JAK NA POHÁDKU, jak napsat příběh, knihu…

Pracovní listy pro rozvoj tvořivosti a čtenářské gramotnosti seznamují předškoláky a mladší školáky s úvodem do literární tvorby. Kromě samotného psaní se listy zaměřují i na to, jak s příběhem pracovat, vytvořit si vlastní knihu i s obrázky, stolní hru, nebo kde nasbírat inspiraci.

Jak na pohádku

Pracovní sešit Jak na pohádku ukazuje, jak rozvíjet jazykové prostředky, fantazii, imaginaci a zároveň odkrývá zákonitosti toho, co dělá příběh příběhem a děti učí mapovat a interpretovat vlastní zážitky a emoce. 

Pracovní listy jsou zaměřeny na domalovávání, hledání vhodného obrázku, doplňování obrázkového čtení, kreslení dle diktátu, poznávání pohádek, kombinací postav a prostředí z různých pohádek, kreslení, hru s obrázky, stříhání, doplňování, dolepování atd.

U každého pracovního listu najdete popis aktivit, ve kterém je vysvětlen a popsán úkol pro děti; případně to, co by se děti z úkolu měly dozvědět.

Následuje část, kde je teoreticky uvedeno, jak s pracovním listem pracovat, jak jej např. variovat a úkol obohacovat či zjednodušovat podle toho, s jakým dítětem/skupinou dospělý pracuje. 

Kdo zatočí s Naschválníkem - příběh pro předškoláky


Závěr doplňují aktivity k danému tématu (hry do přírody, na procházky, na dlouhou cestu autobusem, nápad, jak napsat kamarádům pohlednici, práce s obrázky z novin a časopisů atd.) a lze je hrát bez materiálu nebo s běžně dostupnými věcmi. Pracovní sešit také obsahuje návrhy na komplexnější projekty (jak si vytvořit vlastní knihu, udělat deskovou hru, loutkové divadlo apod.).

Pracovní listy Jak na pohádku jsou určeny dětem od 5 let, rodičům, prarodičům, učitelkám v MŠ a prvního stupně ZŠ.


Ukázka:

Ludmila Bakonyi Selingerová je autorka, maminka, učitelka a divadelnice. Napsala mnoho knih pro děti. V Portále vyšla její kniha Kdo zatočí s Naschválníkem.

Martin Hanschild je ilustrátor knih pro děti a výtvarník.


Pracovní listy Jak na pohádku koupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru