Rozumí koza petrželi? A co trávu, slyší ji růst, než ji spase?

A co všechno dokáže levou zadní? Třeba skočit na špek? Pokud má všech pět pohromadě, mělo by to jít jako po másle. Vždyť je to jednoduché jako facka!

Renata Škaloudová Pavel Koutský Rozumí koza petrželi? Frazém FrazeologismusVětšinu úsloví – odborně frazémů nebo frazeologismů – nemůžeme brát doslova. Jak by to dopadlo, se dozvíme v knize Renaty Škaloudové Rozumí koza petrželi?, kde to za nás prozkoumají dvojčata Bára a Tomáš. Celkem osmadvacetkrát se pokusí o doslovný výklad a ověření platnosti známých rčení. Dočkáme se tak jejich snahy o proměnu komára ve velblouda, chůze okolo horké kaše i vrhání hrachu na zeď, každá kapitola se věnuje jednomu úsloví. Naštěstí jsou pokaždé nablízku jejich rodiče – spisovatel a učitelka češtiny - a pravý význam rčení oběma sourozencům objasní, s dovětkem „To se jen tak říká“! Bohužel – jako na potvoru – se jim při vysvětlování podaří použít další úsloví, čímž Báře a Tomovi nasadí do hlavy dalšího brouka a v nové kapitole tak mají opět nad čím přemýšlet a lámat si hlavu.

Kniha je určena právě přemýšlivým dětem okolo 10 let, zábavnou formou se dozvědí význam všech osmadvaceti úsloví a na závěr je čeká i malý test, kde se všechna v knize použitá „tosejentakříká“ promíchají a je třeba je opravit. Osloví i jejich rodiče a také učitele češtiny a pedagogy, kteří pracují s dětmi s odlišným mateřským jazykem.

Další knížky pro zvídavé čtenáře: Po stopách staleté dámy  Jak to chodí v lidské hlavě? Fi a Flo

Kniha je i bohatě ilustrována známým výtvarníkem Pavlem Koutským a každé rčení má tedy i svou výtvarnou podobu.

PhDr. Renata ŠkaloudováPhDr. Renata Škaloudová je logopedka a autorka řady knih pro děti. V Portále jí vyšla kniha Rohlík, auto, dům, která pomáhá dětem s rozvíjením řeči a slovní zásoby.

Ukázka:

Hrách na stěně

Paní učitelka vejde do třídy plné nádherných duhových bublin. Škoda, že se jí to moc nelíbí: „Ve třetí třídě už byste měli vědět, že bublifuky máte foukat venku. Je to tu celé kluzké a ulepené! Tolikrát jsem vám to říkala, ale to je JAKO HRÁCH NA STĚNU HÁZET!“

Bára je zmatená. Co mají všichni s tím házením hrachu? A proč na stěnu? Na tu v pokoji nebo ve třídě? Nebo na jakou?

V úterý odpoledne chodí dvojčata a několik spolužáků na lezecký kroužek. Bára poprosí Filipa, aby přinesl od maminky z obchodu pytlík hrachu.

„Máš hrách?“ ptají se ho odpoledne kamarádi před lezeckou stěnou. Je jasné, že mají nějaký plán. Tomáš Filipovi rychle vysvětluje: „Chceme zjistit, proč se hrách hází na stěnu. Co by to mohlo udělat?“

Filip roztrhne pytlík a podá každému suchou nažloutlou kuličku. Po jednom je házejí na stěnu, ale nic zajímavého se nestane.

Pavel Koutský Rozumí koza petrželi?

Pavel KoutskýPavel Koutský je výtvarník, autor animovaných filmů a pedagog Katedry animace na pražské FAMU.

„Možná to chce hodit celou hrst?“ radí Bára, která to celé vymyslela. Tak jo. Ovšem zase nic, hrách se od stěny odráží a válí se pod ní. Všichni jsou zklamaní, když za sebou uslyší instruktora: „Teď by se nám tu hodili holubi z Popelky. Takhle to musíte posbírat sami.“

Cestou domů Bára nahlas přemýšlí: „Asi bylo špatně, že byl ten hrách suchej. Zkusíme to doma s mraženým.“

V mrazáku hrášek není, ale v lednici Tom najde otevřenou konzervu. Bára k ní čichne. Hrách na stěně jí připadá určitě lepší, než v kaši. Hodí první kuličku. Ta na stěně chvilku zůstane a potom pomalu klouže dolů. Za ní zůstává mazlavá čára. Tom chce hodit taky, ale jak v konzervě loví, škrábne se do prstu. Statečně nefňuká, a když se žene ruku umýt, málem se srazí s tátou.

„O co ses říznul? S pravdou ven!“

„A když budu lhát, můžu zůstat doma?“

Táta jde pro náplast. Tomáš ošetření protahuje, aby Bára stihla uklidit hrách. Jenže šmouha na stěně se rozpila a tak se dvojčata před večeří obouvají a z chodby oznamují: „My teda jdeme ven s tou pravdou. Házeli jsme hrách na zeď. To se jako má udělat šmouha?“ a koukají zmizet.

Pavel Koutský Rozumí koza petrželi?„Zpátky!“ zavelí táta. Vezme děti do pokoje a mámu na pomoc: „Když vám stokrát říkáme, abyste netrhali u pana Růžičky třešně, a vy to stejně děláte, co se stane? Pan Růžička vám znovu vyhubuje. Ve škole vám opakují, že nemáte foukat bubliny ve třídě, a co? Podlaha je tam zase ulepená a stoly zapatlané. Tomu se říká házet hrách na stěnu. Můžeme se umluvit, ale nic se nezmění, vám po těch radách nezůstane v hlavě ani ta šmouha! Kdyby jo, trefili byste dvě mouchy jednou ranou – skončily by vám věčné potíže a my s mámou bychom nemuseli pořád něco vysvětlovat.“

Jakže? Dvě rány jednou mouchou?

Knihu Rozumí koza petrželi můžete zakoupit na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru