Tak už se nestyď!

To se snadno řekne: „TAK UŽ SE NESTYĎ!“ Ale jak na to? Jak se mám přestat stydět? Jak mám překonat ten strach, že se mi zase něco nepovede ve škole nebo doma, že se ztrapním při zkoušení před tabulí nebo jinde. A co si pak o mně budou všichni myslet? Že jsem hlupák a nikdo se se mnou nebude bavit.

Tak už se nestyď, sociální fobie, úzkost, stydlivost, dospívající, Lucie Bělohlávková

A právě ta „chytrá rada“ Tak už se nestyď je název knížky, která ti pomůže dostat tvoje problémy pod kontrolu. Najdeš v ní tipy, jak poznat škodlivé myšlenky a jak je změnit, jak relaxovat a jak překonat to, co ti nahání strach. Jdi do toho!

Kniha je určena primárně dospívajícím se sociální fobií a úzkostnou poruchou, kterým moc pomůže, když si ji přečtou také jejich rodiče, pedagogové, vychovatelé či psychologové, kteří s nimi pracují. Proto je v závěru knihy krátká kapitola pro pedagogy - jak poznají, že mají v kolektivu žáků dítě se sociální fobií, jak s ním komunikovat a pracovat (od předškoláků po dospívající) a kapitola pro rodiče – jak poznají, že mají dítě trpící sociální fobií, a jak mu mohou pomoci.

PhDr. Lucie Bělohlávková je psychoterapeutka působící v Psychoterapeutickém centru Řipská. Od roku 2015 toto centrum i vede. Pracuje s dětmi i s dospělými klienty. Specializuje se především na problémy spojené s úzkostnými stavy (fobie, panická porucha, sociální úzkost, obsedantně-kompulzivní porucha), dále také na poruchy příjmu potravy, práci s traumaty a Aspergerův syndrom. Po studiu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy absolvovala výcvik v kognitivně-behaviorální terapii na Odyssea – Mezinárodním institutu KBT. Při své práci tohoto přístupu také využívá. 

jak přežít, když se často bojím, Lucie BělohlávkováLucie Bělohlávková ti také poradí, Jak přežít, když se často bojíš

UKÁZKA

1. Stává se ti, že cítíš nepříjemné pocity v kontaktu s druhými lidmi, např. ve škole, na party, v dopravních prostředcích, v restauraci?
2. Je pro tebe těžké zúčastnit se nějaké společenské události, protože se stydíš?
3. Je pro tebe těžké najít nějaké společné téma, o kterém by ses mohl s druhými lidmi bavit?
4. Jsi nerad středem pozornosti, protože by si druzí mohli všimnout tvé nervozity?
5. Vyhýbáš se komunikaci s druhými lidmi?
6. Máš strach, co si o tobě druzí lidé myslí?

Jestliže jsi na některou z otázek odpověděl „ano“, je možné, že to, co se ti děje, jsou příznaky tzv. sociální fobie. Pokud tomu tak je, čti dál, tato kniha je určena právě tobě.
V této knize:
- se dozvíš, co je to stydlivost, co je to sociální fobie a jaké jsou jejich příčiny,
- zjistíš, co způsobuje vyhýbání se situacím, kterých se obáváš, a jak to lze řešit i jinak,
- naučíš se porozumět svým příznakům a zacházet s nimi,
- vytvoříš si jasný plán, jak postupně zvládnout své obavy, které míváš v kontaktu s druhými lidmi.
stydlivost, úzkost, tak už se nestyď

A pamatuj, že nikdy nejsi sám a že svou sociální úzkost můžeš
překonat!

Nejčastější chyby v myšlení
1. čtení myšlenek
2. šedý filtr
3. černobílé myšlení
4. značkování
5. musím a měl bych
6. negativní věštby
7. vztahovačné myšlení
8. bagatelizace
9. diskvalifikace pozitivního
10. katastrofizování

Postupně si vysvětlíme, co která chyba v myšlení znamená a jak se projevuje. A ke každé chybě si i povíme příběh, který ti napomůže lépe pochopit, co všechno nám mohou tyto chyby způsobit.

Katastrofizování
„Udělala jsem chybu, to je strašné. Před všemi jsem se znemožnila.“,
„No sice mě pochválili, ale stejně mi to hraní na kytaru stále moc nejde.“

S touto chybou v myšlení většinou nepříjemné situace a zážitky příliš nafukujeme (přeháníme). Pro situaci, která se nám stala, zpravidla hledáme to nejhorší možné vysvětlení – doslova tedy katastrofu. A naopak vše příjemné, co se nám stalo, jako bychom ani neviděli. Je to jak z extrému do extrému, ode zdi ke zdi.

Co s tím?
Zeptej se sám sebe, co tak strašného se stalo. Podívej se na tuto situaci a představ si sám sebe za pět let. Myslíš, že si to všichni budou ještě pamatovat?
Existuje nějaký způsob, jak lze tuto situaci napravit? A staly se opravdu jen špatné věci? Nebylo něco v té situaci i dobré, alespoň trochu příjemné?

stydlivost, úzkost fobie, tak už se nestyď

Příběh
Monika má vždycky velkou trému, když je zkoušena před celou třídou. Takovou trémou trpí hodně lidí. Ten den na ni zrovna vyšla řada v hodině biologie. Učitelka si ji zavolala k tabuli. Monika to čekala, na biologii se tedy připravila. Bohužel ale tréma byla ten den velmi silná a v jednom okamžiku si Monika nemohla vzpomenout na správnou odpověď. Chvilku přemýšlela, a pak když už si vzpomněla, několikrát se zakoktala, než správně odpověděla. Dostala jedničku. Když si sedla do lavice, řekla své kamarádce Kristýně: „Ach jo, nedokázala jsem normálně odpovědět, všichni vidí, jak jsem hloupá, úplně jsem selhala.“ Kristýna se zarazila a po chvíli povídá: „Ale prosím tě, co to povídáš. Vždyť máš jedničku. Proč by si měli ostatní myslet, že jsi hloupá? Jestli ty spíš takhle náhodou nepřeháníš?!“

ÚKOL: Projdi si nyní následující otázky

Co myslíš, opravdu by si ostatní mohli myslet, že je Monika hloupá?
Monika se sice během zkoušení zakoktala, ale myslíš, že si na to ještě někdo třeba druhý den vzpomene?
A co ty? Stává se ti někdy, že tě přepadne tréma nebo že se při zkoušení zakoktáš? Co sis poté o sobě pomyslel?
Co by si příště Monika mohla říct, když se během zkoušení znovu zakoktá? Co by jí pomohlo?

Je čas na to, aby ses ponořil do života, který si žiješ podle sebe a který si zasloužíš!

Knihu Tak už se nestyď koupíte v našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru