Sex a stres

EMILY NAGOSKI patří mezi nejznámější vzdělavatele v oblasti sexuálního života na světě. Je překvapivé, co všechno nás v těchto záležitostech brzdí a co nás naopak uvolňuje. K vytvoření prostoru pro intimitu mnohdy stačí otevřenost, sdílení, klid a pocit bezpečí.

Ve své knize Come as You Are (Přijď, jak jsi) zmiňujete, že stres je největším zabijákem sexuálního života. Proč to tak je?

Stres patří k nejčastějším faktorům, které „šlápnou na brzdu“ – v sexuální oblasti aktivuje inhibiční mechanismy. To však neplatí pro všechny. Asi deset až dvacet procent lidí má naopak zkušenost, že stres jejich zájem o sex zvyšuje. Lidé se prostě liší! Ale spíš se potvrzuje, že stres chuť na sex zmenšuje. Biologicky nám stres říká, že nás pronásleduje lev. Je taková chvíle vhodná na sex?


V knize, kterou jste napsala se svou sestrou – Burnout: The Secret to Unlocking the Stress Cycle (Vyhoření: Tajemství odblokování stresového cyklu) –, uvádíte, že syndrom vyhoření a jeho příčiny mohou být u žen a u mužů odlišné. Jak to? 

Muži a ženy jsou vychováváni k odlišnému vztahu k vlastním emocím. Zejména ženy se učí, aby byly hezké, šťastné, klidné, velkorysé a neomylně pozorné k potřebám druhých. Nám ženám je vštěpováno, že je neslušné nebo dokonce nemorální vnucovat své nepříjemné pocity (stres, skleslost, úzkost nebo vztek) jiným lidem, a tak se usmíváme a předstíráme, že je všechno v pořádku, a nejprve se ujišťujeme, že se všichni kolem nás cítí dobře, než se začneme zabývat vlastními pocity. Také čelíme jiným stresorům než muži. Já se teď například připravuji na dlouhou mezinárodní cestu a udivuje mě, kolik je věcí, s nimiž se musím vypořádat a které musím jako žena naplánovat. Jaký make-up si mám vzít a jak se mám líčit? Lidé očekávají, že žena bude nosit make-up a malovat se, aby „vypadala profesionálně“, ale v jaké míře je to vhodné v dané kultuře? Jaké oblečení bude v dané zemi přijatelné? Bude dost cudné? Jak se mohu ujistit, že jsem v bezpečí před sexuálními predátory, když jsem sama v cizím městě? A to je jen pár otázek souvisejících s cestováním. Kdybych byla muž, nezabývám se tím. 

Dalším otázkám musejí ženy čelit v každodenním životě. Příkladem může být, jestli se k nim jejich šéf chová s úctou a respektem, jestli se jejich partneři podílejí na domácích pracích a péči o děti – a seznam pokračuje dál a dál. Tyto malé stresory se hromadí v našem nervovém systému, snižují naši odolnost a postupně nás vyčerpávají.


V rozhovoru s Brené Brown jste řekla, že emoce jsou jako tunel, kterým musíme projít, abychom viděli světlo na jeho konci. Můžete to rozvést? 

Lidé se někdy tváří, jako by mohli žít bez stresu. Kdyby to bylo tak jednoduché! Obtížné situace jsou nevyhnutelné, a proto jsou nevyhnutelné i tíživé emoce. Cílem není vyhnout se všem náročným pocitům, ale naučit se s nimi zacházet, projít jimi. „Wellness“ není stav mysli, je to způsob fungování. Je to svoboda a flexibilita. Procházíme cyklem od stresové reakce ke klidu a zpět. 


Co nás může brzdit v sexuálním životě? Jak tyto brzdy překonat? 

Nepotřebujeme překonávat brzdy, stačí pochopit, co nás brzdí. Jde obvykle o věci jako stres, tělesný vzhled, problémy ve vztazích, rozptýlení, historie traumatu a mnoho dalších. Když víme, co nás blokuje, můžeme se rozhodnout, které z těchto faktorů lze ovlivnit, abychom minimalizovali negativní dopady. Pokud nám v životě spousta věcí „dupe na brzdu“ a my s nimi zrovna nemůžeme nic dělat, možná se sex propadne na seznamu priorit úplně dolů. Ale to je v pořádku. Až se život trochu zjednoduší, třeba až partner dokončí důležitý pracovní projekt a bude mít víc času pomáhat v domácnosti, „odbrzdíme“ se a sex se opět posune do popředí nebo se na seznam priorit vrátí.


Ve svých pracích uvádíte ve vztahu k sexu posloupnost „chtít – mít rád – učit se“ jako samostatné funkce. Co tím myslíte? 

To je opravdu komplexní otázka! Zde je stručná odpověď: Potěšení znamená mít rád, užívat si, vychutnávat. Touha je chtění – po něčem toužíme. Většina z nás se učí, že touha po sexu je to, na čem záleží, ale výzkum ukazuje, že lidé, kteří vedou skvělý sexuální život, o touze nemluví. Mluví o potěšení. Takže doporučuji, aby se lidé sami sebe zeptali – a pak se zeptali svých partnerů, pokud je mají – „Co chci, když chci sex?“ (Není to jen orgasmus – k tomu si lidé většinou dopomůžou sami.) „Co nechci, když nechci sex?“ „Co mám rád, když mám rád sex?“ A „Co nemám rád, když nemám rád sex?“ Tyto otázky vedou k mnohem hlubším rozhovorům než „Proč nemáme sex častěji?“ nebo „Proč mě nepřestaneš kvůli sexu otravovat?“

Placená zóna