Umění C.G. Junga - výjimečný dárek pro milovníky vizuálního umění

V bohatě ilustrovaném díle najdete zakládající osobnost oboru psychologie Carla Gustava Junga jako umělce, který zvládá od kresby přes knižní malby, obrazy i dřevěné a kamenné sochy.

C. G. Jung sám nikdy nechtěl být považován za umělce. Přestože za svého života zařazoval do některých svých děl ilustrace, vždycky se staral o to, aby jako jejich tvůrce zůstal v anonymitě. Kniha Umění C.G. Junga představuje unikátní soubor 250 barevných reprodukcí, jejichž autor je tvůrce s neobyčejnou imaginací, smyslem pro kompozici, figuru a barvy. 

Starý pán neposlouchá jazz - Rozhovory s C.G. Jungem

C.G. Jung umění psychologie mandaly sběratel umělec

Obrazy jsou doplněny úvodními studiemi, které se zaměřují na kořeny Jungova výtvarného projevu, na souvislosti s jeho teorií mandal a další aspekty jeho díla. Jak zjistí čtenář při prohlížení kromě tužky, pera a akvarelu Jung upřednostňoval pomalé techniky, v nichž dílo nabývalo tvar pozvolným opracováváním, například kvaš na papíře a pergamenu a později sochy a reliéfy ve dřevě a pískovci. Obzvláště tesání do kamene mělo určitě meditativní charakter. Jung sám jednou podotkl: „To stavění bylo totiž jen začátek. Ten uvolnil proud fantazií, které jsem později pečlivě zapisoval. […] Kdykoli jsem ve svém pozdějším životě nevěděl kudy kam, maloval jsem nějaký obraz nebo jsem opracovával nějaký kámen. […] Vše, co jsem v tomto roce napsal (1957), […] vyrostlo z práce v kameni, kterou jsem dělal po smrti své manželky.“


C.G. Jung umění psychologie mandaly sběratel umělec

C.G. Jung umění psychologie mandaly sběratel umělec

C.G. Jung umění psychologie mandaly sběratel umělec

C.G. Jung umění psychologie mandaly sběratel umělec

Umění C.G. Junga koupíte na našem e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru