Pedagogické semináře

Fantastické psaní - literární dílna

21.05.2024, 9-14 hodin 1100 Kč
Portál, Klapkova 2, Praha 8 Mgr. Klára Smolíková

Pojďme se společně rozepsat na žánrech, které mladé čtenáře baví. Ať už je to fantasy plné draků, magických předmětů a vrtošivých bohů nebo sci-fi, ve kterých se létá vesmírnými loděmi či ve vznášedlech, cestuje časem a vyjednává s roboty. Velkou popularitu mají též příběhy strašidelné, takže pisatele čeká sestup do temných zákoutí lidské duše nebo aspoň do sklepa.

Smyslem semináře však není rozepsat samotné učitele, ale jejich žáky zejména na 2. stupni. Lektorka a zároveň spisovatelka provede účastníky tvůrčím procesem a seznámí je s tipy, jak s žáky chytit literární slinu, uspořádat myšlenky, zkrátka se rozepsat. Především se zaměří na představení nápadů, jak si s žáky užít psaní za pomoci hravých minilekcí a pracovních listů, které pro vlastní workshopy připravuje.

Tento seminář je primárně určen pro učitele 2. st. ZŠ a knihovníky.

akreditace č.j. MSMT-632/2022-3-123

z ohlasů účastnic:
... Úžasné nápady, témata pro práci s dětmi v knihovně. Inspirující a skvěle podané od lektorky...
... Seminář byl přímo fantastický, moc mi dal. Odnáším si spoustu nápadů a podnětů...
... Seminář byl velice zajímavý a přínosný, je mi velkou inspirací a jsem ráda, že jsem ho mohla absolvovat...


lector.name
Mgr. Klára Smolíková

Je spisovatelka a lektorka vzdělávacích seminářů pro děti, studenty a pedagogy. Řadu let spolupracovala s dětskými časopisy (Čtyřlístek, Sluníčko, Mateřídouška, Pastelka), píše knížky pro děti (Vynálezce Alva, detektivky Zločin mezi dinosaury Poprask v divadle kouzel ...), a scénáře ke komiksům (Na hradě Bradě, Husité...), počítačovým hrám i večerníčkům. Publikuje také metodické materiály pro ZŠ a externě spolupracuje s Pedagogickou fakultou UK v Praze. V Portále vyšel její komiks Viktorka a vesmírná dobrodružství, kniha Hračky a masky z papíru, Ve škole straší, Chyťte bycha a Šimonovy pracovní listy 11 a 12, pracovní sešit k podpoře čtenářství Zakousněte se do knihy a detektivka pro starší školáky Případ ztraceného koně. V nakladatelství Portál vyšly její knihy S Komenským do komiksu (2020)- úniková hra jako komiksový příběh motivovaný životem Jana Amose Komenského a Fantastické psaní (2021).