Jakou barvu má medvěd? Vyšla knížečka logických a matematických hádanek slavného Martina Gardnera

Americký matematik a popularizátor vědy Martin Gardner proslul svými sloupky Mathematical games v časopise Scientific American, v nichž přinášel zajímavé a neobvyklé logické a matematické hádanky a příklady a často i jejich neotřelá řešení. Nyní vám 65 z těchto úkolů přinášíme my v naší nové knížečce.



Jakou barvu má medvěd Martin GardnerMartin Gardner (1914-2010), autor sbírky matematických a logických hádanek Jakou barvu má medvěd?, byl jedním z nejvýznamnějších popularizátorů vědy a matematiky. S úctou a obdivem se o jeho rozhledu, schopnostech a přínosu pro popularizaci vědy zmiňovalo mnoho slavných osobností, mezi nimi například i Noam Chomski či John Conway, k jeho obdivovatelům patřil i Salvátor Dalí, Arthur C. Clarke, Isaac Asimov či Richard Dawkins. A zajisté právem: vždyť napsal přes sto knih velmi širokého tematického záběru, od komentáře k Alence v říši divů přes knihy o filosofii a teorii vědy, popularizační texty, jimiž proslul nejvíce, až po texty o kouzelnictví a iluzionismu: tím byl celý život fascinován a patřil k nejvýznamnějším iluzionistům dvacátého století.



Raymond M. Smullyan Jak se jmenuje tahle knížka?Máte rádi hádanky? Pak zkuste přijít na to, Jak se jmenuje tahle knížka?

Nejznámějším jeho počinem ale byly sloupky Mathematical Games v časopise Scientific American. A právě ty vám v naší nové knížečce přinášíme. Jde skutečně o knížečku malého formátu, která se snadno vejde do kabelky či větší kapsy, takže ji můžete mít u sebe skoro pořád, abyste mohli procvičit své mozkové závity pokaždé, když se snad budete nudit.

Ukázka:

62. O kolečko víc

Máte-li dvě stejně velká kolečka, z nichž jedno je těžší než druhé, můžete jednoduše zjistit, které je které, tak, že je položíte na protější misky rovnoramenných vah. Máte-li čtyři kolečka a jedno je opět těžší než ostatní, můžete zjistit, které to je, pomocí dvou vážení.

Předpokládejme, že máme osm stejných koleček a jedno sice stejně velké, ale těžší (tedy celkem 9 koleček!). Jaký je nejmenší počet vážení potřebných k tomu, abyste zjistili, které kolečko je navíc?

Řešení:

Stačí dvě vážení. Rozdělíme devět koleček do tří skupin po třech. Jednu skupinu porovnáme s druhou. Pokud se váhy vychýlí na některou stranu, víte, že těžší kolečko bude v odpovídající skupině. Vezměte z této skupiny dvě libovolná kolečka a zvažte je. Pokud se váhy vychýlí na některou stranu, našli jste těžší kolečko. V opačném případě je těžší zbylé nezvážené kolečko.

Pokud se váhy při prvním vážení nevychýlily, pak je těžší kolečko ve zbývající trojici. Zjistit, které je těžší, pak můžeme stejným výše popsaným způsobem.

Knihu Jakou barvu má medvěd? můžete zakoupit na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru