Muž s nádherným hlasem, to jsou autentické a chápající příběhy. Z druhé strany pohovky.

Lillian Rubin je ukázkou terapeutky, která dokázala porušovat pravidla a naučené scénáře. Nikoliv proto, aby byla neortodoxní, ale protože základem terapie je vztah, a ten se často striktně vymezenými pravidly nedá omezit.


Muž s nádherným hlasem

Známá americká psychoterapeutka a socioložka Lillian B. Rubin (1924-2014) vybrala ze své praxe několik terapeutických příběhů, které pro ni byly náročné a stály jí hodně sil. Muž s nádherným hlasem jsou příběhy, kdy, jak sama říká, „klient očekává více, než by měl, a my slibujeme více, než můžeme poskytnout“. Rubin otevírá komplikované případy, například příběh muže, který se narodil s těžkým tělesným postižením. Porucha osobnosti, kterou trpěl a která komplikovala život všem kolem něj, byla důsledkem jeho nepřijetí sebe samého. Další výzvou pro ni byla práce s klienty, kteří o svém životě nemluvili pravdu a celou terapeutickou zakázku postavili na lži.

Přečtěte si také: Tvůrce Rebela bez příčiny byl terapeut a psal skvělé povídky

Příběhy Rubinové představují humanistickou terapii, často neortodoxní, s velkým osobním zaujetím terapeutky, která bolesti svých klientů nese spolu s nimi, jsou to i její trápení. V příbězích, které nabízí, je patrný „aha moment“, kdy přišla na to, že by měla vystoupit z naučeného scénáře a hledat jinou cestu.

Ukázka:

S bratrovým terapeutem jsem mluvila, někdy osobně, častěji po telefonu, kdykoli se vynořila krize. Byl to laskavý muž, klidný (příliš klidný, myslela jsem si), hloubavý a velmi dobře teoreticky vzdělaný. Ale čišel z něj profesionální odstup, který si mnoho terapeutů pěstuje, aby si udrželo hranice mezi sebou a tím druhým, a je v tom plno profesionálního soucitu, tajuplných „hmmmm“ a pokyvování, který ve mně budil pochybnosti, co je zač a co slyšel.

...

„Co chceš slyšet?“

„Nevím. Chci, aby byl lidský. Kdo ví, možná chci, aby mě měl rád,“ odpověděl v nezvykle upřímné a jasné chvilce.

„Na tom není nic špatného. Pověz mu, jak to cítíš,“ naléhala jsem.

Stávám se sám sebou je poslední kniha známého psychoterapeuta Irvina D. Yaloma


Ale pokaždé, když se o to pokusil, dočkal se jen interpretace, že hledá svého zemřelého otce, nebo že má zlost na matku, nebo že má problémy s intimitou. Ty interpretace nebyly chybné. To byly opravdu problémy, které Len potřeboval probrat a srovnat se s nimi. Ale chytrá interpretace, která ignorovala potřebu, kterou můj bratr vyjádřil, interpretace, která z jeho velmi lidského a dospělého přání udělala dětinský problém, bylo to poslední, co v tu chvíli potřeboval.

Síla nevysloveného - příběhy z psychoterapie dětí z českého prostředí 

Skončil by jeho život jinak, kdyby chodil na terapii k někomu, kdo věří v moc vztahů stejně jako v analýzu pacientovy patologie, k terapeutovi, který by uměl otevřeně reagovat na pacientovu kritiku, prozkoumat své vlastní chování a zvážit, zda je neochvějný profesionální odstup pro tohoto pacienta to nejlepší? Nevím.

Jsem však přesvědčená, že pokud měl mít můj bratr Len šanci, potřeboval něco, co tak pádně vyjádřil Irvin Yalom – „terapeutický čin, ne terapeutické slovo“.

Lillian B. Rubin byla americká psychoterapeutka a socioložka. Napsala řadu knih, které vesměs pojednávaly o tom, jak genderové a třídní normy poškozují lidský potenciál. Všechny její knihy vycházejí z její vlastní zkušenosti z práce s lidmi.


Přečtěte si také: Mistr psychoterapie i slova – Yalom září v Hovorech k sobě

Knihu koupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru