Online archiv

Autor: Marie Těthalová

Změnit se dají i věci, co se zdají nezměnitelné

Marie Těthalová, 9/2021
Petru Hůlovou známe především jako autorku próz pro dospělé. To se ale nedávno změnilo. Její kniha Liščí oči, kterou psala pro děti od deseti let, otevírá téma alternativní historie. Co by se stalo, kdyby události po 21. srpnu 1968 proběhly jinak? Nejde ale jen o téma okupace. Všichni máme sílu měnit věci, byť se nám zdají nezměnitelné

Často je těžké připustit, že bychom mohli být obětí

Marie Těthalová, PD 02/2021
Původcem domácího násilí může být podle psycholožky Veroniky Stočesové kdokoli. Tvrdí, že důležitější než trest je systematická práce s tím, kdo se násilí dopustil, respektive s celou rodinou. Jen tak je možné poškozený vztah uzdravit.

Medailonek: Irvin Yalom

Marie Těthalová, PD 02/2021

Deprese krade radost ze života

Marie Těthalová, 5/2019
Říká to Martin Hollý, psychiatr a ředitel PN Bohnice. Mluvili jsme o depresi a o sebevraždách, ale také o tom, jak psychické poruchy postupně přicházejí o své stigma, i o festivalu Mezi ploty, který letos Bohnice hostí už posedmadvacáté.

Vykročit ze stínu

Marie Těthalová, 5/2019
Řady komiksových titulů před několika týdny rozšířila Stínka, komiks mladé německé výtvarnice Daniely Schreiter, která má Aspergerův syndrom. Autentické vyprávění o životě s autismem nepostrádá vtip a nadsázku. Komiks přeložila Kateřina Rodná

Chvála terapie

Marie Těthalová, 12/2018
Žít plně, autenticky, přemýšlet o tom, jak působím na druhé, být schopný poučit se ze svých chyb… Být s těmi, které mám rád, a dělat to, co umím, nejlépe, jak to jde. O tom všem píše ve svých pamětech Irvin Yalom.

Peter Høeg: Tablet nemá sloužit jako chůva

Marie Těthalová, 5/2018
Peter Høeg je v současnosti snad nejpřekládanější a nejčtenější dánský spisovatel. Český čtenář ho zná třeba z knih Cit slečny Smilly pro sníh, Příběhy jedné noci nebo Tichá dívka. V Portálu nyní vychází kniha Trénink empatie u dětí, na níž se podílel.

Jak dětem přiblížit vizuální umění?

Marie Těthalová, 10/2017
V mateřské škole Pohorelá se již několik let věnujeme interpretaci vizuálního umění. Tvoříme a ověřujeme interdisciplinární projekty vycházející z verbální a vizuální interpretace uměleckých děl.

Děti jsou bytosti plné fantazie

Marie Těthalová, 1/2018
Tvrdí to Olga Zemanová, jejíž kniha O kouzelném semínku se zaměřuje právě na rozvoj fantazie malých dětí. Povídaly jsme si o knize i o tom, jak tuto schopnost u dětí podporovat.

Exotické ovoce v naší kuchyni

Marie Těthalová, 1/2018
Všichni jistě víme, že pomeranče, mandarinky, citrony, grepy a další citrusové plody obsahují pro nás tak potřebné vitaminy, a ani se nemusíme učit, jak je jíst. Doby, kdy byly na trhu jen pár týdnů před Vánoci, jsou už téměř tři desetiletí pryč, takže je můžeme koupit během celého roku. Kromě nich jsou ale v nabídce i plody, se kterými si leckdy nevíme rady.

Na osobnosti učitele záleží

Marie Těthalová, 1/2018
I když Eva Svobodová a Miluše Vítečková z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích rozhodně nezpochybňují význam profesní přípravy a dalšího vzdělávání pedagogů, myslí si, že pro práci pedagoga je důležitá jeho osobnost.

Pokud dítě nenaplňuje ambice dospělých, cítí se nedostatečně

Marie Těthalová, 1/2018
Každý rodič nebo pedagog má své představy o tom, jak by se měly děti, které vychovává nebo vzdělává, vyvíjet, jak by se jim mělo vést. Podle psycholožky Pavly Koucké je to přirozené, pokud ale naše představy nepřekročí snesitelnou míru.