Kdo ukradl zelí? – detektivka pro nejmenší čtenáře

Pro zajíce Čiperku je jeho záhon zelí velkou vášní a radostí. Nevynechá příležitost, aby se jím nepochlubil sousedům, a nemůže se dočkat, až nastane okamžik sklizně. Jenže jednoho rána najde svůj záhon dočista prázdný a všechno zelí je pryč. Na místě činu zůstaly sice po zloději stopy, ale jelikož se promíchaly se stopami sousedů, kteří chodili s Čiperkou jeho zelí obdivovat, určit pachatele nebude snadné.

Kdo ukradl zelí? Reschová, StanislavaZáhadně zmizelými hlávkami začíná detektivní příběh pro nejmenší čtenáře Kdo ukradl zelí? autorky Stanislavy Reschové. Čiperka je ztrátou zdrcen, ale jeho synovec Trumbelín, který procestoval kus světa včetně sousedního lesa, se s takovou ztrátou oblíbené laskominy nechce smířit a okamžitě se ujímá pátrání po pachateli tohoto zelo-činu. Společně se oba zajíci vydávají vyslechnout postupně všechny podezřelé sousedy, zajíce Forejta, rodinu divokých prasat Janečkových a dokonce se neohroženě vydají do doupěte lišáka Smolaře. Jeden z nich to přece musel být, ale kdo?Kdo ukradl zelí? Stanislava Reschová  

Malí čtenáři si společně s Čiperkou a Trumbelínem budou tříbit logické uvažování nejen při posuzování výpovědí a ověřování alibi jednotlivých podezřelých, ale jejich pozornost a znalosti prověří i hádanky a úkoly na konci každé kapitoly. Postupně tak budou odhalovat, co se v noci v okolí Čiperkova zelného políčka dělo a kdo by tím drzým zlodějem zelí mohl být. Ale dál už nic prozrazovat nebudeme, je to přece detektivka! 

Knihu ilustrovala oblíbená Vendula Hegerová a radost udělá nejmenším čtenářům od 5 let.  

Vydejte se do hmyzí říše se Stanislavou Reschovou v knihách Mraveneček na cestách a Mravenečkova dobrodružství

Kdo ukradl zelí? Reschová, StanislavaStanislava Reschová je úspěšnou autorkou mnoha pohádkových příběhů pro děti. V Portále vyšly její knihy Pohádky do kapsy (nominovány na Zlatou stuhu 2015), Pohádkové hrátky se zvířátky (2015), Mraveneček na cestách (2017) a Mravenečkova dobrodružství (2019).


Ukázka:

Místo činu

„Dobrá, rozhlédněme se po místě činu,“ vyzval ušatý detektiv ustaraného strýce. V měkké hlíně napříč záhony byly viditelné různé šlápoty.

Komu mohou patřit?

„Koukej! Koukej pozorně, vždyť já už mám jasno. Tohle jsou otisky kopýtek jako ulité! Zpropadení Janečkovi, ti nám odnesli zelí!“ volal rozrušeně Čiperka. A opravdu. Stopy vypadaly jako od divočáka. Jenže když se oba horlivci podívali o kus dál, uviděli jiné stopy.

„Strýčku, a čí jsou asi tyhle?“

Čiperka se díval. Díval a pak trochu nesvůj krátce odpověděl: „No, zaječí.“

„Kdo zaječí? Na koho kdo ječí? Aha, ty myslíš jako zaječí od zajíce? No tak to jsou buďto tvoje tlapky anebo moje.“

„Anebo taky Forejta,“ významně dodal strýc.

„Vida, vida. Okruh podezřelých se rozšiřuje: Janečkovi a Forejt. Tebe a sebe snad můžeme vynechat, i když tu zrovna ťapkáme. Ale podívej, některý z nás zajíců zřejmě napadal na levou zadní. Tahle stopa totiž není tak hluboká jako ostatní. A pozor, pozor, strýčku, tady v brázdě jsem objevil něco zvláštního! A nález se mi vůbec nelíbí. Oprav mě, jestli říkám špatně, když tvrdím, že vidím dobře stopy lišky?“ Trumbelín se nervózně ohlédl.

Kdo ukradl zelí? Stanislava Reschová

„Nebo taky lišáka. Smolaře,“ pomalu vyslovil Čiperka, co oba napadlo.

Do nastalého ticha zaševelila vysoká tráva za plotem.

„Co to bylo?“

„Asi jenom větříček, pospěšme radši do chalupy, abys nenastydl,“ popoháněl Trumbelína strýček. Rychle vběhli do bezpečí domu.

Trochu udýchaně si porovnávali zjištěné informace.

„Musíme být hlavně v klidu. Jen žádné obviňování bez důkazů. A všechno předem promyslet. Podezřelých máme totiž víc než dost.“

Čiperka se zamyslel: „No, víš, teď si vzpomínám: na zahrádce se včera pohyboval jak Janeček, tak i Forejt. Přece jsem jim musel ukázat letošní zelí, tolik o něm slyšeli! Ale Smolaře jsem nezval, jeho ne. A co když kradli všichni společně?“ dodal s hrůzou v hlase.

Kdo ukradl zelí? Stanislava Reschová „Aha,“ s mírným posměchem odvětil Trumbelín, „to si jako představuješ, že Janeček dával pozor, jestli někdo nejde, lišák kradl zelí a Forejt jim k tomu svítil? Trochu bláznivá představa, nemyslíš? Případ bude mnohem složitější. No, myslím, že půjdeme navštívit sousedy a vyslechneme svědky.“

*****


Knihu Kdo ukradl zelí? můžete zakoupit na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru