Jídlem proti smutku

Jak souvisí potraviny a duševní zdraví? Určitými živinami jsou ovlivněny neurotransmitery, které jsou zodpovědné za pozitivní pocity, hlavně hormon serotonin, „hormon štěstí“.

Schází-li některé živiny v potravě, chybí i serotonin. A to se projeví na náladě. Pro vylučování neurotransmiterů jsou důležité především potraviny, které obsahují vitaminy skupiny B, vitamin D, omega- -3-mastné kyseliny, aminokyseliny a také minerály a stopové prvky jako hořčík, draslík a selen. V rámci prevence deprese se vyplatí sáhnout po těchto potravinách: Banány zlepšují náladu díky obsahu draslíku a aminokyseliny tryptofanu. Velký obsah tryptofanu mají i švestky a ananas. Avokádo obsahuje koktejl nenasycených mastných kyselin, tryptofanu, vitaminu B6 a kyseliny listové, což je výborná směs pro zvýšení produkce serotoninu. Tvorbu serotoninu podporují i brambory a fenykl. Také zelená listová zelenina jako špenát má něco do sebe. Obsahuje hodně hořčíku, který uvolňuje a pomáhá proti úzkosti. Dobrým zdrojem hořčíku jsou i ořechy, luštěniny a celozrnné výrobky. Sušené datle a fíky obsahují rovnou obojí, hořčík i tryptofan. Vejce, tučné ryby, tvrdý sýr, játra a houby jsou zdrojem vitaminu D. Zajímavě působí velmi ostrá koření, například chilli a pepř. Vyvolávají totiž bolest, na kterou tělo reaguje vylučováním endorfinů. Endorfiny uvolňují a zlepšují náladu.

-red-