Online archiv

Vydání: 5/2020

Tisíce let karantény

Jaroslav Petr, 5/2020
Karanténa, ale i „pouhá“ sociální izolace významně přispívají k potlačení nebezpečných epidemií. Nese to však s sebou psychické problémy, které nemizí ani dlouho poté, co je hrozba choroby zažehnána.

Trichotillománie: ani vlásek neunikne

Kateřina Rodná, 5/2020
Rvala si vlasy na znamení žalu a hlasitě naříkala, tak nějak by klasik asi popsal expresivní scénu truchlení v dávných dobách. Možná by přidal ještě sypání si popela na hlavu a roztržení šatů.

Na útěku před svými démony

Kateřina Rodná, 5/2020
Člověk odejde ráno do práce a zmizí. Později procitne na neznámém místě a neví, kdo je. Filmový scénář? Ne, disociativní fuga je něco, co se může přihodit každému z nás.

Emoce jako na lochnesce

Matyáš Zrno, 5/2020
Psycholožka Jana Černá pracuje na Gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice Plzeň a o těhotenství, porodech a mateřství něco ví. Upozorňuje na to, jaké změny mohou nastat v psychickém prožívání ženy v brzkém čase po početí dítěte a jak rozdílné mohou být. „Mateřství je náročný sebepoznávací proces a já nelakuji očekávání na růžovo,“ říká ve své knize Mateřský koučink, kterou letos vydalo nakladatelství Portál.

Sloupek M. Z.: Co všechno jsme se naučili

Matyáš Zrno, 5/2020
Všechno zlé je k něčemu dobré. Třeba ten koronavirus, že…

Ženy, které milují příliš

Kateřina Rodná, 5/2020
V terapii už je to staré klišé, že lidé si často berou za manžela někoho, kdo je přesnou kopií otce či matky, se kterými válčili během dospívání.

Liška v době koronaviru

5/2020
Psycholiška

Květnový editorial

Matyáš Zrno, 5/2020
Milé čtenářky, milí čtenáři,

A zakázali hrát… a zakázali zpívat

Lenka Kosková-Třísková, 5/2020
Neznámá ves, neznámý On, neznámá Ona, nějaké děti, tenhleten virus a karanténa. Než nastaly tyto historické události, Ona většinou pracovala z klidné a tiché kanceláře na alma mater, kde ji nikdo nerušil, a pilně se věnovala výuce, vědeckému bádání a komunikaci s kolegy vědci. On většinu času pracoval v klidu z domu, kde ho nikdo nerušil, pouštěl si svou oblíbenou muziku, občas někam telefonoval a jednou týdně odjížděl do Hlavního Města věnovat se výuce.

Taková laskavá dřina

Matyáš Zrno, 5/2020
I když pandemie koronaviru nakonec nezpůsobila totální kolaps, jak se někteří obávali (a někteří hlasatelé apokalypsy ve skrytu duše doufali), přece jen jsme se museli nějakou dobu obejít bez spousty věcí, na které jsme byli zvyklí.

Tajemná prokletí a moderní doba

Milan Petrák, 5/2020
„Toho, kdo hrob otevře, smrt rychle dostihne!“ Tato slova měla vyřknout Johanka z Vartenberka o hrobce svého zesnulého manžela Vojtěcha z Pernštejna.

Važte si svého domova!

Blanka Vun Kannon, 5/2020
Domov je základní opěrný bod našeho života. Čím více ho kultivujeme, tím více opory nám v životě poskytuje