Když se řekne rozcvička, děti skáčí do trička,...

... cvičí s paní učitelkou a k tomu hraje písnička! Děti se prý dnes celkově málo hýbou, pomoci s tímto problémem v samém jeho začátku by mohla knižní novinka Vladimíry Ottomanské, praktická příručka pro organizované cvičení s malými dětmi.

Když se řekne rozcvička Vladimíra Ottomanská Pohybové aktivity pro předškolní dětiKniha Když se řekne rozcvička je plná cvičení, her, básniček a nápadů pro pohybovou výchovu dětí, zejména v předškolním věku. Knihu tak nejlépe ocení pedagogové mateřských škol, ale i rodiče, kteří chtějí v dítěti probudit a pěstovat radost z pohybu.

Autorka Vladimíra Ottomanská čtenáře v úvodu seznámí se základními pravidly pro pohybové aktivity dětí, objasní terminologii pomocí velmi povedenýchKdyž se řekne rozcvička Vladimíra Ottomanská Patricie Koubská Pohybové aktivity pro předškolní děti názorných obrázků ilustrátorky Patricie Koubské a najdeme zde i soupis používaných pomůcek, aby následná příprava jednotlivých aktivit byla co nejsnazší.

Mohlo by vás také zajímat: Veršované rozcvičky pro kluky a holčičky , Mindfulness pro děti - hry pro rozvoj všímavosti nebo Kamarádi z hájenky - Hry a aktivity pro rozvoj pohybových schopností předškolních dětí

Podle ročních období je kniha rozdělena na 4 části, každá obsahuje 7 samostatných rozcviček, (kromě léta, kde se počítá jen se 4 rozcvičkami aKdyž se řekne rozcvička Vladimíra Ottomanská Patricie Koubská Pohybové aktivity pro předškolní děti zbytek mají děti dohnat pobíháním po rozkvetlých lukách nebo sportováním v přírodě v rámci prázdninových dobrodružství) a je uváděna tematickými básničkami. Rozcvička je do detailu připravena a popsána, většina z uváděných Když se řekne rozcvička Vladimíra Ottomanská Patricie Koubská Pohybové aktivity pro předškolní dětimá svou pevnou strukturu, výjimkou jsou rozcvičky ve formě překážkové dráhy. V úvodní části se děti rozehřejí a seznámí s cvičebními pomůckami, v průpravné části se zaměřují na protahovací a rovnovážná cvičení, propojující obě mozkové hemisféry. Následuje hlavní část – určená k nácviku nových či opakování již známých cvičebních prvků. A všechny rozcvičky jsou zakončeny relaxační fází.

V průběhu rozcviček jsou zařazovány pohybové a soutěživé hry, aby se děti cvičením bavily a pohybová aktivita byla pro ně nejen rozvíjením jemné a hrubé motoriky, ale pomáhala k celkovému rozvoji dítěte, propojením s psychikou (rozvoj koncentrace, myšlení, představivosti a fantazie) nebo třeba nácvikem sociálních dovedností.

Ukázka z knihy:

Když se řekne rozcvička Vladimíra Ottomanská Patricie Koubská Pohybové aktivity pro předškolní děti

Když se řekne rozcvička Vladimíra Ottomanská Patricie Koubská Pohybové aktivity pro předškolní děti

Když se řekne rozcvička Vladimíra Ottomanská Patricie Koubská Pohybové aktivity pro předškolní děti

Když se řekne rozcvička Vladimíra Ottomanská Patricie Koubská Pohybové aktivity pro předškolní děti


Mgr. Vladimíra Ottomanská vystudovala předškolní a speciální pedagogiku a také FTVS. Řadu let působila jako učitelka MŠ a v současné době je ředitelkou MŠ Ottománek. Je také lektorkou hatha jógy a aqua aerobiku pro dospělé. 




Patricie Koubská je výtvarnice a učitelka. Ilustrovala řadu dětských knih a vede Když se řekne rozcvička Patricie Koubská Pohybové aktivity pro předškolní dětivýtvarné dílny pro děti. V Portále vydala i vlastní knihu výtvarných nápadů pro rodiče a děti - Převleky a masky pro každou příležitost.



Knihu Když se řekne rozcvička můžete nakoupit na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru