Stínka - to je komiks o autismu od autistky

Představit si, jaký je život s autismem, může být pro neautisty dost obtížné. A popsat takový život a vyjádřit své pocity pomocí pouhých slov je takřka nemožné. Proto se Daniela Schreiter, mladá německá ilustrátorka a kreslířka s Aspergerovým syndromem, rozhodla nakreslit komiks. Jaké to je žít, vidět a cítit jako autista,

Daniela Schreiter: Stínka - obálka
Daniela Schreiter se narodila v Berlíně v roce 1982 a od té doby pomocí tužky a papíru zkoumá svět kolem sebe. Ve čtyřech letech nakreslila svůj první komiks a nyní pracuje jako ilustrátorka a kreslířka komiksů. Má Aspergerův syndrom. Od chvíle, kdy se dostala diagnózu, chtěla nakreslit, jaké to je žít, vidět a cítit jako autistka. Slova sama o sobě na to jednoduše nikdy nestačila. V komiksu Stínka, který je jejím debutem, se vrací do svého dětství a vypráví svůj příběh až do dospělosti. Názorně a vtipně při tom popisuje překážky, které při tom musela překonat - překážky, o jejichž existenci většina neautistů ani netuší. 

Prvních patnáct stran knihy barevných, zatímco ostatní černobílé: jde o autorský záměr, kdy se autorka vrací do minulosti, kdy ještě nevěděla, proč je jiná, a připadala si tak trochu „ve stínu“.

Autorským záměrem přítomným i v německém originále jsou i občasné anglické texty v bublinách.

Komiks ocení jak autisté samotní, kteří se mohou v mnoha situacích najít a ukázat komiks svým příbuzným a známým a vysvětlit jim, proč třeba někdy reagují úplně jinak, než se od nich očekává, tak i právě neuatisté, kteří se díky němu třeba dokáží do toho, jak pro autisty funguje okolní svět.

Tak jako tak, skvěle se u něj pobavíte!

Více o Daniele Schreiter můžete najít na její webové stránce www.fuchskind.de.


Ukázka:




Mohlo by vás také zaujmout: Psychologie - komiksový úvod. 



Zajímají vás knihy o autismu od autistů: Zkuste knihu Aspergerka!


Komiks Stínka koupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru