Online archiv

Autor: MGR. MARIE TĚTHALOVÁ

Co nabídnout budoucím školákům?

MGR. MARIE TĚTHALOVÁ, 3/2016
V minulém čísle jsme vám nabídli první část rozhovoru s dětským psychologem Václavem Mertinem. Týkal se toho, co by měl umět a dokázat budoucí školák. V tématu pokračujeme rozhovorem o schopnostech a dovednostech, které je třeba u budoucích školáků rozvíjet.

Výtvarné umění dětí fascinuje

MGR. MARIE TĚTHALOVÁ, 3/2016
Říkají to pedagožky Ivana Rochovská a Dagmar Krupová. Společně napsaly knihu Umělci v mateřské škole, kterou chystá k vydání na podzim 2016 nakladatelství Portál. Nabízejí v ní inspiraci učitelům, kteří by chtěli dětí přivést k výtvarnému umění.

Respekt k dítěti i k jeho životní cestě

MGR. MARIE TĚTHALOVÁ, 9/2015
Petra Škrdlíková je ředitelkou mateřské školy, která sídlí v Konventu milosrdných bratří v Brně. Samo prostředí mateřské školy a také atmosféra v ní jsou důvodem, proč jsme se sešly k rozhovoru.

Cizí jazyk se děti učí mluvením

MGR. MARIE TĚTHALOVÁ, 8/2015
Říkají to autorky nové knihy Praktická angličtina pro děti, ve které zájemci najdou konverzace na témata z dětského života. A to nejen z toho školního. Zábavná kniha Jany Hanšpachové a Zdeňky Křížové je doplněna ilustracemi Libora Drobného.

Povinný rok školky nic neřeší

MGR. MARIE TĚTHALOVÁ, 7/2015
Mateřských škol je dostatek, ukázaly studie společností Tady a teď a Demografického informačního centra. Studie se zaměřily na to, jak do českých mateřských škol dostat děti, které tam v tuto chvíli nechodí a přitom předškolní péči potřebují ze všech dětí nejvíce.

Čisté ruce. Prevence nepříjemných onemocnění

MGR. MARIE TĚTHALOVÁ, 7/2015
Zažívací obtíže, ale také infekční záněty jater, kterým se lidově říká „žloutenka“. To jsou nemoci, jimž jde částečně předcházet také dobrou hygienou. A to nejen mytím rukou, ale udržováním čistoty například na toaletě nebo v umývárně.

Portfolio dítěte mapuje jeho postupný rozvoj

MGR. MARIE TĚTHALOVÁ, 7/2015
Nepovinným, ale velmi užitečným dokumentem, který si postupně nachází místo v mateřských školách, je portfolio dítěte. Jde především o pozitivní hodnocení dítěte, jeho pokroků, silných stránek.

Němčina v předškolním vzdělávání

MGR. MARIE TĚTHALOVÁ, 7/2015
Ačkoli se bere jako samozřejmost, že by všichni měli umět anglicky, najdeme mateřské školy, kde se děti seznamují také s němčinou. Do dvou z nich jsem se zašla podívat a s jejich pedagogy jsem mluvila o jejich zkušenostech a metodách práce.

Předškolák se učí cizí jazyk přirozeně, spontánně

MGR. MARIE TĚTHALOVÁ, 7/2015
Říká to Renáta Prokopová z pražské jazykové školy JS FAN. Cizí jazyk je podle ní neoddělitelnou součástí života současných lidí a ve výuce je důležitá především osobnost lektora. Výborný lektor dovede připravit kvalitní hodinu i s ne zcela vyhovujícími učebními materiály.

Pro malé děti jsou příběhy z knížek skutečná realita

MGR. MARIE TĚTHALOVÁ, 6/2015
Tvrdí to Vendula Borůvková, jejíž kniha Annie a berlepsové nedávno vyšla v brněnském nakladatelství Host. Fantazijní příběh je určený školním dětem a jeho téma je hodně současné - rozchod rodičů a jejich noví partneři.

Individualizované vzdělávání v mateřské škole

MGR. MARIE TĚTHALOVÁ, 6/2015
O tom, že každé dítě má své specifické potřeby a možnosti, už nikdo nepochybuje. Jak ale v praxi, ve třídě, kam chodí až 28 dětí, přizpůsobit vzdělávací nabídku tak, aby z ní mohly profitovat všechny děti ?

Děti potřebují, aby se s nimi mluvilo i o těžkých věcech

MGR. MARIE TĚTHALOVÁ, 1/2015
Tvrdí to spisovatelka Petra Dvořáková, která píše knihy jak pro dospělé, tak pro děti. Knihy jsou podle ní nástrojem, jímž lze formovat vnitřní svět dítěte.