Tichá síla – tajné přednosti introvertních dětí

Jste introvert nebo extravert? Máte introvertní dítě, které se ve škole potýká s mnoha náročnými a pro něj nepříjemnými situacemi? Přečtěte se knihu Susan Cain, která je sama introvert. Dělí se o svůj příběh i výpovědi mnoha introvertních dětí a dospívajících, zaměřuje se na školní prostředí, společenský kontakt, koníčky a domov. Dává užitečné tipy, jak si uvědomit sílu své povahy, a vám pomůže objevit sílu v tom, co je (zdánlivě) slabé, a hodnotu v tom, co bylo dříve příliš nenápadné.

 Tichá síla, introvert, Susan CainTohle je kniha pro mladé čtenáře a o nich, ale mám podezření, že jejími stránkami budou listovat i někteří rodiče. Školní léta můžou být pro introverty náročná – a stejně tak pro jejich rodiče. Tou nejdůležitější radou, kterou vám můžu poskytnout, je, abyste svým tichým dětem pomáhali vyjít z jejich přirozených silných stránek – díky nimž se projevují jako posluchači, pozorovatelé, myslitelé a lidé s tichým odhodláním něco učinit. Je naší úlohou coby rodičů umožnit našim dětem růst a zkoumat jejich vlastní hranice takovým způsobem, aby nezapomněly vážit si, kým ve skutečnosti jsou, a užívat toho. Jak to říká Eleanor, matka introvertního dospívajícího kluka: „Pro introvertní děti je důležitější, abyste ukázali, že jste na jejich straně. Potřebují mít na své straně víc lidí než obyčejní teenageři – lidí, kteří je opravdu znají.“
Susan Cain
Susan Cain
SUSAN CAIN raději naslouchá, než mluví, raději si čte, než se stýká s lidmi, ráda se rozmýšlí, než něco řekne.  Susan Cain, která je sama introvertní, je spoluzakladatelkou organizace jménem Quiet Revolution a autorkou nesmírně úspěšného bestselleru Ticho, který byl přeložen do čtyřiceti jazyků. Žije v údolí řeky Hudson a přednáší ve firmách, školách či jiných skupinách po celém světě.

"Introverti a extraverti jsou jako jin a jang – milujeme se a navzájem se potřebujeme."

Ukázka

Jak být ve třídě slyšen
Stejně jako bych byla ráda, kdyby školy a učitelé změnili svůj pohled na aktivitu ve třídě, věřím, že z dlouhodobého hlediska budete spokojenější, pokud se u vás rozvine jistota, že dokážete něčím verbálně přispět, místo abyste si své nápady nechávali pro sebe. Vaše myšlenky si zaslouží, aby byly slyšeny a respektovány. 

Existuje slovo pro „lidi, kteří jsou příliš ve své hlavě“: myslitelé.

Jedna studie totiž ve skutečnosti zjistila, že v typické skupině jsou příspěvky introvertů v průběhu času stále více respektovány, protože jiní lidé si uvědomují, že když introverti zvednou ruku, protože chtějí promluvit, obvykle sdělí něco cenného.
Pokud se zdráháte zapojovat do třídních diskusí, může vám pomoci, když se zamyslíte, proč se cítíte tak v nepohodě, máte-li promluvit. Tato znalost vám může pomoci rozvinout strategie, jak se o své nápady podělit svým vlastním způsobem, podobně jako to udělala Grace.
Proč se vám mluvení nahlas zdá tak nepřirozené? Zde je pár obvyklých důvodů, které lidé často říkají:

  • Nechci říct něco špatně.
  • Nechci říct něco, co nemá hlavu ani patu.
  • Jsem příliš zaměstnaná tím, že poslouchám.
  • Nemám dost času promyslet si odpověď.
  • Bojím se, že ze sebe strachy nevypravím ani hlásku.
  • Prostě nesnáším, když na mě každý zírá. Nikdy jsem netoužil stát se centrem pozornosti.

Tichý temperament je skrytá supersíla.

Některé z těchto komentářů souvisejí se sociální úzkostí – strachem, že člověk udělá něco špatně a bude se mezi lidmi cítit trapně. Sociální úzkost není nic, zač bychom se měli stydět. Tu a tam ji prožívá většina lidí, ale někdo ji zakouší obzvláště intenzivně. Pokud přemůže zrovna vás, prostě si uvědomte, že nejste sami, a snažte se o to, abyste těžkou situací prošli strachu navzdory – například tím, že se přihlásíte, když si jste jisti odpovědí. Čím častěji to uděláte a zakusíte malá „vítězství“, tím snazší to pro vás v průběhu času bude – i když zrovna teď se to zdá takřka nemožné. 

Rychlá řešení
Je v pořádku, pokud se vám rozbuší srdce, když zvednete ruku. Mnoho lidí se tak cítí, ale promluvit nahlas za to stejně stojí. Pokud nemáte čas přečíst si předešlou kapitolu, zde je rychlý seznam strategií, které vám celý proces usnadní:
ZAPOJTE SE BRZY: Pokud téma diskuse znáte předem, naplánujte si, co budete říkat. Rozveďte svůj názor nebo nápad a přispějte jím, ještě než se diskuse rozvine nečekaným směrem.

Je v pořádku, když člověk přejde na druhou stranu, aby se vyhnul rozhovoru

NALEZNĚTE CHVÍLI, KTERÁ JE PRO VÁS NEJSNAZŠÍ: Kdy je pro vás nejpříjemnější se zapojit? Místo abyste promluvili jako první, chcete možná navázat na komentáře jiného studenta nebo je doplnit. Možná chcete být člověkem, který se hloubavě ptá, nebo hrát roli ďáblova advokáta. Vyberte si roli, která se vám zdá přirozená.
POUŽÍVEJTE POZNÁMKY: Pokud se bojíte, že při mluvení úplně „zkameníte“, napište si nápady na papír, abyste se od nich v případě potřeby mohli odrazit.
OZVĚTE SE POZDĚJI: Pokud jste něco chtěli říct, ale neměli jste odvahu zvednout ruku, pošlete učiteli po vyučování e-mail, aby věděl, že dáváte pozor a projevujete zvídavost.

introvert ve škole, Susan CainKnihu Tichá síla koupíte v našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru