Online archiv

Vydání: 9/2010

Evropský učitel roku 2010

Mgr. Marie Těthalová, 9/2010

Trendy v první pomoci

9/2010

Děti-cizinci v českých školách

9/2010

Asistence lidem s postižením a znevýhodněním

9/2010

Enkaustika

Jana Pokorná, 9/2010
Markéta Lukáčová Praha, Portál 2010

Putování žabáka Filemona

9/2010

Písničky bez muziky

9/2010

Kvalita, strategie a efektivita v řízení mateřské školy

Mgr. Marie Těthalová, 9/2010
Zuzana Bečvářová Praha, Portál 2010

Odpovídáme na vaše dotazy

9/2010
Doprovod skupiny dětí

Jak jsme uspávali broučky

9/2010
Ve školce jsme si povídali o podzimu, přírodě, zvířátkách a jejich přípravě na zimu. Mysleli jsme též na naše nejmenší kamarády – broučky. Doma jsme s rodiči vytvořili malého broučka. Použili jsme přírodniny – kamínky, kaštany, žaludy, skořápky, pistácie, trávy, ale i netradiční melounek. Naučili jsme se uspávací říkadlo. V úterý v podvečer jsme se všichni společně s rodiči sešli na školní zahradě, kde jsme s broučky plnili jednoduché úkoly. Poté se rozsvítila světýlka a vyšli jsme na dalekou cestu hledat vhodné místo pro zimní odpočinek. V areálu kynologického cvičiště v Podstráních jsme našli stromečky se svítící lucerničkou a uložili naše malé kamarády do mechové peřinky pod listí. I když se nám nechtělo s broučky rozloučit, přesto už všichni spí v teplém pelíšku. A ještě vám nesmíme zapomenout prozradit, že také přijel Martin na bílém koni a přivezl nám martinské rohlíčky. To jsme si pochutnali!

Ve zdravém těle zdravý duch

9/2010
Od března do května minulého školního roku jsme v naší školní družině uskutečňovali projekt věnovaný zdraví. V rámci tohoto projektu si děti vyzkoušely mnoho různých aktivit z oblasti zdraví a bezpečnosti. Nejdříve navštívily zubní lékárnu. Přinesly si svůj zubní kartáček a spolu s lékařkou se učily správnými tahy a směry čistit zuby. Nejvíce se jim líbily malé přesýpací hodiny odměřující čas, který bychom měli strávit čištěním zubů. Děti ze 4. ročníků si zopakovaly anatomii člověka přímo na plastickém modelu. Následně kreslily ve skupinkách své výtvarné lidské modely. Všechny zakreslené lidské orgány musely správně písemně označit. Menší děti z 2. třídy tvořily papírovou koláž. Úkolem bylo správně rozdělit potraviny na rostlinné a živočišné a pak na zdravé a nezdravé potraviny. K práci děti využily letáky ze supermarketů, kterých je ve všech domech nepřeberné množství. Pro některé bylo velmi náročné potraviny správně přiřadit. Dále se u nás uskutečnil cyklus přednášek o zdraví a nemocech a praktické ukázky poskytnutí pomoci při úrazech. Přednášky vedly dvě studentky ze Střední zdravotnické školy v Písku. Děti nejen poslouchaly, ale samy si vyzkoušely reagovat na různé situace, úrazy a nehody a hlavně poskytnout první pomoc. Jistě by již zvládly zastavit krvácení z nosu, ošetřit odřeniny a popáleniny, vytáhnout klíště, zastavit krvácení z tepny, pomoci při omdlení, ovázat poraněnou končetinu či hlavu. Zároveň si vyzkoušely přenos zraněného, vyproštění zraněného z automobilu a stabilizovanou polohu (ta je důležitá pro lepší dýchání). Nejdůležitější je však přivolat pomoc dospělých nebo přímo zdravotníků, a to na telefonním čísle 155 nebo 112. Velkým přínosem pro nás byla i návštěva Střední zdravotnické školy v Písku, kde jsme si všichni vyzkoušeli oživování člověka na figuríně zvané „Andula“. Povídali jsme si o zdravé výživě, prostudovali jsme si knížky o zdraví, navštívili solnou jeskyni. Byli jsme také na dopravním hřišti, kde děti měly dbát na bezpečnost na vozovce a poznávat značky. To vše nám zopakovali zástupci dopravní policie, kteří nás navštívili a zodpověděli dětem spoustu otázek. Navíc si mohly prohlédnout policejní vůz a hlavně radar, který mohly samy vyzkoušet. Dobrovolníci běhali určitou trasu a laser radaru zaměřoval jejich rychlost. Na závěr jsme od VZP dostali jako odměnu signalizační pásky, cestovní lékárničky, omalovánky a spousty jiných drobností, které dětem udělaly radost.

O javorovém listu

9/2010
Podzim už byl v plném proudu. Bylo chladno a často pršelo, foukal vítr. Na stromech v zámeckém parku se listí zbarvovalo do žluta, červena i do hněda. V rohu u zámecké zdi stál mohutný javor. Jeho listy svítily žlutě jako hvězdičky na nebi. Sem tam některý vítr utrhl a shodil na zem. Zahradník s širokými hráběmi je shraboval ke stromu na kupičky.