Pokora - nejdůležitější křesťanská ctnost. Vychází nová kniha Guye Gilberta

Jednoho svatého se ptali, které tři ctnosti jsou podle něj nejdůležitější. Odpověděl: „První je pokora, druhá pokora a třetí – pokora.“ A právě této ctnosti - pokoře, „ústřednímu pilíři křesťanství“, které se nám tak často nedostává, je věnována nová kniha slavného francouzského kněze Guye Gilberta.


Ukázka:

Naslouchat a podporovat

Jedním z nejkrásnějších projevů pokory je, když dokážeme naslouchat někomu, s kým nesouhlasíme. Snažím se o to už roky. Už dopředu znám argumenty – už jsem to mnohokrát slyšel, vím o tom –, ale pokouším se naslouchat naplno a bez přerušování. Někdy je pro mě velmi těžké držet se zpátky! A pak se najednou rozhovor stočí velmi zajímavým směrem. Pokuste se poctivě hledat, co dobrého a podnětného se může skrývat v řeči někoho, kdo je jiného názoru než vy! Zaměřte se na jeho slova, místo abyste se je snažili „napasovat“ na to, co si myslíte vy, nebo na zkušenosti, které jste prožili… Zapomeňte na předem připravené odpovědi. Zatáhněte za brzdu, třeba si i hryzejte nehty, dělejte cokoli, ale hlavně mlčte a naslouchejte!

Vyslechněte utrpení nemocného či starého člověka „novýma ušima“ a získáte velký respekt. Budete sloužit nasloucháním. Za svůj život jsem poznal velmi málo naslouchajících. Když se však náhodou s některým setkám, je to velká milost! Přál bych vám, abyste někoho takového objevili. Před skromným člověkem druzí vždycky roztají.

 Knihu Pokora koupíte na našem e-shopu.

Doporučujeme také další knihy Guye Gilberta:



Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru