Naše cesta programem Skutečně zdravá škola

Do programu Skutečně zdravá škola (SZŠ) jsme se zapojili v roce 2016. Výchova ke zdraví a ke zdravému životnímu stylu se totiž stala jednou z prioritních oblastí našich vzdělávacích záměrů. Slovy SZŠ „kvalitní vzdělávání pomáhá vytvářet sebevědomé a spokojené děti. Jídlo tvoří základ našeho života a naší budoucnosti, musí tedy hrát ve vzdělávání dětí klíčovou roli“.


Děti zapojením školky do programu získají nejen povědomí o kultuře zdravého stravování, ale i o původu surovin, o jejich cestě na náš stůl, o nutnosti vyvinout nějaké úsilí, abychom něco získali. Ve svých vzdělávacích záměrech jsme vedeni jednoduchou vizí – pokud budeme žít ve zdravém prostředí, budeme se starat o to, aby nám vyrostla úroda, z které vytvoříme zdravé a kvalitní jídlo, budeme i my zdraví, ve svém okolí budeme udržovat dobré vztahy, no a pak budeme spokojeni a šťastni. 




Přírodní zahrada


Naše aktivity spojené se zdravým životním stylem započaly ještě před naším zapojením do programu. Ve školce jsme si společně s rodiči vybudovali ukázkovou přírodní zahradu, děti jsme zapojili do výsadby ovocných stromků i keřů, také jsme si vyrobili zeleninový záhon. Začali jsme aktivněji využívat zahradu, ať už ke spontánním aktivitám, tak k těm řízeným. Děti poznávaly život na naší zahradě do hloubky – pozorovaly drobné živočichy, ptáčky, kteří hnízdili v našich budkách, poznávaly bylinky a pěstovaly dýně. Byliny pak použily na vaření kotlíkového čaje. Už v těchto začátcích jsme zjistili, jak tyto činnosti děti baví. A pro nás se naše práce stala mnohem pestřejší, živější a zajímavější. Najednou jsme měli k dispozici obrovský prostor (naše zahrada má v současnosti 2400 metrů čtverečních), mnoho podnětů a příležitostí, daleko větší improvizační možnosti a zároveň vědomí, že můžeme jít ve vzdělávání dětí přirozenou cestou. Na naší zahradě se odehrávalo vše. Komunitní akce s rodiči, řízená práce, spontánní hry, výukové programy, pracovní činnosti i pěstitelské práce. Když jsme se na zahradě školky sešli s koordinátorkou SZŠ, která nás seznámila s programem, najednou jsme pochopili, že zapojení do programu dá větší smysl a garanci našim aktivitám. Otevře nám možnost sdílení zkušeností s ostatními školkami, které podobně smýšlejí, nabídne nám možnosti spolupráce, konzultací, i větší zviditelnění práce školek v oblasti kvalitního školního vaření. A naše paní kuchařky, které se starají o to, aby uspokojily mlsné dětské jazýčky, si to zaslouží. Vše, co vaří, připravují totiž s láskou a chutí.


Placená zóna

-red-