Haló, haló, paní Kočko! Mistrovské ilustrace v příběhu pro nejmenší

Ilustrace Ľuboslava Paľa znají čtenáři už z knihy Kamzíkův velký skok. Tentokrát je ale i autorem textu, pro nejmenší děti. Jednoduchý, ale napínavý příběh dvou myších brášků, upoutá výtvarným zpracováním a pro české čtenáře přináší slovenský výtvarně-literární bonbonek.


Haló, haló, paní KočkoKniha Haló, haló, paní Kočko! byla oceněná Zlatým jablkem na BIB 2005 (Bienále ilustrácií Bratislava) a přeložená do angličtiny, němčiny a i korejštiny. Příběh je variací na téma v nouzi poznáš přítele, hravost a přímočarost spolu s nádherně barevnými a rozsáhlými ilustracemi dělá z knížky oblíbeného průvodce večerním předčítáním.

"Dúfam, že tým neznížim umeleckú hodnotu textu, keď uvediem, že príbeh myšiakov-bračekovcov Tima a Pima, pani Mačky i záchrancu dvoch zvedavých myšacích nezbedníkov priateľa Ježka, je „šitý na mieru“ výtvarnej podoby knihy, a to tak, aby sa na každej dvojstranne mohla zmeniť jej výtvarná kompozícia a autor-výtvarník pri nej mohol využiť celú paletu farieb a ich farebných plôch a kontrastov. Všetko toto ilustrátorské i grafické čarovanie je ale podriadené vnímaniu adresáta knihy – dieťaťa, ktoré spolu s príbehom objavuje i čaro a príťažlivosť jeho výtvarnej podoby."

Anton Baláž, spisovatel

Ukázka:

Paľo Ľuboslav Haló haló paní Kočko

Ľuboslav Palo patří mezi nejznámější a nejoceňovanější slovenské ilustrátory (35 ilustrovaných titulů). Za svou práci získal řadu významných ocenění – např. Zlaté jablko BIB 2005, Associate Prize – Oita Biennial of Illustration 2004, ocenění v soutěži Nejkrásnější knihy Slovenska. Vyučuje teorii a praxi ilustrované knihy na VŠVU. Pro Portál ilustroval knihu Kamzíkův velký skok.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru