Tesař: Příběh pro úspěch(ané)

„Michael to ženě neřekl, ale raději by umřel, než aby odpočíval.“ A přesto by měl, protože před pár dny zkolaboval na ulici, zatímco mu hlavou neustále vířily myšlenky na jeho rodinnou firmu. Naštěstí byl poblíž člověk, který mu pomohl. Zavolal sanitku, ovázal mu krvácející hlavu. Michael se vydá mu poděkovat, ale setkání s tímhle zvláštním tesařem mu radikálně změní pohled na vlastní život.


Jon Gordon Tesař pozitivní leadership„Velcí vůdcové nejsou velcí proto, že mají moc, ale proto, že jim lidé důvěřují a váží si jich.“ To je hlavní myšlenka Gordonovy úžasné knihy Tesař, říká Ken Blanchard, sám autor úspěšné manažerské klasiky Nový One Minute Manager (Portál 2017). „Nabádám vás, abyste hlavní postavu knihy považovali za učitele a rádce. Naučí vás, že vůdcem je každá lidská bytost, která miluje, slouží a stará se.

Jste-li obchodník nebo podnikatel, přestaňte se soustředit na „vítězství“, ať už to pro vás znamená cokoli, a začněte své podnikání vnímat jako lásku, službu a rozvíjení druhých lidí. Pokud to uděláte, budete úspěšní a vaše podnikání se bude rozvíjet tak, že předčí veškeré vaše představy.

Kniha Tesař nabízí příběh, skrze který můžete nově pohlédnout na to, jak řídit nejen lidi či firmu, ale i sám sebe.



Ukázka:

Odpočinek

Michael se snažil dbát lékařových rad a následujícího dne doma četl a sledoval televizi. Sáře to neřekl, ale raději by umřel, než aby odpočíval. Kromě toho ho ničilo pomyšlení, že Sára se o jejich fi rmu stará sama. Od samého začátku dělali všechno společně, a i když hodně času věnovali dětem, jejich školním povinnostem a sportovním aktivitám, žádný z nich dosud nevynechal v práci jediný den. Michael věděl, že Sára dokáže firmu řídit. To ona stála v pozadí softwaru a služeb, které prodávali, a starala se o chod firmy, když Michael odcházel z kanceláře dřív, aby trénoval basketbalový tým jejich dcery.

Michael byl však hnací silou rozvoje podnikání a růstu tržeb. On měl hlavní zásluhu na exponenciálním růstu jejich společnosti Social Connect. Michael i Sára strávili řadu let v různých nedávno založených a rychle se rozvíjejících firmách, než se rozhodli založit svou vlastní. Budoucnost jejich rodiny teď závisela na jejich firmě Social Connect a Michael byl odhodlaný uspět.

Jon Gordon motivační řečníkJon Gordon je motivační řečník a autor bestsellerů zabývající se tématy leadershipu a týmové práce. Jeho pravidla v praxi prověřily mnohé týmy škol a obchodních i neziskových společností, stejně jako mnozí trenéři působící v NFL, NBA či MLB. 

Jenže jeho nejsilnější charakterové vlastnosti – odhodlání, pracovní morálka a nadšení – teď nepříznivě ovlivňovaly jeho zdraví a on netušil, jak si s tím poradí. Připadal si jako baseballový nadhazovač, kterému řekli, že už nesmí používat rychlý nadhoz. Chtěl se co nejdřív vrátit do práce, ale Sára mu to nedovolila. „Jen přes mou mrtvolu,“ řekla mu. „Pár týdnů firmu nepoloží, ale tobě to může zachránit život.“

Michael nedokázal Sáru přesvědčit. Chodil po domě sem a tam, snažil se odpočívat a cítil se mizerně. Zastavil se v obývacím pokoji před televizorem s plochou obrazovkou, usedl na pohovku a vzpomněl si na domácí kino, o kterém mluvila Sára. Poprvé si je dokázal představit. Napadlo ho, že by je mohl vybudovat sám, ale potom ho ta představa rozesmála. Otec mu vždycky říkával, že bude muset hodně vydělávat, aby mohl zaplatit lidi, kteří se mu budou starat o dům a domácnost. Michael udělal něco ještě lepšího: oženil se s šikovnou ženou, která uměla spoustu věcí opravit. Její táta byl mechanik a bratři byli instalatéři. Když se něco v domě rozbilo, děti nešly za tátou, ale za mámou. Ale vyrobit skříňky a police pro domácí kino přesahovalo dokonce i její schopnosti.

Potom si Michael vzpomněl na tesaře, který ho zachránil, a uvědomil si, že má někde jeho vizitku. Měl bych mu zavolat a poděkovat, pomyslel si. Ale co se říká cizímu člověku, který vám zachránil život? „Dobrý den, zachránil jste mi život. Neumíte náhodou vyrobit police na domácí kino?“ Michael našel vizitku a rozhodl se, že mu jen poděkuje a zeptá se, kam mu může poslat dárek.

Knihu Tesař koupíte na našem e-shopu


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru