Online archiv

Vydání: 6/2007

ZAHRADA

Mgr. Marie Těthalová, 6/2007

POHÁDKOVÁ ANGLIČTINA S KOCOUREM VAVŘINCEM I., II.

Kateřina Hamplová, 6/2007

KERAMIKA BEZ HRNČÍŘSKÉHO KRUHU

Markéta Chlupáčová, 6/2007

Lidé s postižením sluchu mezi námi

6/2007

Odpovídáme na vaše dotazy

6/2007
Zařazení do platové třídy

Bezpečně na silnici

Věra Dvořáková, Monika Vejrochová, 6/2007
Jsme venkovská jednotřídní mateřská škola, do které se denně svážejí děti ze šesti okolních obcí speciální a linkovou autobusovou dopravou. Obcí navíc procházejí frekventované silnice 2. a 3. třídy, které děti denně nejméně dvakrát překonávají. K zajištění bezpečnosti dětí jsme již dlouho vymýšleli něco, co by předčilo osvědčený, ale již léty překonaný „terčík“. Líbily se nám dětské reflexní vestičky, jaké můžeme vídat v zemích EU. Ale jak je získat? Díky sponzorskému daru pana Aleše Bukače, řidiče mezinárodní dopravy, se náš sen stal skutečností. V krásných reflexních vestičkách ze Švédska jsou děti ve větším bezpečí nejen při každodenní cestě do mateřské školy, ale též při vycházkách, výletech a dalších akcích. A my dospělí jsme sice klidnější, ale trochu rozpačití – s bezpečností dětí za ostatními zeměmi EU značně pokulháváme a každá školka nemá štěstí na tak štědrého sponzora.

Stužkování

J. Cmíralová, J. Procházková, 6/2007
Je rozhodnuto. Stužkování se v naší školce stane tradicí. Předškolní děti, jež v září zasednou do lavic prvních tříd ZŠ, se s mateřskou školou loučí. Cítíme, že se jedná o první důležitý krok v životě zatím malého človíčka. Na slavnostní nástup dětí, který se mohl díky krásnému počasí konat na zahradě MŠ, jsme vybrali píseň Yesterday od skupiny Beatles. Na hlavičkách promoční čepice se střapcem, působivá pomalá chůze ve dvojicích s mírnou otočkou – to je nástup. Individuální vyvolávání dětí procházejících špalírem svých vrstevníků, šerpa přes rameno, malý dáreček a první vysvědčení se samými jedničkami a slovním vyzdvižením předností konkrétního předškoláka – to je část druhá. Několik slov, rad a vzpomínek, několik slziček dojetí – to je atmosféra, kterou si děti zaslouží a na niž si snad jednou vzpomenou. Na to, že je ve školce měli všichni rádi. Překvapení předškoláků pro rodiče mělo podobu secvičené sestavy na píseň „Olé“. Ve třídě, kde je 26 dětí, z toho 18 chlapců, nebyl problém vytvořit dva fotbalové týmy a zbývající děvčátka byla jako roztleskávačky nádherná. Rodiče se usmívali, tleskali a děti předvedly, co umí. Dresy vypůjčené od fotbalistů z Mladé Vožice dodaly celému představení na autentičnosti a děvčátka se střapci v rukou a sukýnkách by mohla od minuty nastoupit na stadion v Liverpoolu. A pak vzhůru do radovánek. Při pohoštění, na kterém se z největší části podíleli rodiče, se mlsalo samo a živá hudba v podání skupiny Country mix dodala celé slavnosti nádech opravdové pohody a spokojenosti všech.

Rozloučení s předškoláky

Karla Juříková, 6/2007
V naší školce se snažíme dětem nabízet množství neobvyklých aktivit. Jednou z nich je pravidelné rozloučení s předškoláky, kterému je věnován čas v červnu. Předškoláčci si již během roku vyrábějí vlastní ,,Knihu předškoláka“ s fotografiemi a obrázky dokumentujícími poslední rok ve školce. Listy se plní i malůvkami od kamarádů a ukázkami ,,školácké“ práce. Počátkem června každá třída předškoláků vymyslí a zveřejní své originální tablo. Učitelky nechávají prostor dětské fantazii, a tak můžeme vidět veselou stonožku, hry dětí na pískovišti nebo barevný vláček. U nástěnky se poté zastavují rodiče i mladší kamarádi. Pokračujeme výletem předškoláků. Vždy se jedná o návštěvu místa, které je pro děti atraktivní. Tam je zajištěn program. A tak naši nejstarší již byli na zámku s pohádkou nebo na hradě s rytířským turnajem, kterého se i aktivně zúčastnili. Letos nás čeká perníková chaloupka s ochutnávkou perníčků. Na hlavní program upozorní děti i rodiče veliký plakát a slavnostně vyzdobená budova školy. Nastává tradiční šerpování předškoláků, kam jsou zváni rodiče, prarodiče, sourozenci a kamarádi. Pro děti je to jejich velký den. Při úvodním procítěném slovu ředitelky školy mnozí rodiče tajně setřou slzu. Hned však zaznívají salvy smíchu při divadelním a kouzelnickém představení. Následuje hudební část, v níž si děti i rodiče zazpívají a zatancují, a pak se otevírá nádherně ozdobená brána. Každý předškoláček dostane od své paní učitelky šerpu se svým jménem a upomínkové předměty. Samozřejmostí je přání úspěchů ve škole, ,,dospělácké“ potřesení rukou, vřelé pohlazení a přitulení. Poté se děti s učitelkami chytnou kolem ramen a společně si zazpívají. Ještě fotografie na památku, kytička pro paní učitelku a z mateřské školy vycházejí hrdí školáčci. Inu, pohádka končí, život začíná…

Hastrmanské vandrování

Daniela Klímová, 6/2007
Pravidelně jednou za měsíc pořádá naše základní a mateřská škola Libáň akci pro děti, které mají rády pohádky a pohádkové bytosti. Také loni v květnu jsme na ně nezapomněli a uspořádali jsme pro ně „Hastrmanské vandrování aneb Vodnické toulky po vodní říši“. Děti se shromáždily na zahradě naší školy a potom se společně vydaly do vodní říše. Byly velice zvědavé, s kým se setkají, kdo na ně bude čekat. Celou cestu si o tom vesele povídaly. Najednou se před nimi otevřela kouzelná vodní říše plná hastrmanů, vodníků a víl. Vodníci na malý okamžik přestali střežit rybníčky a ukázali dětem jejich vodní svět. Také jim půjčili kouzelné vodnické pruty, aby si je vyzkoušely při lovení rybiček. Přitancovala k nim smutná vodní víla, které se rozutekly kapičky vody z jejího kouzelného rybníčku. Poprosila děti, jestli by jí nepomohly kouzelné kapičky nalézt. U hastrmanů si děti vyrobily pěkný hastrmanský klobouček, všem se moc povedl a slušel. Popletené žabičce ukázaly, jak se má naučit zase skákat. Kouzelné rybičce nakreslily kamarádky, aby jí v rybníčku nebylo samotné smutno. Vodník děti vyzkoušel, jestli vědí, kdo žije ve vodě a kolem ní. Potěšilo nás, že i přes nepřízeň počasí se této akce zúčastnilo mnoho dětí i rodičů.

Dopravní hrátky

MŠ Špičák, 6/2007
Koncem dubna jsme v mateřské škole Špičák v Brněnské ulici uspořádali dopravní dopoledne, při kterém si všechny předškolní děti prověřovaly své znalosti a dovednosti v oblasti dopravní výchovy. Tyto děti půjdou za několik měsíců do školy a stanou se z nich každodenní účastníci silničního provozu, proto je velmi důležité, aby se dokázaly v této oblasti bezpečně orientovat. Děti plnily mnoho zajímavých úkolů, se zápalem řešily navozené dopravní situace. Přítomnost příslušníků dopravní policie dodala dopravním hrátkám patřičnou důležitost. Největším zážitkem a odměnou, kromě dobrých rad a cen, byla bezesporu prohlídka policejního auta. Bylo to dopoledne plné zážitků, na které děti dodnes rády vzpomínají.

Korálkové království

Ludmila Ptáčková, MŠ Náměšť nad Oslavou, 6/2007

Projekt: Je tu vosí rojení

Ivana Krumpová, 6/2007
Výukové programy v naší „přírodní mateřince“ se zaměřují také na ekologickou výchovu. Vychováváme děti k šetrnému životnímu stylu, k zodpovědnosti a k ochraně všeho živého kolem nás.