Online archiv

Autor: Eva Césarová

Klid bytí

Eva Césarová, PD 7-8/2024
Umět se ztišit tak, abychom byli schopni naslouchat vzkazům, které nám posílá existence, je umění. Pokud se nám však podaří najít vnitřní klid a propojit se se sebou a se životem, začneme realitu vnímat z hlubšího místa.

Rituál hledání vize

Eva Césarová, PD 4/2024
Přechodové rituály, které by nám pomohly dobře projít životními změnami a lépe uchopit vlastní identitu, nám na Západě chybějí. Můžeme se však inspirovat u původních etnik, například lakotských indiánů, a pokusit se proniknout do posvátné hlubiny bytí.

Účastnice rituálu

Eva Césarová, PD 1/2024
Psychedelika působí jako zesilovače nejrůznějších obsahů naší mysli. Zintenzivňují vztah s nitrem, ale i s lidmi, kteří psychedelickou zkušeností procházejí s námi. Jak vypadají skupinové rituály a jak se projevuje hlubší propojení mezi jednotlivými členy?

Pacientovy patálie

Eva Césarová, PD 11/2023
„Ty pracuješ v psychedelickém výzkumu? A můžu se ho zúčastnit já?“ Věty, které opakovaně slýchám téměř vždy, když se zmíním o tom, že mým profesním tématem jsou psychedelika. Pokaždé si říkám, zda si lidé uvědomují, co to znamená stát se výzkumným subjektem.

Cesta do hlubin amazonského pralesa i vlastní duše

Eva Césarová, PD 11/2023
Čeští vědci uskutečňují výzkum v Jižní Americe mezi indiány, kteří užívají psychoaktivní nápoj ayahuasca. Jak se člověk cítí uprostřed nedotčené přírody a k čemu badatelé zatím dospěli?