Když vybíráme kroužek pro svého potomka, zajímá nás, zda bude dítě v zodpovědných rukách. Co když ale existují kroužky, kde naopak vaše dítě bude tím, kdo bude mít zodpovědnost za osud někoho druhého? Hledáte pro dítě aktivitu, která ho bude nejen bavit, ale i vzdělávat a kultivovat jeho vztah k přírodě? To vše a mnohem víc nabízí kroužek včelařství.

Říkáte si, že včelaření je jen pro dospělé? Omyl! Včelařské kroužky mohou navštěvovat děti jakéhokoliv věku. Jen „včelaříci“ mladší šesti let se nemohou zúčastňovat včelařských soutěží, jelikož by nebyli schopni přečíst soutěžní zadání.

 

Již Marie Terezie...

Co se týče práce se včelařskou mládeží, je naše země naprostou špičkou. Ostatně, první včelařskou školu na světě založila roku 1769 Marie Terezie. I proto se k nám ostatní jezdí učit. V Česku pracuje přes dvě stě kroužků, zatímco v ostatních státech včelařské kroužky víceméně nefungují. Na Slovensku jich je kolem třiceti, v Holandsku dva, ve většině zemí nejsou žádné. Děti se učí včelařit jen předáváním zkušeností z generace na generaci.

Tuto skutečnost se snaží změnit studentka pedagogické fakulty Veronika Šebková, která se včelařství věnuje již od dětství. Nejen že řadu let vede včelařský kroužek ve Dvoře Králové nad Labem, ale působí i v Asociaci mladých včelařů, která předává naše zkušenosti dalším zemím. Jako moderátorka se objevuje též ve vzdělávacích videích Jak vést včelařský kroužek, které natočil spolek Včelí stráž v české i anglické mutaci.

A jak tedy takový kroužek funguje?


Placená zóna

ŠÁRKA KUBCOVÁ