Velikonoční vajíčka

Klasickou metodou zdobení vajíček je kombinace zeleného listí a slupek od cibule. Obě složky jsou naprosto nezávadné a při loupání se nám tedy do uvařeného vejce nedostane žádné chemické barvivo. Je to snadná a příjemná práce na předvečer Velikonočního pondělí. Nashromáždíme dostatečné množství cibulových slupek. Čím více jich bude, tím bude barva intenzivnější. Doporučuji na jedno vajíčko slupky alespoň ze dvou cibulí. Připravíme si staré punčochy nebo punčocháče, čerstvá bílá vajíčka, pevnou nit nebo provázek. Na zahrádce si natrháme různé zelené lístečky s výrazným tvarem. Punčochu si navlékneme na ruku, na dlaň položíme lístek a na něj vajíčko. Punčochu přetáhneme přes vajíčko a pevně provázkem zavážeme. Vajíčka ozdobíme různě – svazkem trávy, lístky pampelišek, velmi pěkně vypadají různé druhy plevele, ale můžeme použít i ovázání provázkem, kousek krajky nebo obrázek vystřižený z papíru. Zavázaná vajíčka vložíme do hrnce se slupkami a studenou vodou a pomalu přivedeme k varu. Vaříme deset minut, poté odstavíme a necháme ještě dalších deset minut louhovat v hnědém roztoku, který slupky vytvořily. Poté pomocí nože nebo nůžek sundáme z vajíček punčochu i lístky, necháme uschnout a lehce namastíme špekem nebo sádlem. Mastnota vytvoří lesklý povrch a tím i zvýrazní barvu a vzor. Pak již jen čekáme na koledníky.

Placená zóna

Alena Isabella Grimmichová