Online archiv

Vydání: 4/2012

First activity CD + Book

4/2012

Velikonoční pohádka o kohoutech, bouřce a duze

4/2012

Ukolébavky pro nejmenší

4/2012

Z domu a zahrady

Mgr. Marie Těthalová, 4/2012
Olga Černá, Eva Volfová Praha, Baobab 2011

Environmentální výchova v mateřské škole

Jana Pokorná, 4/2012
Eliška Leblová Praha, Portál 2012

PRACOVNÍ POMĚR DOSAVADNÍCH ŘEDITELŮ ŠKOL PO SKONČENÍ VE FUNKCI

4/2012

ZÁSTUP ZA NEMOCNOU KOLEGYNI

4/2012

STRAVOVÁNÍ V MŠ

4/2012
Smějí učitelky ve školce podat dětem nějaké jídlo mimo školní stravování? Jedná se o mimořádné události, kdy slavíme narozeniny dětí a ty přinesou ostatním dětem sladkosti. Na Vánoce, o Masopustu rodiče přinesou v rámci projektových dnů ochutnat cukroví, koblihy, ovoce a podobně. V ŠVP jsou vzdělávací bloky zaměřené na tyto dny, my chceme s dětmi připravit něco mimořádného a ze strany vedoucí ŠJ nám bylo zakázáno dětem cokoli podat. Přitom víme, že v jiných mateřských školách tyto akce probíhají ke spokojenosti dětí i rodičů. Respektujeme přísné hygienické normy pro školní stravování, ale tady se jedná o produkty, které se ve ŠJ nevaří. Podávání pokrmů mimo rámec školního stravování nelze doporučit, neboť při přípravě těchto pokrmů není zajištěna nezávadnost použitých potravin, ani hygiena provozu, kde jsou připravovány.

PŘESPOČETNÉ HODINY

4/2012

Radovánky se skřítkem Přírodou

Petra Růžičková, 4/2012
Děti v naší mateřské škole U Skřítka mají třikrát v roce možnost zažít dobrodružné nocování se skřítky či s jinými pohádkovými bytostmi. V letošním roce jsme tyto dny přizpůsobili školnímu preventivnímu programu rizikového chování Zachraňujeme dráčka Zdraví, kde vytváříme pomocí pohádek první postoje dětí k nevhodnému chování, k lásce k lidem a k přírodě. Při prvním nocování nazvaném Radovánky se skřítkem Přírodou se děti seznámily s neposedným skřítkem Přírodou, který přebývá ve staré lípě na naší školní zahradě. Tento skřítek je tak splašený, že ve snaze připravit přírodu na zimu ji neskutečně zaneřádil. Po zemi byly poházené odpadky, ptačí budky se válely u stromů a všude bylo rozházené listí. S pomocí dětí se však vše dalo do pořádku, sesbíraly se ze zahrady veškeré odpadky, roztříděný odpad se vyhodil do barevných kontejnerů, ptáčkům se připravily ptačí budky s krmením na zimu a na popadané listí vyzrály plastové hrabičky. Skřítek si s sebou přivezl malou kamarádku – morčátko, které dětem věnoval, aby se o něj společně mohly starat. Morčátko děti pojmenovaly Popelka a našly mu místečko ve vestibulu, kde bude všem na očích. Se skřítkem jsme si užili spoustu legrace, jelikož za pomoc vykonanou na zahradě si pro nás skřítek připravil zábavné hry ve školce a pyžamovou party po večeři. Před spaním přečetl pohádku na dobrou noc a každému dal na památku kouzelný kaštánek přátelství, který jim bude nadlouho připomínat kouzelné radovánky se skřítkem Přírodou v mateřské škole Údlice.

Barvy, barvy, barvičky

4/2012
Před Velikonocemi jsme uspořádali ve školce pro děti Barevné dny. Bylo to modré pondělí, žluté úterý a hnědá středa. Moc se nám hraní s barvičkami líbilo, a proto jsme se opět velmi těšili na další, tentokrát celý Barevný týden. Komu se poznávání barev dosud nedařilo, určitě si alespoň jeden barevný den zapamatoval a mohl být na své poznání pyšný. V pondělí u nás byly třídy „bělásků“. V úterý přišly děti a učitelky oblečeny do červena. Ve středu jsme třídy a okolí školky oživili barvou zelenou a další den zářilo naše oblečení oranžově. Pátek, to byl náš plyšákový den. Během těchto dnů jsme si zahráli pohádky o vílách, o Červené karkulce, na vodníky… Vše bylo propleteno písničkami, pohybovými hrami, tanečky. Nechybělo ani malování, kreslení, modelování. Závěrečným bonusem byla plyšáková přehlídka a diskotéka. Barevný týden se u nás opravdu vydařil. Jak je krásné vidět zářící očka malých dětí a jejich radost z každého nového prožitku.

Noc plná kouzel

Bc. Ivana Moudrá, 4/2012
Každá noc má své kouzlo. Ne každá je však kouzelná. Noc s Andersenem je kouzelná od večera až do samého rána. A jako každoročně i loni měla své neopakovatelné kouzlo pro třiadvacet školkových nocležníků. První dubnový den se k večeru začali do školky v Pražské ulici scházet Manky, Rumcajsové, Cipísci, víly Amálky, vodníci, motýli Emanuelové a další postavičky z nádherných knížek spisovatele Václava Čtvrtka, který by loni oslavil sté narozeniny. Posilněni večeří se účastníci pohádkového setkání vydali na návštěvu do městské knihovny s nadějí, že se zde setkají se světoznámým pohádkářem H. Ch. Andersenem. Za dvě hodiny začala v dětském oddělení MěK v Doksech ta pravá kouzelnická noc. Během následující hodiny se v podání dvou kouzelnických učňů a mistra magie Jaroslava Kunce čarovalo, kouzlilo, začarovávalo, odčarovávalo a přičarovávalo vše, nač si jen obyčejný smrtelník pomyslí. Nakonec si všichni návštěvníci magickou formulí „Sním salám, sním“ vyčarovali sladkou odměnu na cestu zpátky do školky. Tam se večerní poutníci pohodlně posadili na kouzelný koberec, aby mohli v klidu sledovat další část výjimečného večera. Čekala na ně popletená loutková pohádka v podání Jirky Herana. Děti se musely hodně snažit, aby pomohly Jeníčkovi a Mařence utéct zlé ježibabě z lopaty. Do pohádky totiž zabloudila princezna Jasněnka a drak Tříhlavák, kteří děj klasické pohádky od základů změnili. Kouzelná noc se blížila k půlnoci, když přítomné děti, které stále doufaly, že se setkají s H. Ch. Andersenem, okouzlil tanec tří nočních motýlů. Před uložením do spacáků přišla chvíle fyzického i psychického zklidnění a uvolnění v podobě pomalého jógového cvičení pod vedením Lucky Vrabcové. Následovalo míčkování, které děti v naší školce znají a už více než měsíc praktikují s paní učitelkou Zdeňkou Mócovou. Když se malí Anderseni hodinu po půlnoci zavrtali do svých pelíšků a ukládali se ke spánku, konečně se dočkali. Přišel za nimi sám Hans Christian Andersen, aby je doprovodil do říše snů a pohádkových přání četbou – tentokrát z knížky Václava Čtvrtka O vodníkovi Čepečkovi. Letošní školkoví účastníci pohádkové noci s Andersenem děkují všem, kteří pro ně připravili program ve školce i v knihovně a strávili s nimi noc plnou kouzel a překvapení.