StručněNová vědecká studie přináší důkaz toho, co je mnoha lidem zřejmé: stravování v restauracích rychlého občerstvení (tzv. fast food) může snadno vést ke vzniku obezity a zvýšení rizika rozvoje diabetu. Studie byla publikována nakonci roku 2004 v lékařském časopise Lancet. Tým pod vedením Davida Ludwiga sledoval 3000 mladých lidí po dobu 15 let. Analýzy prokázaly, že lidé, kteří se v restauracích"fast food"stravují v průměru dvakrát týdněči častěji, přibrali na váze v průměru o 5kg více než lidé, kteří podniky rychlého občerstvení navštěvují v průměru nejvýše jednou týdně. U první skupiny bylo rovněž prokázáno dvakrát vyšší riziko vzniku inzulínové rezistence,která souvisí se vznikem diabetu (typ 2). Podle autorů je studie důkazem toho, že restaurace typu fast food rozhodně nepřispívají ke zdravému životnímu stylu.
Placená zóna
Předplaťte si časopis a od dalšího vydání získáte neomezený přístup k článkům publikovaným od r. 2005 až do současnosti.