Čas Vánoc přináší dětem spoustu volného času. Zabavit je, ba dokonce jim smysluplně naplnit čas a zároveň ještě s jejich pomocí naplnit hladová břicha ostatních členů rodiny zvládne tato malá „kuchajda“ neboli kuchařka pro děti. Recepty jsou jednoduché a děti nadchnou, ať už budou připravovat vánoční cukroví či silvestrovskou pomazánku Dejte malým kuchtíkům důvěru, jen s troubou jim trochu pomozte. Dobrou chuť.
Perníkové kuličky
Suroviny:
1 salko
1 máslo
1 perník na strouhání
Salko potřebujeme karamelizované. Buď jde takové koupit, nebo maminka povaří klasické salko dvě hodiny v hrnci s vodou a nechá vychladnout (nejlépe do druhého dne). Pomoc maminky potřebujeme také pro nastrouhání či rozmixování perníku. Perník smísíme s máslem a salkem. Musí vzniknout tuhá směs, která se nebude drolit.
Perník přidáváme tak, aby šly kuličky dobře vymodelovat (odborně vyšoulat). Nakonec kuličky obalíme ve zbytku nastrouhaného perníku. P. S. Šoulá se navlhčenýma rukama.
Oříškové (mandlové) hrudky
Suroviny:
čokoládové figurky
100 g mandle (oříšky)
Postup:
Zbylé zajíčky od Velikonoc či čerty od Mikuláše rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Pak přidáme kousky mandlí či oříšků v množství, aby se hezky obalily (odborně oňahňaly) čokoládou. Lžičkou tvoříme hrudky a pokládáme ztuhnout na pečící papír.
Sněhuláci
Suroviny:
150 g piškotů
100 g loupaných mandlí
80 g másla
70 g moučkový cukr
1-2 lžíce meruňkového džemu
20 g kokosu
sušené švestky (lentilky)
Postup:
Namlít v mlýnku mandle a piškoty. Vzniklou směs smíchat s máslem, cukrem a džemem. Těsto uhníst a vytvořit sněhuláky. Figurky ještě obalit v kokosu. Na hlavu jim místo hrnce vetkneme sušenou švestku či lentilku.
Čokoládové hrudky s lupínky
Suroviny:
200 g mléčné čokolády
300 g hořké čokolády
50 g ztuženého tuku
1 balíček vanilkového cukru
200 g kukuřičných lupínků
Postup:
Mléčnou a hořkou čokoládu, tuk a vanilkový cukr rozpustíme ve vodní lázni. Kukuřičné lupínky rozmělníme na menší kousky a vmícháme do čokoládové směsi. Z hmoty utvoříme lžičkou hrudky, urovnáme je na pečící papír a necháme v chladu ztuhnout. Hotové hrudky můžeme vložit do papírových košíčků.
Placená zóna
Předplaťte si časopis a od dalšího vydání získáte neomezený přístup k článkům publikovaným od r. 2005 až do současnosti.