Hysterie - strach z odmítnutí pohledem pohádky O rozumné Bětě

Hysterické osobnosti často svým chováním a prožíváním trápí lidi ve svém okolí, ale přesto nejvíce trpí samy. Ať už se jedná o muže či ženy, soužití s hysteriky bývá náročné a dotyční se od svého okolí často dočkají odmítnutí. Paradoxem však je, že právě strach z odmítnutí je důvodem hysterických způsobů chování a prožívání. Psycholog Heinz-Peter Röhr ukazuje na pozadí jedné z pohádek bratří Grimmů (O rozumné Bětě) příčiny symptomů hysterie, jejich různé projevy i možnosti léčby

Psycholog Heinz-Peter Röhr psychoterepeut Hysterie strach z odmítnutí pohádka interpretaceHeinz-Peter Röhr je známý německý psycholog a psychoterapeut. Původně vystudoval sociální práci a pedagogiku a více než 30 let působí na klinice ve Freedeburgu, kde se věnuje především problematice léčby závislostí. V knize Hysterie - strach z odmítnutí se věnuje fenoménu hysterie u žen i mužů a jak s ní zacházet, aby nás v životě neblokovala, to vše přístupným jazykem a na poli interpretace známé pohádky.

Ukázka:

Pohádka O rozumné Bětě skutečně dává odpověď na hysterickou problematiku a s náměsíčnickou jistotou nás vede na cestu vyléčení.

Není to v závěru, je to o něco dříve, na místě, kde Běta stojí před svým domem a ptá se, jestli už je Běta uvnitř. Honzova odpověď, jak víme, zní: „Ano... je uvnitř.“* To je to řešení: Je uvnitř. Není odmítnuta a nemusí už mít z odmítnutí strach.

Co všechno znáte od Heinz-Petera Rohra? A víte, které jsou i v audioverzi?

To znamená, že se cítí jako rovnocenná. Už nemá vůči Honzovi pocit méněcennosti. Už s ním nemusí válčit a může s ním v míru a spokojenosti žít bok po boku. Vzdala se své bludné víry, že je méněcenná a musí mít strach z odmítnutí. Už nemusí nic dokazovat, neboť dokazovat musí jenom ten, kdo ještě musí přesvědčit a nedokáže věřit v sebe sama. Koneckonců není co dokazovat, vždyť rovnocennost je přirozený stav, a tedy samozřejmost.

(…)

Vždy jde o dozrání osobnosti. Když si položíme otázku, co by rozumná Běta potřebovala, aby mohla vyřešit své potíže, otevře se před námi rozlehlý prostor plný úkolů. První, čeho si všimneme, je její pohodlný postoj rozmazleného dítěte. Ano, zůstala dítětem, chybí jí zralost a odpovědnost za sebe samu.


Paní W. vypadá dětsky. Hraje holčičku. I její oděv připomíná spíše teenagerku než ženu, které je přes čtyřicet let. Přitom má již mnoho životních zkušeností. Mnoho let je profesně činná, má dvě děti, za sebou rozvod a žije v novém partnerském vztahu. Sama o sobě mluví jako o úzkostné a nejisté. Při zkoumání její úzkostnosti vychází najevo strach ze života. Tento strach ji přiměl hrát roli zranitelného děvčátka. Věří, že to ji ochrání před útoky a konfrontacemi, nebo aspoň že se jim bude moci předem vyhnout. Často se sama na sebe zlobí, například když se nachytá, jak dělá malou a bezmocnou. Zatím se jí však nepodařilo něco na tom změnit. Problém sílí v kontaktu s muži a s nadřízenými.

Během terapeutického zpracovávání se ukazuje, že ji otec hodně rozmazloval. Strašně rád ji viděl v této roztomilé roli. Byla jeho princeznička.

Heinz-Peter Röhr se přes 30 let zabývá psychoterapií závislostí na odborné klinice v německém Fredeburgu. Při své terapeutické práci i v mnoha knihách, které napsal, využívá léčivé působení pohádek a mýtů.

Když to paní W. pochopila, pustila se s vervou do práce na proměně. Jedno z cvičení, která denně prováděla, se osvědčilo jako velice účinné: Jejím úkolem bylo postavit se před zrcadlo, vážně si pohlédnout do očí a při tom si nahlas říkat: „Já jsem žena!“ Měla si všímat, jaký pocit v ní s tímto cvičením vyvstává. Prováděla ho ve chvílích, kdy ji při tom nikdo nemohl pozorovat. Pozvolna se jí pocit, že je žena, stával samozřejmějším.

V kontaktech se cítila jistěji a rovnoprávněji než dřív. Svou větičku si pak předříkávala, kdykoli měla před sebou např. rozhovor s nadřízeným nebo měla zvládnout nějakou jinou obtížnou situaci, v níž šlo o sebepotvrzení.

U hysterické struktury můžeme rozeznat dvojí nasměrování. Jeden způsob je způsob paní W., která ze sebe dělala malou, dětskou a bezmocnou bytost. Druhou variantou je předstírat velikost, sebejistotu a sílu. Obě tyto varianty mohou vystupovat střídavě.

Knihu Hysterie - strach z odmítnutí můžete koupit na našem e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru