I koření je součástí zdravé stravy. Přestože jeho vliv můžeme podceňovat, stojí za to se na jeho účinky podívat blíž.
Třeba kurkuma, která je součástí směsí kari koření, má několik zdravotních benefitů, které bychom měli umět využít. Oranžově zbarvené koření výrazné chuti totiž obsahuje bioaktivní látku kurkumin, která může našemu organismu výrazně pomoci. Kurkumin chrání buňky před volnými radikály. Buňky v našem těle se vyrovnávají s oxidačním stresem, který je může poškodit. Kurkumin dokáže přímo chránit buňky střevní sliznice a zároveň se nepřímo podílí na aktivaci enzymů, které jsou důležitými bojovníky s oxidačním stresem. Látka obsažená v kurkumě také dokáže zpomalit cestu imunitních buněk do místa zánětu, a v konečném důsledku tak zmírnit jeho průběh. Při dlouhodobém užívání pomáhá snížit také bolest při zánětlivých onemocněních kloubů. Kurkumin pomáhá chránit i mozek a cévy. V mozku je přítomno největší množství omega-3 mastné kyseliny DHA. Její nedostatek je spojen se vznikem deprese nebo Alzheimerovy choroby, která typicky oslabuje myšlení a paměť. Podporuje také přirozenou tvorbu kyseliny DHA přímo v mozku. Dalším zajímavým pozorovaným účinkem kurkuminu na lidské zdraví je schopnost snížit hladinu krevního cukru. Některé výsledky ukazují také na jeho možný pozitivní vliv na hladinu krevních lipidů, nicméně důkazů pro toto tvrzení je stále málo.