Pedagogické semináře

Metody práce s dětmi s postižením v MŠ

06.05.2024, 9 - 15.30 hodin 1400 Kč
Portál, Klapkova 2, Praha 8 Mgr. Martina Šrámková

Na semináři se seznámíte s nejčastějšími diagnózami, doporučeními a metodami pro práci s dětmi s konkrétním typem diagnózy a pro práci s kolektivem, ve kterém je integrované dítě s postižením. Popis jednotlivých metod a jejich významu bude doplněn praktickou ukázkou vhodných pomůcek a přípravou na konkrétní činnosti (strukturované učení, rozvoj jemném motoriky a grafomotoriky, hmatová stimulace, podpora komunikačních dovedností u dětí s postižením, aj.).
Lektorka vám přiblíží problematiku rodiny dítěte s postižením a podrobně seznámí s procesem akceptace takového dítěte. Na základě nastínění některých pocitů rodičů dítěte s postižením uslyšíte o specifikaci a předcházení hlavním problémům v komunikaci s rodiči dětí s postižením a o vhodných postupech při budování efektivní komunikace a spolupráce s rodiči (modelové situace rozhovorů).

akreditace č.j.: MSMT - 21387/2021-5-745

z ohlasů účastnic:
...Seminář mne nesmírně obohatil o řadu praktických zkušeností, o kterých jsem nevěděla, nebo je nedokázala aplikovat v dané situaci a při daném postižení...
...Paní lektorka byla velice lidská a přátelská. Vše dokázala dobře vysvětlit...
...Doporučuji všem, kterým záleží na dětech s postižením...


Mgr. Martina Šrámková

Vystudovala Speciální pedagogiku pro učitele na MU v Brně, pracuje v poradně rané péče DOREA Brno jako poradce rané péče a speciální pedagog pro práci s rodinami dítěte s postižením (věk 0-7 let). Podílí se na podpoře psychomotorického vývoje dětí, na integraci dětí do mateřských škol běžného typu, v případě zájmu rodiny dítěte pravidelně navštěvuje mateřskou školu, informuje pedagogické pracovníky o metodách či alternativních komunikačních systémech, které mohou s dítětem při vzdělávání využívat.
Lektorovala kurzy pro asistenty pedagoga (Nadační fond Rytmus) a pro pedagogy téma Metody práce s dítětem integrovaným v mateřské škole.
V Portále vyšla její kniha Inkluze v mateřské škole (2018).