Spánek a probiotika

Máte za sebou těžký den. Konečně se dostanete do postele, jenže spánek nepřichází.

Kolotoč myšlenek ne a ne zastavit, a přitom toužíte jen na chvíli vypnout a na nic nemyslet. Na kvalitu spánku mají vliv různé faktory, kromě těch psychologických i mnoho dalších. Jedním z nich je, zdá se, také zdravá strava. Konkrétně strava bohatá na prebiotika.  Naznačují to výsledky studie na potkanech, jejichž mikrobiom je velmi podobný našemu.

Prebiotika jsou látky, které nedokážeme strávit. Přesto jsou pro náš trávicí trakt velmi důležité, protože slouží jako výživa pro náš mikrobiom, pro kmeny bakterií, které žijí v našich střevech. A náš mikrobiom opravdu souvisí s kvalitou spánku, protože mezi stavem střev a mozkem je velmi komplexní vazba.

Podle závěrů dosavadních studií se zdá, že našemu spánku pomůže, pokud si začneme dávat větší pozor na to, jak se stravujeme. Prebiotika ale raději do jídelníčku zařazujte postupně, protože pokud vaše tělo na takovou stravu ve větším množství není zvyklé, nejspíš byste mohli trpět po nějakou dobu nadýmáním. Studie na potkanech má ovšem jeden háček: zvířata dostávala opravdu velké dávky prebiotik, zatím ale není jasné, jaké je adekvátní množství prebiotik pro lidský organismus. Každopádně dobrým zdrojem prebiotik jsou například celozrnné produkty, cibule, česnek, artyčoky nebo fazole.

Kateřina Rodná

Mgr. Kateřina Rodná (1974) je psycholožka a psychoterapeutka, věnuje se individuální a rodinné terapii a poradenství. www.dobryzivot.com