Jsme zpátky…

V prostorách školní zahrady Ekoškolky U Křížů v Havířově – Životicichse opět po dlouhé době ticha rozléhá dětský smích a štěbetání. Dokonce i sousedé se na nás usmívají s tím, že jim to už chybělo… Doba nezvyklého klidu nebyla pro nikoho z tak závažných důvodů příjemná. Pocit nejistoty, obavy o zdraví své a hlavně blízkých, strach z komplikací. Zažili jsme to v posledních měsících všichni a dodnes není v naší mysli úplná pohoda. Naštěstí se život pomalými krůčky vrací k normálu a nejvíce to snad ocenily právě naše malé děti….

Setkali jsme se po více než dvou měsících. Ne všichni, ale většina nás byla ve školce. Nedokážete si představit ten proud myšlenek, informací a zážitků, které děti musely s kamarády a hlavně s námi, učitelkami, probrat. První den to byl tedy opravdu nápor na uši. Po běžných ranních činnostech, které nám díky zvýšené dezinfekci a neustálému mytí rukou trvaly ještě déle než normálně, jsme se konečně dostali s dětmi na zahradu. A tady děti žasly. Doslova. Protože z těch mini semínek, která před uzavřením školky zasadily do kelímků s hlínou, najednou vyrostly velké saláty, kedlubny, petrželka i pažitka. Také přibyly dva nové kontejnery se zasazenými bramborami a dýněmi. A u hmyzího domečku se zabydlela rodinka ještěrek (zřejmě kvalitní výběr různého hmyzu – taková ještěrčí restaurace). Také tady vzniklo malinké mini jezírko, kde už naši průzkumníci stihli stéblem zachránit topící se ploštice. 

Děti byly spontánní, vše jako by viděly poprvé, jejich oči byly plné úžasu. S vnitřním pocitem uspokojení a něhou jsme se s kolegyněmi na ten pobíhající rej dívaly. Je fajn, že příroda navzdory nouzovému stavu fungovala normálně a připravila pro nás na zahradě tolik překvapení. Je fajn, že jsme zase zpátky a spolu…

Alena Koniuchová 

MŠ U Křížů, Havířov Životice