Online archiv

Autor: Radka Gottwaldová

Poradna: Mladší partner a rodina

Radka Gottwaldová, 12/2018
Jak se s takovou vztahovou situací vypořádat?

Poradna: pasivní senior

Radka Gottwaldová, 9/2018
Moje matka v důchodu přestala úplně opouštět domov. Dovolenou, lázně, zájezdy – všechno odmítá.

Bolest jménem samota

Radka Gottwaldová, 6/2018
Osamění bolí. Samota a vyčlenění ze sociální skupiny vyvolává v mozku stejnou reakci jako fyzická bolest. A v dnešní době zažíváme epidemii osamění. V USA přiznává čtyřicet procent lidí, že se cítí být sami. V osmdesátých létech to byla polovina…

Poradna: Šikana v práci?

Radka Gottwaldová, 3/2018

Jak bojovat s pasivní agresí? Jednejte otevřeně

Radka Gottwaldová, 12/2017
Téměř určitě jste na ni už narazili, ale možná vás nenapadlo, o jak detailně popsaný jev se vlastně jedná. Pasivní agrese spočívá v tom, že se dotyčný snaží vyhnout otevřenému konfliktu a nevyjadřuje své emoce upřímně, což v soukromých i pracovních vztazích může působit velké potíže.

PARTNER JAKO PŘÍTEL

Radka Gottwaldová, 3/2017
Možná se vám to taky stalo, nebo se obáváte, že k tomu jednou dojde. Máte krásný vztah, ale časem se z něj začne vytrácet blízkost. Mezi partnery se vkrádá nevraživost a nepochopení a láska se pomalu vytrácí. Ani nevíte jak, a najednou vám připadá, že vedle sebe vidíte cizího člověka.

Naši ex...

Radka Gottwaldová, 11/2016
Nepřátelé, nebo spojenci? Na světě existují tři typy lidí. Ti, co na své bývalé plivou špínu a stydí se za ně. Ti, co své ex stále milují a představují si, jaké by to bylo, být zase s nimi. A nakonec ti, kteří svůj rozchod akceptují a s bývalými i nadále udržují přátelské vztahy bez intrik nebo manipulace k jejich získání zpět. Jsou si vědomi toho, proč vztah skončil, přesto si daného člověka dokážou vážit. Začněme od prostředku.

Nový trend: Spolubydlení

Radka Gottwaldová, 9/2016
Rozešli jste se s partnerem a chcete se odstěhovat ze společného bytu? Chcete se osamostatnit, ale nemůžete najít byt za rozumnou cenu? A už jste zkusili spolubydlení?

Sourozenci

Radka Gottwaldová, 3/2016
Největší kámoši i rivalové

Digitální domorodci

Radka Gottwaldová, 11/2015
Jako digitální domorodci se označují lidé narození po roce 1980, u nás spíše po roce 1990, kteří se narodili do prostředí informačních technologií a dokážou se v něm hravě orientovat.

Catfish Láska a faleš na síti

Radka Gottwaldová, 9/2015
S vývojem komunikačních technologií se vyvíjejí i formy navazování vztahů, potažmo podvádění či klamání partnerů. Jedním z nových trendů, které vznikly díky sociálním sítím, je tzv. catfish. Co to znamená? Název catfish (česky sumec) vznikl podle stejnojmenného filmu natočeného Henry Joostem a Arielem Schulmanem a označuje člověka, který se pomocí sociálních médií vydává za někoho jiného se záměrem navázat vztah. Obvykle to má různé formy a motivy. Od těch jasných a průhledných až po ty na první pohled nepochopitelné. Společným znakem těchto podvodníků je, že jim nejde o osobní setkání, ale pouze o klamání obětí.

Proměny Facebooku

Radka Gottwaldová, 7-8/2015
Ještě před deseti roky se u nás příliš nevědělo o Facebooku, Twitteru nebo Youtube. V dnešní době používá Facebook v České republice až 58 % lidí s připojením k internetu.