Zdravá emoce pro každý den

Kdybych to nevyzkoušel, nikdy bych neřekl, jak velkou změnu k lepšímu způsobí už jen to, že si člověk ráno řekne např.: „Dnes budu spokojený“ a do diáře si napíše slovo „spokojenost“.

Existuje Světový den spotřebitelských práv, Světový den léčby zvukem, Mezinárodní den zdravého spánku, Světový den poezie, Mezinárodní den dětské knihy, Mezinárodní den ptactva, Evropský den parků, a dokonce Mezinárodní den nekupování ničeho. Proč tady ale o těch dnech mluvím? I vy si můžete vyhlásit takový svůj soukromý den vděčnosti, laskavosti, veselosti, spokojenosti, pohody nebo přejícnosti.

Jeden den cvičte přejícnost a buďte spokojen třeba jen s malým pokrokem. I ten má velkou cenu. Další den klidně přejděte např. k vyrovnanosti. Jedna zdravá emoce posiluje druhou, takže přejícnost posílíte i při pěstování vyrovnanosti.

Můžete udělat předsevzetí, že během dne projevíte nejméně patnáctkrát laskavost nebo druhému člověku budete něco hezkého přát. Počítá se do toho i laskavost vůči sobě. To je důležité zvláště pro lidi, kteří mají sklon se zanedbávat. Za každý projev laskavosti si můžete udělat do poznámek čárku a čárky večer sečíst. Podobně můžete trénovat zmíněnou přejícnost. Klidně si započtěte i to, když v duchu nebo nahlas popřejete někomu, kdo je šťastný a úspěšný, ať jeho štěstí a úspěch trvají.

Karel Nešpor