Online archiv

Vydání: 7/2018

Žonglování

Šárka Kubcová, 7/2018
Žonglování s míčky je relaxace, která zlepšuje koordinaci a postřeh. A nejen to. Podle vědců se díky žonglování zvětšuje počet spojení mezi jednotlivými oblastmi mozku, a tak se zvětšuje jeho kapacita. Už po roce tréninku žonglování s míčky nebo s diabolem se může výkon mozku zvýšit až o 30 %!

Hablas español?

Veronika Zavřelová, 7/2018
Máte v nabídce volitelných jazyků španělštinu? Anebo vás či vašeho potomka tento jazyk prostě láká a chtěli byste se ho naučit? Z množství učebnic nabízených na trhu vylovme dvě aktuálně dostupné a používané pro výuku i samostudium španělštiny v českých školách a jazykových kurzech.

Prokletá židle

Ervín Bedrníček, 7/2018
Zástupce Oto Cicvárek mi v ředitelně přisunul koženkové křeslo a pravil: „Na týhle židli, Ervíne, každej zblbne!“

Chci, abyste šli taky…

Jan Nejedlý, 7/2018
Knižní trh zná verneovky, mayovky či kingovky a pomalu by si měl zvykat i na ziburovky – svérázné cestopisy Ladislava Zibury (*1992), rodáka z Českých Budějovic. Zatím vyšly v krátkém čase tři – 40 dní pěšky do Jeruzaléma, Pěšky mezi buddhisty a komunisty a nejnověji Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii – a všechny se přes autorův mladý věk staly bestsellery. Svérázný pěší cestovatel už inspiroval řadu lidí k následování.

Coming out Kvaka a Žbluňka

Jan Nejedlý, 7/2018
Pokud jste četli Hledání ztraceného času, jistě vás upoutala postava krásné Albertiny. A dostal-li se vám do ruky též životopis autora románu Marcela Prousta, pravděpodobně vás překvapilo, že předobrazem této literární postavy byl muž – spisovatelův milenec. Podobné překvapení čeká i na milovníky příběhů pro děti z pera Američana Arnolda Lobela, autora půvabných vyprávění o panu Sovovi, strýčku Slonovi a zejména Kvakovi a Žbluňkovi. Vtipné i dojemné příběhy o přátelství dvou žabáků obsahují na dětskou literaturu nezvykle bohatou škálu emocí včetně smutku, ale zároveň jsou hluboce lidské. A co se týče paralel k Proustovi, najdeme je taktéž v životaběhu. Lobelova dcera Adrianne říká: „Kvak a Žbluňk jsou stejného pohlaví a milují jeden druhého.“ Jejich příběhy vyšly poprvé v roce 1974 a čtyři roky nato Lobel sdělil své rodině, že je gay. Adrianne to komentovala slovy: „Myslím, že Kvak a Žbluňk byli začátkem jeho coming outu.“ Pro rodiče a pedagogy se tudíž nabízí využít oblíbených Lobelových knih i k osvětě právě v této citlivé oblasti.

Hrozba zvaná meningokok

Daniela Kramulová, 7/2018
V Česku způsobují nejnebezpečnější infekční onemocnění s rychlým, mnohdy dramatickým nástupem a s rizikem vážných následků včetně smrti. Řeč je o meningokocích, bakteriích odpovědných za hnisavé záněty mozkových blan nebo meningokokovou meningitidu – horečnaté onemocnění hrozící celkovou sepsí, šokem a selháváním životně důležitých orgánů.

Kde se v dětech bere agresivita?

Daniela Kramulová, 7/2018
Agresivita je u nás všeobecně považovaná za jednoznačně negativní rys. U dětí nám vadí snad ještě víc než u dospělých – nejspíš i proto, že si představujeme, jaké monstrum z dotyčného děcka jednou vyroste, když už teď…

Malí včelaříci

ŠÁRKA KUBCOVÁ, 7/2018
Když vybíráme kroužek pro svého potomka, zajímá nás, zda bude dítě v zodpovědných rukách. Co když ale existují kroužky, kde naopak vaše dítě bude tím, kdo bude mít zodpovědnost za osud někoho druhého? Hledáte pro dítě aktivitu, která ho bude nejen bavit, ale i vzdělávat a kultivovat jeho vztah k přírodě? To vše a mnohem víc nabízí kroužek včelařství.

5 x knihy k dějepisu

Jan Nejedlý, 7/2018
Nová rubrika 5x má inspirovat učitele i rodiče. Napoprvé jsme se zaměřili na knižní novinky, které z nových úhlů osvětlují nedávnou dobu socialismu, která se stále prořezává do naší přítomnosti.

Tak trochu jiná dívčí literatura

7/2018
Rozvod, postižení, šikana, pěstounská péče, úmrtí blízkého člověka, ale i láska, přátelství a naděje. To jsou témata románů pro dívky (a nejen pro ně) z pera Angličanky Jacqueline Wilsonové. Tato autorka totiž nepíše tuctovou dívčí literaturu. Píše o životě bez příkras, a proto se její příběhy vymykají běžné žánrové produkci.

Naplánujte si školní rok

Veronika Zavřelová, 7/2018
Zapomenutá on-line registrace školních obědů, fronta v papírnictví, dva ztracené svačinové boxy, jiný sešit na geometrii a špatné barvy na výtvarku – a to je teprve začátek září! Jak se letos popasovat s organizačními nástrahami školního roku?

Učení nemusí být pro děti strašák

7/2018
Umění učit se je bezesporu evoluční výhodou. Vždyť zejména díky němu se jako jednotlivci, ale i jako celá společnost můžeme neustále posouvat dopředu. Platí to samozřejmě i pro naše děti. Učení je přirozený proces, který se nevyhne nikomu.