Nejen pro houbaře: hlíva ústřičná

Tuhle známou dřevokaznou houbu v přírodě najdete na kmenech některých listnatých stromů

Ovšem daleko častěji ji potkáte v chladicím regálu nejbližšího supermarketu. A to je dobře, protože hlíva je obdařená mnoha blahodárnými účinky na lidský organismus.

Obsahuje mnoho vitaminů, minerálů a stopových prvků (vitamin C, D, K, vitaminy skupiny B, měď, draslík, selen a železo). Má účinky antibakteriální, antivirové a celkově působí proti zánětům. Kromě jiného obsahuje i tzv. 1,3-D-glukany, látky, které dokážou výrazným způsobem posílit imunitní systém. Dovedou se totiž navázat na receptory na povrchu imunitních buněk a zvýšit tak jejich aktivitu. Kromě toho glukany působí na metabolismus tuků a snižují i hladinu cholesterolu v krvi. Pomáhají při hojení ran, a také zlepšují činnost střev. A k tomu ještě napomáhají upravit krevní tlak, zlepšují elasticitu cév a jsou užitečné jako prevence následků stresu. Ne nadarmo se hlíva ústřičná řadí mezi superpotraviny! Hlíva je ostatně k dostání nejen syrová, ale také ve formě různých doplňků stravy, je i součástí různých směsí na podporu imunity, na regeneraci organismu a podobně.

Kateřina Rodná

Mgr. Kateřina Rodná (1974) je psycholožka a psychoterapeutka, věnuje se individuální a rodinné terapii a poradenství. www.dobryzivot.com