělostí a sebekritikou, čímž jen zesilujete stresovou odpověď svého těla? Během následujícího týdne si zaznamenávejte následující:

  • Kolik hodin spíte každou noc?
  • Jak často na něco zapomenete?
  • Jak je to s vaší výživou? Zapisujte si, kdy jíte vyváženě, tj. zeleninu, ovoce, bílkoviny a celozrnné potraviny, a kdy se takto nestravujete. Zaznamenejte si, kdy kvůli přejedení upadáte do otupělosti. Zaznamenejte si, kdy jídlo vynecháte a nedodáváte mozku dostatek kalorií, aby dobře fungoval.
  • Jakou máte hladinu energie v různou denní dobu? Ráno – vysokou, nízkou nebo střední? V poledne – vysokou, nízkou nebo střední? Večer – vysokou, nízkou nebo střední?
  • Jak často „vypnete“ nebo se zasníte? Každou hodinu, každý den, nebo méně často?
  • Nakolik jste roztěkaní? Když dostanete novou informaci, poznamenáte si ji v duchu nebo zapíšete do diáře, anebo vás okamžitě upoutá něco jiného? Jak často se v myšlenkách zatouláte či zasníte nebo myslíte na něco jiného než na to, co se děje v přítomné chvíli?
  • Kolik toho nacvičíte? Chodíte na procházky nebo zařazujete do svého denního rozvrhu nějaký druh cvičení? Sedíte hodně? Jste neustále na nohou, vůbec se nezastavíte, abyste si oddychli?
  • Jak se u vás stres projevuje po fyzické stránce? Srdce rychle tluče, myšlenky uhánějí, tělo je napjaté, hruď sevřená, bolí vás břicho?

všímavost, relaxace, sebepoznání, interpersonální vztahy, příručky, mindfulness pro uspěchanéPětiminutovky zklidnění pro zvládání stresu a neklidu, to je 99 cvičení Mindfulness pro uspěchané.


Každý den si do deníku zapisujte, jak reagujete na stres v těchto různých oblastech. Zapište si všechno, co je vám nápadné. Když rozpoznáte, které oblasti vašeho života stres zasahuje nejvíc, pomůže vám to zaměřit se na rozhánění mozkové mlhy.

Nyní, když si lépe uvědomujete svoje každodenní zkušenosti se stresem a mozkovou mlhou, zamyslete se nad tím, jak přínosné by pro vás bylo, kdybyste hladinu prožívaného stresu snížili a mozkovou mlhu překonali! Něco vás přece motivuje ke změně. Koneckonců, vzali jste do rukou tuto knihu a čtete ji. Když se vám projasní hlava, když se takříkajíc vrátíte do života, co se bude dít, když začnete fungovat produktivněji?


Knihu Mozková mlha zakoupíte na našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru