Online archiv

Vydání: 6/2006

Malí pobertové ve školce

PhDr. Daniela Kramulováfoto Samphoto/(c)PurestockX, 6/2006
Pokud si předškolák bez dovolení vezme něco, co patří druhému, považujeme to už za krádež? A co když si v obchodě strčí bonbóny nebo miniplyšáka z regálu rovnou do kapsy a odchází bez placení?Tohle autíčko se mi líbí! Nikdo nepozná, když si ho vezmu.

Adoptuj panenku a zachráníš dítě

Vlaďka Balcarová, 6/2006
Byl červen, měli jsme za sebou oslavu dne dětí, a tak jsme zmínku o adopci panenek zařadili do vyprávění o dětech ve světě a o tom, jak bychom jim i my mohli pomoci, aby se měly lépe.Vysvětlili jsme dětem účel této akce, tedy že se jedná o výrobu, ale i prodej panenek. Každý, kdo si koupí tuto panenku, přispěje na očkování jednoho dítěte proti šesti nejnebezpečnějším a nejčastějším dětským nemocem. Unás jsou tato očkování již samozřejmostí, ale v jiných zemích spousta dětí na následky těchto nemocí umírá. Nejen proto nás tato akce zaujala.Na internetu jsme zjistili podrobné informace a střih na panenku, jedna ochotná maminka nám ušila tělíčka a o ostatní se postaraly děti. S chutí vyráběly panenky ve školce i doma s rodiči. Snažili jsme se do této akcezapojit i další školy, a tak jsme obdrželi několik panenek z MŠ Komenského a od studentů z Jiráskova gymnázia v Náchodě. Celkem jsme vyrobili 19 krásných panenek, které jsme pojmenovali podle vlastního uvážení. Každá panenka jevlastně nenahraditelným originálem stejně jako dítě.Doufám, že všechny panenky najdou své"adoptivní rodiče", kteří zašlou výrobci zprávu, že panenka našla svou rodinu. Už se na to těšíme.

Letní škola předškolní výchovy

6/2006
Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Nový Jičín pořádá letní školu zabývající se tvorbou, evaluací a metodickou řadou k RVP, uplatňováním programu Začít spolu v souladu s RVP.Lektoři: Prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc., Mgr. Juliana Gardošová, Lenka Dujková, Mgr. Eva Svobodová, PaedDr. Eliška Vencálková, Mgr. Zdeněk Šimanovský a další.Termín: 10. - 14. 7. 2006; místo: Hotel Neptun, Malá Morávka.Informace na www.kvic.cz, tel.: 556 764 744. Přihlášky na adresu: Mgr. Ilona Bražinová, Krajské zařízení pro DVPP a IC Nový Jičín, Štefánikova 7, 741 11 Nový Jičín, e-mail: ilona.brazinova@kvic.cz.

Mateřinka 2006 je už za námi

Mgr. Marie Těthalováfoto MŠ Strojařů, Chrudim, 6/2006
Sportovní centrum v Nymburce hostilo 5. a 6. května již 11. ročník festivalu Mateřinka. A jaké bylo letošní celostátní finále nesoutěžní přehlídky mateřských škol? Především plné radosti a veselí malých i velkých, účinkujících idiváků. Mateřinka 2006 přivítala velmi vzácného hosta - na vystoupení dětí z celé České republiky se přijel podívat americký spisovatel Robert Fulghum, jehož knihy zná asi každý z nás. A protože jedna z jeho knih se jmenujeVšechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce, je nám jasné, proč se objevil právě na Mateřince."Nejraději bych si s dětmi zatancoval", řekl divákům a dodal:"Kolik radosti je v takovýchpředstaveních; děti nám připomínají, jak je krásné se smát, tancovat. Na to nesmíme zapomenout."Produkce mateřských škol byla žánrově velmi pestrá, mohli jsme vidět taneční vystoupení s využitím reprodukované hudby, poslechnout si malé zpěváky nebo se zaposlouchat do tónů lidových písní z Valašska a potěšit sevýkonem malých krojovaných tanečníků.Kdybych si mohla vybrat, ke kterému souboru se přidat, asi by to nebylo lehké rozhodování. Ale nejspíše by zvítězilo představení Hrací skříňka, které nacvičily děti a učitelky z MŠ Strojařů z Chrudimi.Dětem z MŠ Kunčice pod Ondřejníkem s vystoupením Na lúce nebo muzikantům z MŠ Hošťálková ze Vsetínska, kteří zaujali vystoupením Sakramentská koza, se dostalo po právu velkého potlesku. A nesmím zapomenout na děti zDětského centra azylového zařízení MV, které sídlí v Bělé pod Bezdězem. Jejich výstupu s názvem Můj přítel pes nechyběl smysl pro humor ani nápad.Ze všech vystoupení, která jsem na Mateřince zhlédla, byla cítit chuť zažít s dětmi něco nového, naučit je, jak mohou pobavit a potěšit své kamarády.Než půjdu na jeviště, trochu si schrupnu.

Studium učitelství pro MŠ

6/2006
Pedagogická fakulta Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem otvírá denní formu studia Učitelství pro mateřské školy. Bližší informace: www.ujep.cz. Uzávěrka přihlášek: 25. 8. 2006. Garantkou studia je PhDr. Renata Šikulová,Ph.D., e-mail: sikulova@pf.ujep.cz.

Společnost pro předškolní výchovu

Pavla BabjakováPejska nakreslila Petruška Lechnerová, MŠ Dřínov., 6/2006
Dne 31. 3. 2006 se konal sněm Společnosti pro předškolní výchovu. Členky SPV se sešly v Radničním klubu magistrátu hl.města Prahy na Staroměstském náměstí. Přítomno bylo téměř 80 členek, které si vyposlechly zprávu o činnostispolečnosti za uplynulé období a diskutovaly o aktuálních problémech předškolní výchovy.Nejpalčivějším problémem jsou stále nevyhovující krajské normativy, zvyšování počtu dětí na pedagogické i provozní zaměstnance. Dále se diskutovalo o financování dětí cizinců, občanů národností mimo EU, a o dětechdocházející do MŠ na 4 hodiny. Dotazy, které se nejvíce týkaly novely vyhlášky o MŠ, zodpovídala PhDr. Marta Jurková, PhD. z MŠMT ČR. Mgr. Eva Svobodová z Pedagogické fakulty v Českých Budějovicích seznámila přítomné svyhodnocením dotazníku, jehož záměrem bylo odhalit možné nesrovnalosti mezi požadavky RVP a podmínkami MŠ.Společnost pro předškolní výchovu pořádá od 10. 7. do 14. 7. 2006 týdenní vzdělávací kurz s názvem Inspirace k RVP PV. Kurz se bude konat v SMŠ Korálek v Praze 5. Bližší informace lze získat na e-mailu: ms_koralek@volny.cz.

Rodina zpívá, hraje a tancuje

6/2006
Sdružení Hudební kontakty nabízí letní hudební kurz určený široké veřejnosti bez ohledu na věk. Kurzu se mohou zúčastnit i rodiny s dětmi. Kurz se uskuteční 8. - 15. 7. v Pelhřimově (v budově gymnázia). Informace na adrese: HanaHalíková, Hudební kontakty, K Horoměřicům 35, 165 00 Praha 6, tel.: 220 921 598, 776 054 370.

Ahoj z prázdnin

6/2006
Dům dětí a mládeže Šumná vyhlašuje sedmnáctý ročník dětské výtvarné a literární soutěže se zachycením zážitků z doby letních prázdnin. Literární část soutěže je určena dětem z 1.-9. ročníku ZŠ, výtvarné části soutěže se mohouzúčastnit děti z MŠ a 1.-9. ročníku ZŠ. Uzávěrka soutěže je 20. 10. 2006.Nejlepší výtvarné práce budou předány ve prospěch celonárodní dobročinné sbírky pro Fond ohrožených dětí v Praze.Informace: DDM, 671 02 Šumná, tel./fax: 515 291 436, e-mail: ddmsum@mboxzn.cz, http: //sis.znojmo.cz/ddmsumna.

Životní jubileum Františka Synka

foto MŠ, 6/2006
V březnu jsme oslavili neuvěřitelných devadesát let s Františkem Synkem, skvělým logopedem a člověkem. Téměř celý svůj život věnoval výchově řeči dětí a prosazování výchovné logopedie ovlivňující i rodiče dětí.František Synek se logopedií zabývá od roku 1949, kdy pracoval ve zvláštní škole a byl zapojen do celostátního logopedického výzkumu profesora Sováka. Později sám organizoval školení učitelů základních a mateřských škol.Roku 1966 byl pověřen vedením oddělení psychopedie na katedře speciální pedagogiky PF UK. Roku 1968 se stal spoluzakladatelem Sdružení pro pomoc mentálně postiženým (jedno pětileté období byl i jeho předsedou).Vystudoval logopedii a věnoval se výzkumu zaměřenému na řeč a sluch dětí a také na problémy spojené s typem laterality. Po odchodu do důchodu pomáhal a stále pomáhá s řečovou výchovou a řešením logopedických problémů v MŠ.Jako důchodce redigoval poslední logopedické sborníky Slovenské logopedické společnosti v Košicích a vydal několik výchovných příruček pro rodiče a učitele, kteří chtějí rozvíjet mateřskou řeč u dětí: Říkáme si s dětmi,Hlasy a hlásky, ABCD kočka přede, Čí jsou písmena. Napsal také knihu Záhady levorukosti. V současné době připravuje svou poslední práci týkající se levorukého psaní. Říká, že stále věří, že jednou přijde takový ministrškolství, který vrátí do všech škol, ale především do škol mateřských, účinnou péči o mateřský jazyk.Pan Synek již několik let dochází do naší mateřské školy. Jeho propracované metody a individuální přístup v kombinaci s životním optimismem vedou nejen k úspěchům při rozvíjení řeči, ale přinášejí dětem i mnoho zážitků a radosti.

Turistická školka v přírodě

Kateřina Erbenováilustrační foto L. Liška, 6/2006
Stalo se již tradicí, že v červnu vyrážejí děti z naší mateřské školy do Malé Morávky v Jeseníkách. Objevili jsme tam útulnou horskou chatu, kam se vejdeme pouze my a kde se pan správce o nás dobře stará.Pobyt motivujeme týdenní hrou, tentokrát jsme byli Indiány. Byla by však škoda zůstávat jen v chatě, protože okolí chaty je také kouzelné - za plotem máme louku a kousek dál les. Tam jsme trávili dopoledne hrami, tvořeníma procházkami a hlavně šetřili síly na odpolední túry. Po obědě jsme se vydávali na indiánské výpravy. Předem jsme upozornili rodiče na informativní schůzce, že budeme většinu času vyplňovat turistickými výšlapy, seznámili jsmeje i s trasami, které byly úměrné věku dětí.Děti poznaly"Mlýnky", potůček, ke kterému se musejí dostat výstupem na kopec. Náhodní kolemjdoucí potůček zpestřují vodními mlýnky vyrobenými z různých materiálů a děti se zabaví jejich opravou a nasměrovánímtak, aby jimi točila voda. Navštívily Karlovu Studánku, kde ochutnaly"ohnivou vodu"- místní kyselku. Bylo příjemné sledovat reakce dětí, když poznaly, že voda může mít trochu jinou chuť. Byly uchváceny výstupem naPraděd, nejvyšší horu Jeseníků, odkud měly výhled na údolí a ostatní kopce a pozorovaly stíny mraků. Podle nich rozpoznávaly, na která místa svítí slunce a kde je zataženo. Zážitek umocnila vyjížďka výtahem na vyhlídku, kteráje v prostoru vysílače. Vše jsme měli jako na dlani. Loni nám nepřálo počasí a vršek Pradědu byl zahalen do mraků, ale i to byla událost. Děti vstoupily do mraků a poznaly, jak mrak vypadá zblízka.Večer jsme si zážitky shrnuli při"indiánském sezení". Nastrojili jsme se do indiánských čelenek a oděvů a"vykouřili"dýmku míru. Samozřejmě došlo i na čtení dopisů od"bledých tváří"-rodičů. Rozhodně se nám pak nestalo, že by někdo nechtěl do postele, měl špatné spaní nebo ho trápil stesk po rodičích. Veškerou energii daly děti do přirozeného pohybu a prožitků.Celý pobyt jsme završili"indiánskou slavností", ke které patřilo i pomalování obličeje, tanec, zpěv, dobré jídlo a pití. Při společném veselí si nikdo z Indiánů nevšiml, že jim dobrý duch Inčučuna rozdal podpolštáře malé dárečky. Na to přišli až před spaním.Odjezd jsme si zpestřili nastrojením se do indiánských oděvů a čelenek a opět jsme si pomalovali obličeje. Všichni rodiče se při příjezdu smáli a byli rádi, že jejich děti přijely spokojené a plné dojmů. Děti měly zážitek,že poznaly moravské hory v celé své kráse. My jsme si opět ověřili, že vhodnou hrou děti objeví netušené možnosti, které jim mohou poskytnout turistické výšlapy.

Fantazie je důležitější než vědění

Renata ŠpačkováNamalovala Adélka Šístková, MŠ Líšná., 6/2006
Předškoláci prožívají díky svému vývojovému věku tzv. magické období. Fantazie se mísí s realitou, převládá bohatá představivost, imaginace, chuť hrát si"na něco", experimentovat a tvořit.

Škola v přírodě s vodníkem Volšovečkem

Mgr. Jana Vinterováilustrační foto L. Liška, 6/2006
Na škole v přírodě se děti vyrovnávají s nezvyklými situacemi, učí se ohleduplnosti, toleranci, zdvořilosti - a k tomu je můžeme podněcovat pomocí promyšlených her.Ve výletech do okolí nám nebránilo ani deštivé počasí.