Tužme se podle Kneippa

Otužování studenou vodou posiluje fyzickou odolnost proti nemocem, tvrdil už guru otužování v přírodě Sebastian Kneipp, podle kterého se jmenují také známé procedury.

Existují studie, které skutečně dokládají „otužení“ imunitního systému po aplikaci Kneippova postupu. Například studie Centra excelence pro přírodní medicínu na univerzitě v Jeně zkoumala účinky studené vody na imunitní systém pacientů s chronickou bronchitidou. Pacienti si otužovali horní polovinu těla dvěma způsoby, pětkrát týdně po dobu deseti týdnů. Výsledek: počet lymfocytů, což jsou buňky, které rozpoznávají a ničí patogeny v jejich krvi, vzrostl o 13 procent. Zároveň klesl počet infekcí, kterými pacienti se zhoršenou funkcí plic obvykle trpí. Obdobné výsledky přinesly i další čtyři studie. Vědci to vysvětlují přizpůsobením imunitního systému opakovaným podnětům léčby studenou vodou. Organismus se „naučil“ reagovat přiměřeně na opakující se vnější podněty.

Podle lékařů se imunitní systém pokusných osob přizpůsobil opakovaným podnětům, naučil se reagovat přiměřeně. Vyšší počet imunitních buněk pomáhá tělu lépe se bránit proti nemocem. Z otužování nemají užitek jen lidé náchylní na respirační onemocnění, ale všichni ti, kdo trpí častými onemocněními.

Pozitivní účinek otužování ale nastoupí až po zhruba deseti týdnech léčby. Pokud se tedy chcete před letošní zimou přizpůsobit chladnému období, musíte se studenou vodou začít trénovat včas.

-red-