Psychopat ve vaší posteli

Pokud se náhodou zapletete s psychopatem, bude to dobrodružné, o tom není pochyb. Otevře vám to oči a spatříte lidskou povahu, svou vlastní duši. Prožijete záchvaty deprese, vzteku a osamělosti. Uzdravování z psychopatického vztahu je dlouhá cesta, tato kniha vám ji pomůže najít.

Psychopat ve vaší posteli Koupit na e‑shopu

Prožili jste někdy vztah s psychopatem? I když o tom třeba nevíte, je to klidně možné. Psychopaté dokážou být okouzlujícími mistry manipulace, a vy najednou začnete jejich extrémní chování vnímat jako něco normálního, i když vám to ubližuje.

Kniha Psychopat ve vaší posteli nabízí cestu z toxického vztahu. Autor uvádí řadu příkladů, kdy se to podařilo, a povzbuzuje všechny, kdo uvízli v nezdravém vztahu. Můžete být svobodní!

Psychopat zneužívá vaši empatii, uvádí vás do chaosu, kdy už nevěříte sami sobě. Lichotí vám, tváří se, že jste jeho spřízněnou duší a postupně vás izoluje od vašich přátel, stáváte se figurkou na jeho šachovnici a s hrůzou zjišťujete, že vaši přátelé a blízcí najednou táhnou proti vám.

Knihu přeložil Ivo Müller.




Ukázka

Seznam pro psychopatický rozchod

Psychopat má téměř vždy pohotově připraven nový objekt jakožto náhradu za stávajícího partnera. Ale místo toho, aby váš vztah jednoduše ukončil a vstoupil do nového, jedná podle bodů na seznamu pro psychopatický rozchod.

  1. Skrytě trousí narážky, že ho zajímá někdo jiný. 
  2. Opakuje 1. krok, dokud konečně nezareagujete. 
  3. Chladně naznačuje, že jste přecitlivělí a žárliví. 
  4. Za to, že jste citliví a žárliví, s vámi nebude mluvit. 
  5. Opakuje 4. krok, dokud se nezačnete sami ničit. 
  6. Vaše sebeničení využije k tomu, aby nový objekt přesvědčil, že jste šílení, tak aby nový objekt nenabyl dojmu, že je jeho podvádění nějak „špatné“. 
  7. Vaše sebeničení využije k tomu, aby své přátele přesvědčil, že jste šílení, tak aby měl plnou podporu svého fanklubu, až vás někým nahradí. 
  8. Začne se k vám chovat povýšeně a vysvětlovat, jak moc mu vaše labilní chování ubližuje. 
  9. Zvolí si ten nejnecitlivější způsob, jak vás odkopnout. 
  10. Svůj nový objekt vám bude neustále vnucovat, aby vám ukázal, jak je bez vás šťastný.

Psychopaté mohou být lidé velice schopní a úspěšní, více v knize Moudrost psychopatů.

Normální rozchody se takto nikdy neodehrávají, ale psychopat chce mít jistotu, že vypadá nevinně, zatímco vy se jevíte jako netvor. Ačkoli je to on, kdo podvádí a lže, tyto kroky vše obrátí naruby, takže si může hrát na oběť a tak zajistit, že vám nezůstane naprosto nic.

Navození situace
Proces odvržení se bude jevit jako neplánovaný a spontánní, ale nenechte se mýlit – psychopat ho plánoval celé týdny, ne-li měsíce. Během tohoto procesu začnete mít dojem, že vlastně chce, abyste vy odkopli jeho. Bude se všemožně snažit vás naštvat a ublížit vám a vy v hloubi duše poznáte, že o pokračování vztahu nemá žádný zájem. Ale samozřejmě že to nikdy neřekne nahlas. Jakékoli vaše domněnky o jeho záměrech bude popírat. Místo toho svalí veškerou vinu na vás a vyvolá ve vás pocit, že vztah ve skutečnosti ubíjí vaše sebezničující chování – nikoli jeho taktika očividného zneužívání.   Zatímco vy se zoufale snažíte dát věci do pořádku, on se bude dvořit svému novému objektu. Možná že už spolu spí. Dá si záležet, abyste na to měli podezření – trousí narážky a náznaky, až už to nevydržíte a vybuchnete. Vaše stále prchlivější chování pak použije jako nástroj na vynucení soucitu u své nové oběti. Jak lépe ji přesvědčit o vaší nepříčetnosti, než když jí ukáže vaše zdánlivě neopodstatněné a hysterické esemesky? 

Mohla by vás zaujmout kniha Psychopat v mém mozku.

Vy si budete celou dobu myslet, že prostě jen ztratil zájem nebo že vaše žárlivost uhasila jiskru. Po měsících uzdravování vám to začne docházet. Dokážete se zpětně podívat na jeho chování před rozchodem a všechno si poskládat. Budete otřeseni – neschopni uvěřit tak vychytralému plánu. Budete znechuceni, když vám dojde, jak dlouho to na vás hrál. Budete kroutit hlavou, proč se na vás prostě  nevykašlal hned, když potkal někoho nového. Uvědomíte si, že vás bezostyšně ignoroval ne proto, že měl napilno v práci, ale protože měl napilno v posteli. 

 A při tom všem ještě způsobil, že vy jste se cítili jako zrůda.

 DESTRUKCE

Oběti psychopata se náhlý rozchod jeví jako zcela nečekaný. Avšak psychopat tento okamžik už dosti dlouhou dobu pečlivě plánoval. Šířil o vás lži a klepy, nenápadně přesvědčoval ostatní, že jste nespolehliví a že vztah ničíte. Tuto historku používá, aby si připravil příští oběť a aby odvedl pozornost přátel od svého očividného podvádění. Zjistíte, že jste byli nahrazeni v průběhu několika dnů, a budete sledovat, jak se mu rozbíhá „dokonalý“ život s někým jiným. Zatímco vy se zoufale snažili dát věci do pořádku, on už navazoval další vztah. A místo aby se s vámi rozešel jako normální člověk, vodil vás za nos až do hořkého konce. Označil vás za „šílence“ a „žárlivce“, vesele podrýval celou vaši identitu, a sám si pak odtančil pryč s někým jiným. Psychopat se se svou obětí jen tak nerozchází – rozchod využívá jako příležitost, aby mohl sledovat vaše sebezničení: tělesné, citové i duchovní.

Posedlst láskouSkutečné příběhy o abnormální lásce si přečtete v knize Posedlost láskou.

Cesta k uzdravení

Uzdravování z psychopatického vztahu je dlouhá cesta. Není přímá ani logická. Můžete očekávat, že budete pendlovat mezi jednotlivými fázemi, možná že při tom dokonce objevíte několik fází vlastních. Nejsou to tradiční fáze zármutku, protože vy jste ve skutečnosti nic neztratili – naopak jste všechno získali. Jen o tom ještě nevíte.

Jackson MacKenzie je spoluzakladatelem PsychopathFree.com, online komunity, která čítá miliony uživatelů, kteří se potýkají s manipulujícím partnerem a jimž se povedlo z tohoto vztahu vystoupit. Autor vychází ze své osobní zkušenosti a snaží se povzbudit všechny, kdo mají podobnou zkušenost.

Knihu Psychopat ve vaší posteli koupíte na našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru